Het is weer zover, December. De duurste maand van het jaar en tevens het meest interessant van alle maanden.
Het weer word slechter, je humeur daalt, sinterklaas is in aantocht, de kerstdagen staan voor de deur én…..het nieuwe jaar staat te popelen om te mogen beginnen.
Laten we deze feiten eens onder de loep nemen.
Op het eerste gezicht is er niks mis met deze feestelijke dagen, toch zit er een duistere kant aan dit geheel. Neem het sinterklaasfeest, bij uitstek een gelegenheid om je kinderen eens heerlijk te verwennen en niets geeft een fijner gevoel dan die blijde gezichten van deze koters te aanschouwen, heerlijk! Dat doet me denken aan mijn eigen jeugd waarbij ik zat te dromen wat ik zou krijgen van de goedheiligman en wat belangrijker was, hoeveel ik zou krijgen, want hebberig ben ik altijd al geweest.
Dit geluk werd al na een aantal jaren wreed verstoord door het feit dat mijn ouders mij duidelijk maakten dat sinterklaas niet bestond en het mijn ouders waren die de cadeau’s betaalden en in een jutezak stopten met vreemde opvoedkundige gedichten erbij.
De verschrikking!! “Ja jongen” zei mijn vader,”NIETS IS, WAT HET LIJKT TE ZIJN”
Nee, krijg toch het heen en weer! Is dat een dikke tegenvaller, het was alsof het verbond van “ouders tegen kinderen” een complot had gesmeed om hun koters eens te laten merken wat teleurstelling en verdriet is, waarschijnlijk voor het feit dat wij als nietsvermoedende kinderen hun veel leed hadden aangedaan in de vorm van “moeilijke bevallingen”,”poepluiers”,”nachtelijk lawaai” ”kapotte ramen bij buren” enz.
Maar goed, na jaren van therapie kwam er weer een lichtpunt in dit duister geheel.
Kerstmis!! Het lijkt zo onschuldig, Niets is minder waar!! Het feest der heiligen en vette maaltijden begint al tegen de tijd dat de paashaas zijn eieren nog moet schilderen.
Dat het een feest van religieuzen is kun je merken zeg! Winkeliers proberen zo vroeg mogelijk hun kerstbagger al aan de mensen te verkopen met opgedikte verhalen en schreeuwende- vol met leugens verpakte reclames, het lijken wel jehova getuigen die je lastig vallen met hun gepreek en opdringerigheid, maar goed, zoals mijn vader al zei:”NIETS IS, WAT HET LIJKT TE ZIJN”.
Laat er dan nog een vreugdevol en positief moment in deze maand aanwezig zijn.
Eindelijk….. “oud en nieuw”!
Prachtig !! Dat vele vuurwerk, die lachende gezichten,leuke feesten bij wildvreemden, zoenen met alles en iedereen en heel belangrijk, veel alcohol.
Wederom…” NIETS IS, WAT HET LIJKT TE ZIJN”….Ineens schijn je op nieuwjaarsdag bij je familie en vrienden langs te gaan om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen!!!een gelukkig nieuwjaar?? Alsjeblieft zeg!Wie heeft dat in vredesnaam bedacht? Familie die je het hele jaar bijna niet ziet, verwachten ineens dat je dan langskomt.
Grootouders staan al vroeg op om hun kinderen cq kleinkinderen te ontvangen met verlepte oliebollen.
Broers en zusters waar je al maanden ruzie mee hebt lijken het ineens een schande te vinden als je niet komt op die bewuste dag.Wat is dat voor een onzin?!
Je gaat toch niet, met de kater van de vorige avond nog in je pens, verplicht bij die mensen langs omdat je de rest van het jaar geen zin had om hun te bezoeken?
Je gaat toch geen vette oliebollen en appelflappen bij je grootouders eten, terwijl de inhoud van je maag, als een op” springen-staande-vulkaan “ elk moment tot uitbarsting kan komen?
Je gaat toch niet met een chagrijnige vriendin(omdat jij de avond daarvoor het IETS té gezellig met de buurvrouw hebt gehad) vrolijk bij je ouders zitten?
Nee, als ik dit zo bekijk, is van de maand December, het “oud en nieuw” en met name de nieuwjaarsdag wel het meest verschrikkelijke wat iemand kan overkomen.
Is er dan helemaal niks leuks aan de maand December?Jawel, het leuke van December, is het feit dat uiteindelijk, “NIETS IS, WAT HET LIJKT TE ZIJN”!

Sarcasme.

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

Kees Schilder · 9 december 2003 op 08:21

Dank je Sarcasme,je hebt me weer helemaal opgevrolijkt want ik zit mezelf net ook op te fleuren met zulke fleurige gedachten.
Daarom overweeg ik de rest van deze maand ergens in Afrika door te brengen.Want daar hebben ze de tijd, noch geld, noch de puf voor frivoliteiten zoals verplicht familiebezoek( hebben ze toch niet want de meeste liggen aan aids te kreperen),surprises in elkaar flansen of bijkomen van overdadig kerstvreten. Misschien kanik me daarna weer tevreden stellen met het simpele feit datik het hier eigenlijk verdomd goed heb.

pepe · 9 december 2003 op 09:32

Kan de redactie Columnx, niet een leuk uitstapje organiseren voor alle actieve schrijvers??
Ideeen om december door te komen hebben jullie genoeg hier lijkt mij zo 😉

Afrika trekt wel, lekker zonnetje en pas weer terug ergens in maart of zo….
😛

viking · 9 december 2003 op 10:01

Wij deden het ooit zo:

Om 8 uur de kroeg in. Zuipen als karhengsten.
Om 12 uur naar buiten. Met een enorm stuk-in-de-kraag strijkers in lege flessen en brievenbussen stoppen.
Om 12.30 met z’n allen (een man of 20) naar de oudjes van Godspeed. Daar ff een vaatje bier soldaat maken en een vette bek halen.
Om 01.30 (tijdstip niet op vastpinnen) het dorp in en bij iedereen van het gezelschap thuis ff langs. Hapje eten, biertje erbij.
Tijdstip onbekend maar zal ongveer 03.00 uur zijn weer dorp in maar dan bij onbekenden ff nieuwjaarsgroet brengen. Kwestie van aanbellen, naar binnen wandelen en met z’n allen roepen dat je dorst en honger hebt. Je nieuw gemaakte vrienden voor de komende 15 minuten zijn zelf meestal zoooo tsjokvol dat de vetbak weer spontaan aan gaat en dat het gerstenat desnoods nog even bij de buren wordt gescoord. Dit ritueel herhalen tot een uur of 7 des ochtends.
ff naar huis en een uurtje knorren.
Om 10.00 uur reveille. Eerste uit de groep pikt mij op. We drinken een paar biertjes en gaan de volgende ophalen. Tegen een uur of 3 ’s middags is de groep weer kompleet en bepalen we wie we nu weer eens gaan verrassen. Tegen de tijd dat de avond valt weten we van voren niet meer dat we van achteren leven en de groep valt langzaam weer uit elkaar. Harde kern redt zich tot omstreeks middernacht.

Na een dagje rust is het goed om weer even bij elkaar te komen ten einde te achterhalen wat we gedurende oud en nieuw hebben gedaan, waar en met wie of het leuk was etc. Op eigen kracht lukt dat meestal niet maar samen én met een biertje erbij, komen we er wel weer uit.

Godspeed · 9 december 2003 op 15:34

Viking, ik moet je even corrigeren, je hebt de volgorde iets verwisselt.

Om 20.00 uur bij Godspeed thuis 2 vaten bier leegmaken dat ivm met mijn verjaardag de dag ervoor.
Om 20.30 beginnen met het vuurwerk, vooral bij de buren.
Om 21.00 uur de politie op bezoek, of het wat rustiger kan.
Om 22.00 uur de politie op bezoek, de laatste waarschuwing.
Om 23.00 het bier op, en de politie om de tent te sluiten.

En daarna gingen we naar de kroeg, de rest klopt dan wel weer.

deZwarteRidder · 9 december 2003 op 16:29

Column gelezen en over nagedacht……. ergste is hij klopt !!maar….. ik loop onregelmatige diensten en soms…soms heb ik de mazzel dat ik moet werken met oud en als de kids dan naar hun vrienden gaan om te gaan feeeeesten ga ik naar me werk en duikt me meisje het bed .
VOOR!! 24.00 uur
…Vrolijk 2004 voor allemaal
Rich@Rd 😀

viking · 11 december 2003 op 13:28

Kolere, zou het dan toch kloppen dat ik altijd een stuk film kwijt ben na een avondje buizen? Ja, nu ik het zo lees valt me wel weer het een en ander in. A.v.T. die, bij je ouders thuis aan de bar, in zijn broek stond te zeiken, ‘Rooie Wangetjes’ die zijn lul waste in het bier van die kotskop Ger C. Ik herinner me ook vaag jouw moeder die mij en een onbekende blondine kwam vragen wat we in godsnaam aan het doen waren… J.M. die een wijnfles tegen een lantaarnpaal ‘onthoofde’ en vervolgens in een teug leegdronk. Je broertje die verwoede pogingen deed het huis van de burgemeester op te blazen. Is dat nog gelukt?

Godspeed · 12 december 2003 op 08:00

[quote]Je broertje die verwoede pogingen deed het huis van de burgemeester op te blazen. Is dat nog gelukt?[/quote]

Hij is nu ambtenaar en geeft advies aan de burgemeester, hij is nu zijn baas.:-D

Zo zie je maar weer, dat alles toch nog goed komt.;-)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder