[i]Co-column geschreven door Mien en Dees[/i]

Het is allemaal begonnen toen ik vier was. Mijn buurjongen, Marco, was met zijn fiets door de rozenstruiken van zijn moeder gereden en de moeder begon hard te gillen toen ze het zag. De etterige jankerd begon prompt te brullen en naar mij te wijzen. Marco bleef genoeglijk toekijken hoe ik tot een hoopje rozenmest werd gereduceerd door zijn moeder. Feit is wel dat Marco een paar dagen later in zijn slaapkamer werd betrapt met alle rozenknoppen die ik woest uit de struik had gerukt onder zijn bed. Ik weet nog hoe ik onder zijn raam meeluisterde. En als ik het nummer toen had gekend had ik er een hartgrondig [i]I feel good – tadadadadadada[/i] uitgegooid.

Dat lekkere gevoel heeft me op gang gebracht. Door dat gevoel heb ik geen studie afgerond of een vak geleerd. Ik ben de zoete wraakzaak ingegaan. Eerst mijn eigen zoetegekauw, later met het helpen van de helse furiën, die pubermeisjes nou eenmaal kunnen worden als ze aan de kant worden gezet. Indertijd kreeg ik daar chocola voor en soms wat geld. Toen ik dik werd stopte ik er echter mee voor die meiden te werken. Geloof me, als je dik bent heb je veel tijd nodig voor je eigen wraakzaak en chocolade is dan toch al geen goed idee. [Dees]

Nu ben ik 44 jaar en heb maatje 36. Na wat omzwervingen heb ik de koe bij de horens gevat. Ik moest en zou afvallen. Ik melde me aan voor chocoladetherapie. Dat was heftig. Het meisje van Verkade heeft mij er doorheen gesleept. Mon cherie maakte van mij een getalenteerde kokkin. Ik leerde caloriearme koetjesrepen maken en al mijn bonbonblokkades verdwenen als chocoladehagel voor de zon.

Een cursus Milkakoeien kleien met chocoladepasta bracht mij in contact met Johnny een jonge filmregisseur. Hij was gecharmeerd van mijn chocolade oogopslag. Johnny was voor zijn nieuwe film Chocolat op zoek naar een kooktalent met de juiste look en bedreven in het maken van roomboter chocoladecake à la Brando. Ik ontving het filmscript en kreeg de hoofdrol. Een unbearable lightness of being overviel me. De wereld verscheen aan mij in troix couleurs bleu!

In speelde de rol van mijn leven in Chocolat. Met mijn bedwelmende kookkunst caramelliseerde ik alles en iedereen. Zo ook Marco, chef van het lieflijk bloemenwinkeltje het Rozenknopje. Na het consumeren van een chocomel on my rocks plukte Marco alle blaadjes van mijn rozenknopje. We zijn nu twee jaar getrouwd, hebben vier kinderen en een hond. Is getekend, Juliette Brioche. [Mien]


11 reacties

SIMBA · 11 oktober 2008 op 17:09

Leuk, leuk, leuk! 😀

arta · 11 oktober 2008 op 20:06

Leuk!
Mien nog geen zere vingers van het typen?:-D

Prlwytskovsky · 12 oktober 2008 op 14:14

[quote]Nu ben ik 44 jaar en heb maatje 36[/quote]
Ik betwijfel dit. Zou niet andersom zijn? 😆

Leuk idee zeg, een twee’ootje.

doemaar88 · 12 oktober 2008 op 21:05

Erg leuk geschreven! 😆

Zou nu toch bijna die reep uit de kast pakken 😉 Jammie!

Mup · 12 oktober 2008 op 21:52

Onverwachte wending, terug naar marco, sterk gebracht, leuk!

Groet Mup.

pally · 12 oktober 2008 op 22:24

Grappig, deze twee in een.

Maar Mien jij bent wel promiscue, jij doet het met iedereen hè? En nou weer advertenties voor triootjes! :hammer:

groet van Pally

Anne · 13 oktober 2008 op 14:04

Wat wil je lezen in een duo- of voor mijn part een trio- of nog meer column. Een versmelting van twee of meer stijlen, alle deelnemers in de aanpasstijl aan de anderen, of de eerst-schrijvende die de toon zet en de anderen die daarin volgen, al dan niet met aangepaste stijl, of zoals hier. Één stuk, maar bestaand uit twee delen die in stijl zo verschillen dat die delen eigenlijk niet samenkomen. Ik weet niet, mij is dat dan toch eigenlijk te weinig resultaat voor de moeite. Volgens mij moet je dat voordat je besluit samen te gaan schrijven wel diepgaander overleggen. Het moet immers toch iets extra’s opleveren, iets dat er niet was voordat twee schrijvers één stukje maakten? Anders blijven het gewoon twee stukjes.

Mien · 13 oktober 2008 op 15:10

@Anne:

Dankjewel voor je reactie. Hier is mijn antwoord.

Een co-column is een samenspel tussen twee columnisten.
De initiatiefnemer begint en is aangever van zowel titel als onderwerp.

De co-columnist vult aan, geeft commentaar, maakt een uitvergroting of geeft een nieuwe wending. Maar altijd met verwijzing naar het 1e gedeelte van de co-column.

Niet meer en niet minder.

Het leukste en sterkste werkt de co-column als je beiden een keer het voortouw neemt.
Je bent als co-columnist namelijk overgeleverd aan titel en onderwerp van de aangever. Dat maakt het spannend en leuk. Tenminste dat is mijn ervaring.

Er zitten overigens behoorlijk wat verwijzigingen (zowel als aanvulling als commentaar) naar het 1e gedeelte van de column.

In het 2e gedeelte wordt het karakter en levensloop van de hoofdpersoon aangevuld en verder uitgewerkt.

Thema’s en onderwerpen uit deel 1 worden uitvergroot en als commentaar gebruikt in deel 2. Bijvoorbeeld: verraad, wraak, chocola, vraag naar aandacht, erkenning, over(ge)wicht, levensvervulling.

In de laatste alinea valt alles op z’n plek. Het hoofdpersonage is gehuwd met haar jeugdrivaal en vervult een hoofdrol in de film Chocolat. Kortom erkenning en verbintenis en een happy end voor het hoofdpersonage met chocola als bindende factor.

Mocht je nu toch geprikkeld zijn om een co-column te schrijven en het eens uit te proberen. Dan nodig ik je bij deze van harte uit. Aan jou het initiatief. Je mag zelf titel en onderwerp verzinnen.

Voor verdere uitleg zie: Forum CX cafe > Topic Co-colum > Post 2

Mien Verklaart

Dees · 13 oktober 2008 op 16:18

Ik vond het juist knap (en enorm geestig) hoe Mien in geheel eigen stijl alle ingrediënten terug liet komen, erg verrassend. Maar smaken verschillen. Doe mij maar chocola met hazelnoot trouwens 😉

Anne · 15 oktober 2008 op 11:17

Mien, dank voor de uitnodiging, maar ik pas (de schoen niet, ik ben een stiefzuster).

Leuk dat je zo uitgebreid ingaat op mijn reactie. Zelf zou ik de meer-personen-column anders invullen. Maar zoals Dees al zegt, ieder zijn smaak. Geef mij maar puur met hazelnoten.

lisa-marie · 20 oktober 2008 op 10:55

Deze smaak smaakt prima 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder