‘Twintig jaar waren mijn man ik de gelukkigste mensen op aarde. Maar toen kwam de dag dat we elkaar ontmoetten!’ (Kobus) Dit vind ik zonder meer een van de sterkste zinnen die ik tot nog toe op CX ben tegen gekomen. Ik neem aan dat onze Kobus hem zelf heeft verzonnen, danwel goed gejat. Is ook niet belangrijk. Hij is sterk en bevat een gezonde dosis humor die voor velen zowel ontnuchterend als relativerend moet werken.

Hoe komt dat toch dat wij (althans velen onder ons) elkaar na een aantal jaren zo uitkotsen?

Wellicht zou het een en ander beter werken wanneer men elkaars handleiding eens zou lezen. Handleiding? Ja, handleiding. Ge-bruiks-aan-wij-zing. Hebben we die dan? Ja, hebben we. Alleen wordt hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een videorecorder, niet in boekvorm of op CD-rom bijgeleverd, maar moet men zich enige moeite doen om de kenmerken en eigenschappen van zijn/haar uitgekozen partner even te ontcijferen.

Kijk, bij een VCR werkt het als volgt. Je komt in de winkel en ziet een apparaat dat qua appearance wel aanspreekt. Er zit een mooie lijn in, een paar lekkere knoppen op en je denkt, ‘mwoah, die is de mijne’. Je laat je door zo’n lulhannerige nitwit nog wat wijsmaken over de toegevoegde waarde die je leven vanaf de aanschaf van dit stukje technisch vernuft gaat krijgen, rekent af en je neemt het speeltje mee naar huis. Vervolgens sluit je het ding aan en gaat aan de slag.
Filmpje erin en kijken maar.

Maar dan…

Er komt een dag dat er iets op tv is dat je wilt opnemen. Maar op de dag van uitzending ben je niet thuis. Dat wordt dus programmeren geblazen. Maar je weet eigenlijk niet hoe. Binnen enkele minuten is je humeur bij een dieptepunt aanbeland, beginnen je handen te jeuken en knalt de VCR tegen de muur. ‘Godverdommessekankerkutklotevideo, als ik godverdomme die vuile gore wichser (rukker) van een verkoper in mijn klauwen krijg, ruk ik hem zijn godvervloekte teringkop eraf’. Meer van die fraaie volzinnen volgen elkaar in razend tempo op.

Had dan ook de handleiding gelezen toen je ‘m kocht. Dan ging het nu als vanzelf. Maar nee, wij hoeven geen handleidingen te lezen. Hadden we dat nu wel gedaan, dan wisten we nu niet alleen hoe het klote ding werkt, maar wisten we ook welke eigenschappen het apparaat wel en niet heeft. Je weet dan waar je je mee tevreden moet stellen en hoe je ermee moet omgaan. Bovendien weet je dan ook dat je aan zo’n masjientje niets moet proberen te veranderen. Het staat er altijd vetgedrukt in. Met andere woorden: ‘What you see (read), is what you get!’

Zoals ik al zei, onze handleiding wordt niet in boekvorm bijgeleverd. Voor sommigen is dat jammer. Het duurt namelijk soms jaren voordat men aan de fase komt dat men de VCR wil programmeren. Bij een video betekent dit dat je tegen die tijd een leuke verzameling banden hebt vergaard. En wanneer je besluit dat de recorder zijn beste tijd heeft gehad, ga je misschien voor een DVD-recorder. Dat is eens iets anders, ziet er strak uit en ja, jammer van die banden.

Maar wát als het niet om video’s en banden gaat?
Wát als het om ons en onze kinderen gaat?

Categorieën: Liefde

15 reacties

Ma3anne · 9 juli 2004 op 11:20

Eerlijk gezegd heb ik nooit zo geloofd in het ’tot de dood ons scheidt-principe’. Jarenlang met een vast iemand in een hokje. Vind je het gek, dat mensen elkaar dan wel eens zat kunnen worden en elkaar zelfs naar het leven gaan staan?

Dit principe is voor ideale mensen uitgevonden. Als ik zo om me heen kijk, komen ze wel voor, maar ze zijn zeldzaam.

Mooie vergelijking, Viking, al gaat hij mank. In een relatie is er geen gebruiksaanwijzing die het altijd doet. Omdat beide partners groeiende persoonlijkheden zijn, verandert die gebruiksaanwijzing. Ik denk, dat dat nogal eens uit het oog verloren wordt en men elkaars groei niet ziet uit sleur en desinteresse in elkaar. Belangstelling hebben voor elkaars groei lijkt mij de sleutel tot een relatie die altijd boeiend blijft.

Het is maar een theorie. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd. 🙂

R@@F · 9 juli 2004 op 11:25

Ik vind dit tot nog toe jou beste column!!
Grote klasse!
p.s
wat dacht je van de gebruiksaanwijzing voor en van je ouders??
R@@F

pepe · 9 juli 2004 op 12:31

Is het niet een beetje van wat je er instopt haal je er ook weer uit! Dus als je een beetje moeite doet valt er nog heel wat uit te halen.
Schreef mercurius ook niet eens dat liefde een werkwoord is?? Dacht het wel.

Ik kan niet zeggen dat ik 20 jaar alleen maar gelukkig ben geweest, maar ik weet wel dat zonder gebruiksaanwijzingen nog heel lang gelukkig wil zijn met die ene. Ik heb misschien wel heel erg geboft! Dat hij dat (denk ik) ook wil.

Shitonya · 9 juli 2004 op 12:46

Zelfs al heb je een mooie gebruiksaanwijzing, wil de dvd-speler wel eens niet meewerken of krijgt hij kuren en is dan stuk. Zo ook een mens, af en toe heb je niets aan een gebruiksaanwijzing, omdat die, zoals ma3 al zei, veranderd en soms ook nog eens kwijtraakt of de dvd speler stuk raakt (lees: vreemdgaan, overlijden, depressie, niet kinderen kunnen krijgen etca)
Een menselijke gebruiksaanwijzing is ook niet altijd even handig en zeker niet perfect.

Mensen zijn nieuwsgierige, sociale beestjes. Dus zijn ze altijd benieuwd naar andere mensdiertjes. Relatie’s mislukken vaak, doordat ze op hun huidige partner uitgekeken raken, omdat ze de hele “handleiding” al denken te kennen, niks nieuws meer te ontdekken. En na een tijdje komen ze andere mooie “handleidingen” tegen die ook schreeuwen “lees mij, lees mij” (of was het nou “neuk mij, neuk mij”?)
Maar goed, sommige of de meeste mensen raken snel uitgekeken op elkaar en zien weer nieuwe persoonlijkheden die ze wel eens willen ontdekken en dan … gaat het dus mis.

Geweldige Column! 🙂

sally · 9 juli 2004 op 16:23

heerlijke column.
Ik moet er niet aan denken dat er een gebruiksaanwijzing bij ieder mens zou zitten.
Dan zouden we bij voorbaat al niet aan een relatie beginnen. Ben ik bang. Veel te moeilijk.
Het verrassende aspect houdt het juist nog een beetje spannend.
Veel liefs Sally

Dees · 9 juli 2004 op 18:21

Een handleiding die om de haverklap herzien moet worden… Hmmpf en maar lezen en lezen. Single is zo slecht nog niet 😛

Mosje · 9 juli 2004 op 20:19

ik ben niet zo handig met gebruiksaanwijzingen. Als ik een DVD wil bekijken moeten er 3 apparaten aan, en zit ik dus met 3 afstandsbedieningen. Meer dan 100 knopjes!
Een vrouw met afstandsbediening lijkt me trouwens wel wat. Je probeert wat, en als ze echt niet doet wat je wilt: 1x op reset drukken.

Farfalla · 9 juli 2004 op 21:43

Erg goede column, leuke vergelijking. Ik denk er alleen heel anders over. Ik denk dat het wanneer iedereen een gebruiksaanwijzing heeft een stuk saaier wordt. Ik leer liever iemand kennen door dingen die diegene me ‘face to face’ vertelt.

Louise · 9 juli 2004 op 21:44

Ben het niet met je eens, Viking. Waarom word je aangetrokken tot de ander? Omdat de ander spannend en onbekend is. Juist het ontdekken en uitvinden is leuk. Met een gebruiksaanwijzing zou juist de magie tussen twee personen niet bestaan. Ik zeg niet dat het niet af en toe makkelijk zou zijn; zo’n gebruiksaanwijzing. Tuurlijk, en het zou ook heel wat toestanden en borsingen voorkomen.
Maar toch, geef mij de hoge toppen maar, dan neem ik de diepe dalen voor lief… 😉

rrobin · 9 juli 2004 op 21:58

Een mens is geen boek om te lezen, maar er valt gelukkig vaak wel mee te praten 😀

Heerlijke column 🙂

Martijn · 10 juli 2004 op 11:05

Apart gevonden metafoor. Ben het enigszins met je eens. Toch is het wel prettig soms zonder handleiding een nieuwe feature te ontdekken. Anderzijds lees ik bij een duurzame aankoop ook graag eerst de handleiding.

Hmzz, stemt tot denken….

Maar voorop gesteld. Deze is top:

[quote] Er zit een mooie lijn in, een paar lekkere knoppen op en je denkt, ‘mwoah, die is de mijne’. [/quote]

Ghehe.

Groet Martijn 😀

viking · 10 juli 2004 op 12:11

Ik geloof dat enkelen onder jullie het aspect ‘handleiding’ iets te letterlijk nemen. [quote]…maar moet men zich enige moeite doen om de kenmerken en eigenschappen van zijn/haar uitgekozen partner even te ontcijferen.[/quote]
Men moet dus zelf ontdekken. Daar ontbreekt bij velen de wil toe. Dat doe je door te luisteren, te observeren, te voelen en zelfs te ruiken en te proeven 😉

Bakema_NL · 10 juli 2004 op 21:03

Mensen doen veel te moeilijk tegenwoordig. Een relatie kan best wel eens ophouden gewoon, maar het gaat vaak wel al te makkelijk. Dus geeft het je te denken wat er dan überhaupt al was. Waarschijnlijk niet veel. En je kan het ook eens omdraaien, kijken wat je nou eigenlijk hebt en of het zonder nou eigenlijk wel beter is. Avontuurlijker zal het vast wel zijn, maar beter? Lang niet altijd.
Ik ga al 17 jaar lang met dezelfde vrouw door het leven met mijn 34 jaar aan leeftijd en het mag gerust nog wat langer duren, helemaal als ik het zoveelste zeikwijf hoor zaniken over van alles en nog wat, dan heb ik het toch best getroffen eigenlijk, meer als een stuk vleselijk genot zie ik niet in een ander, niet nodig dus, dat genot kan ik zo ook krijgen, het blijft bij kijken wat goed beschouwd eigenlijk de grootste lol is.

Tasz · 11 juli 2004 op 12:07

Een hele sterke column Viking. Mooi gebruik van stijl en inhoud. Ik ben het ermee eens: dit is zeker een van jouw beste columns.

Cheers
Tasz

Godspeed · 12 juli 2004 op 09:16

Mijn 1. video recorder heeft het 10 jaar uitgehouden, ik heb de gebruiksaanwijzing nog steeds in de kast liggen.

Mijn eerste vrouw ca. 16 jaar, daar was ik de gebruiksaanwijzing van kwijt.

Bij Cindy let ikwat beter op, de gebruiksaanwijzing ligt in het nachtkastje.:-D:-D

Geef een reactie

Avatar plaatshouder