Vakantietijd. Een heerlijke tijd. Een lekkere tijd om te werken! Je merkt ineens dat je werk eigenlijk best wel te doen is. Tijd gaat sneller, je lacht wat af, de sfeer is ineens prima.. Dat is vreemd. Ligt het aan het weer? Ligt het aan de mensen om je heen? Nee, het ligt juist aan de mensen die er niet meer om je heen zijn. Die energiezuigende mensen, die zeikerds die al weken zitten te zeuren dat ze zo aan vakantie toe zijn. Die zeikerds die nu heerlijk met hun kont in Frankrijk zitten…buiten het evacuatiegebied! Iets met de barbecue waarschijnlijk of waren het zijn kenmerkende brandende vragen of toch écht die brandnetels? Hij zal het wel nooit snappen. Helaas voor mij gaat er al een lichtje branden….dit wordt een vurig vakantieverhaal wat ik aan moet horen….

Nee, dan die andere op vakantie zijnde collega die eindelijk uit ‘zijn’ kast is gekomen op werk (kan hij weer eindelijk achter zijn bureau zitten). Die collega blijft lekker in Nederland en gaat de ‘feesten’ lekker af, inclusief de Gay Pride. Je TV gaat aan, daar staat hij dan in zijn witte onderbroek, met ‘REM én RIM-’spoor. Een korte week eerder was hij al in zijn onderboekje op het verregende Dance-Valley te bewonderen. Verstandig was hij wel, want hij had regenjasjes mee genomen. Helemaal veilig is hij dan weer niet geweest, want een longontsteking voorkomen, daar heb je toch wat grotere regenjassen voor nodig. Nu dus weer op die koude, natte, waterige, ik-ben-gay-holladi-jee-Gay boot. En overmorgen weer werken….Ikzelf denk eerder een ziekmelding.

Op de vroege morgen lees ik in de krant over een busongelukje in Frankrijk, een vliegtuigje op..of beter gezegd naast Sicilië en nog wat autorampjes. Mijn oog valt op die beruchte zin “onder de slachtoffers zijn enkele Nederlanders … “. Eventjes kijk ik vooruit. Ik zie mijn zogenaamd uitgeruste collega voor me: van een heeeeerlijke vakantie is hij zijn terugkomen en probeert me met zijn vakantieverhalen op te zadelen. Eventjes lees ik het krantenbericht door en eventjes hoop ik toch een beetje…nee, dat gaat te ver.

Bruut wordt ik uit mijn ‘ochtenddroom’ gehaald.
Hij: “Zo…het weekend is voorbij”
Ik: “Dat was gister al voorbij hoor”
Hij: “Nee, toen zat ik nog in België”.

Ik besef me dat het weer begonnen is. De terugkomers zijn er weer! Natuurlijk wil hij dat ik vraag hoe zijn weekendje weg was en natuurlijk heb ik daar absoluut geen zin in! Die veel te blije verhalen, één en al gelogen positiviteit uit de mond van een pessimist. De regen wordt verzwegen, de ruzies met vrouwlief hoor ik niemand over, van de overlast van de bouwvakkers tegenover het ressort hoor ik ook nooit iemand iets zeggen (en geloof me dat is overal waar je komt het geval). Maar nee, ik heb geen zin in mijn collega en besluit de dialoog met…

“Weekendje, België? Gelukkig heb ik nog zes weken Australië voor de boeg. Vind ik persoonlijk leuker…maar ja, België kan ook bést leuk zijn….”

Oeps, ik kon me niet inhouden. Ik besef dat ik het voor mezelf een beetje heb verpest. Zijn vrolijke blik transformeert tot de blik die ik weer herken van hem, de negatieve energiezuiger is weer terug op kantoor. Deze keer is er iemand anders op vakantie, helaas; de sfeer……


25 reacties

Avalon · 18 augustus 2005 op 15:34

tsss… sommigen krijgen nog vakantie

bert · 18 augustus 2005 op 15:49

Bij sommige mensen wordt de sfeer op het werk altijd bepaald door anderen, zelfs als ze er niet zijn. 😕 😕 😕

Trukie · 18 augustus 2005 op 16:03

Zes weken Australiê.
Zes weken zonder.
Je leidt ons heerlijk door een groep mensen.
Werkmensen, verjaardag vierende mensen, dagtochtjes mensen. Columns schrijvende mensen.
Kortom een club die door omstandigheden bij elkaar zit. Eén bindende factor en voor de rest zo verschillend als maar kan.
Daarom is een groep zo boeiend.
Je hebt er een boeiend verhaal van gemaakt.
Je gaat toch niet in de Kerstperiode weg?
Dan zou je een paar heerlijke werkweken missen :hammer:

klungel · 18 augustus 2005 op 16:18

Leuk geschreven.

Ik in jouw schoenen zou denken aan een andere baan of een teambuilding event 😀

Shitonya · 18 augustus 2005 op 16:51

Lang leve de pessimisten.
Doodsaaie column trouwens, maar ja, het is mooi weer, dus ik zal je er verder niet op aanvallen.

Raindog · 18 augustus 2005 op 18:23

Ik kan er ook niets aan doen maar een column als deze kan me niet echt bekoren. Heb me al een paar keer afgevraagd wat het is. Net alsof het net ietsjes te gemakkelijk gaat allemaal. Het komt in ieder geval heel erg gelikt op me over. Tè zelfs, als ik eerlijk ben.

Vooral bij fragmenten als het volgende citaat…
[quote]Op de vroege morgen lees ik in de krant over een busongelukje in Frankrijk, een vliegtuigje op..of beter gezegd naast Sicilië en nog wat autorampjes.[/quote]
…overvalt dat gevoel me hevig; net iets te makkelijk en ik ben dan het type dat daar vervolgens weer de ergste dingen bij gaat bedenken. Zeker nu ik soortgelijke dingen al een paar keer op die manier van je heb gezien. Er is hoe dan ook sprake van een trend.

Noem het smaak en laten we er dan ook maar niet over twisten.

prikkels · 18 augustus 2005 op 18:58

Helaas je bent me bij de 2e alinea al kwijt.

[quote]Die energiezuigende mensen, die zeikerds die al weken zitten te zeuren dat ze zo aan vakantie toe zijn. Die zeikerds die nu heerlijk met hun kont in Frankrijk zitten…buiten het evacuatiegebied! Iets met de barbecue waarschijnlijk of waren het zijn kenmerkende brandende vragen of toch écht die brandnetels? Hij zal het wel nooit snappen. Helaas voor mij gaat er al een lichtje branden….dit wordt een vurig vakantieverhaal wat ik aan moet horen….[/quote]

Het eerste deel van je alinea gaat over meerdere mensen, daarna ga je ineens over in hij. Huh, welke hij, hij wie, hij wat?

En dan weer terug naar meervoud.

Jammer.

Discoverme · 18 augustus 2005 op 19:25

1. Taalpuristen, 2. pessimisten, 3. mensen met een ander gevoel voor humor…bedankt voor de nieuwe input, ik werk hem zsm uit in een nieuwe column!

1. De eerste alinea is een algemene inleiding, de tweede alinea vertel ik over ‘de collega’s’ en grijp ik later weer terug naar mezelf. Hij was toch echt te begrijpen. Jammer dat mensen zoeken om fouten te zoeken (die er niet zijn)

2. Als je het niet herkent dan gaat het waarschijnlijk OVER jou!

3. Je had ook knnnen stoppen na de eerste alinea

Raindog · 18 augustus 2005 op 19:40

De K is duidelijk niet in de maand.

Beste Discoverme, [i]sans rancune[/i], als het zo simpel zou zijn als jij stelt in je repliek aan mij alszijnde nummer 3, geloof me, dan zou ik al gestopt zijn op het moment dat ik je naam las. De achterliggende idee van deze site is toevallig net even anders en ik, als nederige deelnemer in het geheel dat ColumnX heet, probeer slechts op mijn manier daar zo nu en dan een beetje invulling aan te geven.

Ik ben aan vakantie toe geloof ik….

prikkels · 18 augustus 2005 op 19:48

Misschien moeten jij en Outsider maar gezellig samen iets op gaan zetten. Oef. De kritiek is niet om je neer te sabelen, maar zodat je er wat van leert of er iets mee kunt voor je volgende conterfeitsels. En hé dit is een openbare site hoor. Als je niet tegen kritiek kunt, moet je lekker in een dagboek gaan schrijven en deze achter slot en grendel verbergen. Krijg je tenminste ook geen kritiek. Of complimenten. Maar ik mag toch aannemen dat je hengelt naar openbare erkenning voor je pennevruchten.

Zucht ik geloof dat ik al uit ge ont dekt ben.

Discoverme · 18 augustus 2005 op 19:53

Als jullie mijn andere columns en reacties op jullie reacties heb gelezen, weten jullie dat ik wat doe met de kritieken en blij ben met alle reacties. De term ‘De Column X-leerschool’ kwam toch echt uit mijn pen rollem.

Toen ik mijn reactie net schreef moest ik eerlijk gezegd ook aan outsider denken, zodra mensen een klein beetje tegengas geven/zichzelf verdedigen, dan val je meteen buiten de boot….heerlijk ‘de groep’

Discoverme · 18 augustus 2005 op 20:03

Heerlijk die vakantiesfeer trouwens…

Geertje · 18 augustus 2005 op 21:29

[quote]Die energiezuigende mensen, die zeikerds die al weken zitten te zeuren dat ze zo aan vakantie toe zijn.[/quote]

[quote]“Weekendje, België? Gelukkig heb ik nog zes weken Australië voor de boeg. Vind ik persoonlijk leuker…maar ja, België kan ook bést leuk zijn….”[/quote]

Hoelang duurde het nog voordat je op vakantie ging, zei je?
😀

Outsider · 18 augustus 2005 op 21:42

[quote]De kritiek is niet om je neer te sabelen, maar zodat je er wat van leert of er iets mee kunt voor je volgende conterfeitsels.[/quote]

Kijk, dit is ook weer zo’n opmerking van het soort dat men hier heel vaak aantreft. Velen verbeelden zich dat ze zelf beter schrijven en een ander iets leren moeten. Het betweterige, het zelfingenomene, dat stoort mij hier ook vreselijk op deze site. (Dit mag ik toch wel zeggen, want iedereen kan hier toch zo geweldig goed tegen kritiek?)

Kees Schilder · 18 augustus 2005 op 21:53

[quote]Ik besef me dat het weer begonnen is.[/quote]

Ik vind de column gaaf.maar let wel even op de taalfoutjes ja! Dat kan natuurlijk niet. Te gek voor woorden dat jij zo’n fout maakt.Het is namelijk “IK BESEF” en niet IK BESEF ME” man man kan dat nou niet anders?
En Outsider, jij mag alles zeggen zolang je je mond maar houdt 😀

Outsider · 18 augustus 2005 op 22:12

[quote]En Outsider, jij mag alles zeggen zolang je je mond maar houdt [/quote]

O, heer Schilder, zijn mijn woorden u niet welgevallig? Zelf zeiken over taalfoutjes en Piet Paulusma achter zijn rug om voor mislukte zaadlozing uitmaken, maar Outsider mag niets zeggen.

Kees Schilder · 18 augustus 2005 op 22:29

Dat meen ik niet Outsider zoals je aan dat grijnsbekkie achter mijn zin kunt zien.Maar ja, laat maar zitten, jij vat hem niet.
En mijn kritiek op de taalfoutjes was satirisch bedoeld vanwege mijn eigen foute column.
Ten slotte, paulusma is een mislukte zaadlozing.Dat is wetenschappelijk bewezen.Kijk het weerbericht er maar op na.
Jezus wat mis ik de goeie ouwe tijd met Viking ,Godspeet en good old Grandmaster Raaf

Li · 18 augustus 2005 op 22:42

Ik vind deze column helemaal niet slecht.
Het is nu eenmaal zo dat wijzigingen binnen een groep voor rust of juist onrust zorgt. Dat heb je best leuk beschreven 🙂

[quote]Jezus wat mis ik de goeie ouwe tijd met Viking ,Godspeet en good old Grandmaster Raaf[/quote]
En Mercurius, Wentelteefje en Godsgift…

Tja Kees toen was ongewone humor op columnX gelukkig nog heel gewoon. 😉

Li

prikkels · 18 augustus 2005 op 22:44

Neen hoor Outsider ik verbeeld me niets. Ik verdien er mijn brood zelfs mee. Ik zat een paar maandjes ondergedoken. Een nieuw energievretend, maar oh zo leuk project op stapel gezet. Maar ik verbeeld me wel dat jij graag slaat voordat je geslagen wordt.

En eerlijk is eerlijk Dis, ik ben pas later jouw andere columns, reacties en jouw reacties daarop gaan lezen en je hebt gelijk. Je gaat de meeste tijd goed om met eerlijke en opbouwende kritiek. Ik reageerde misschien iets te snel, maar het werd met een beetje te Outsiderig voor de ogen.

Kees grijns nog eens zo leuk. Heb trouwens gezien dat je in de top 10 staat. Gefeliciteerd.

Outsider · 18 augustus 2005 op 22:47

Ik snapte ook wel, Kees, dat je het niet serieus bedoelde en ik val ook niet echt over die benaming voor Paulusma, maar waar ik wel geweldig last van heb, is dat het hier wel lijkt of een ander alles mag zeggen, terwijl men meteen kwaad wordt als ik wat zeg.
Bovendien valt het mij vaak op, dat men eigenlijk niet reageert op mijn laatste stuk, maar nog wrokkig is over een ander stuk van mij en dan bij voorbaat al negatief is over mijn laatste stukje.

Outsider · 18 augustus 2005 op 22:56

[quote]Maar ik verbeeld me wel dat jij graag slaat voordat je geslagen wordt. [/quote]

Nou, dat heb je dan helemaal verkeerd. Ik had van jou nog helemaal nooit gehoord, begon jij te zeuren dat het ‘geen column’is. Mag je best zeggen, ik heb er ook niks op teruggezegd. Maar als je mijn reacties nog eens goed zou lezen, zul je zien dat het vrijwel altijd anderen zijn die mij beginnen met aanvallen en dat het dan ook nog wel meermalen is gebeurd dat ik niets terugzeg.

Kees Schilder · 18 augustus 2005 op 23:02

Ja, Li tuurlijk ook Mercurius en de rest.Eigenlijk teveel om op te noemen.
En Prikkels, in welke top tien sta ik dan? Het is namelijk 10 jaar geleden dat ik mijn laatse CD maakte

Ma3anne · 19 augustus 2005 op 01:17

Leuke column. Die energiezuigende collega’s. Goed getypeerd!
Even nog een betweterige opmerking: er begint meer structuur in je schrijven te komen. Elke column lekkerder leesbaar. Doojgaan, vooral doojgaan.

Groetjes van juf Puntmuts

Discoverme · 19 augustus 2005 op 11:37

@iedereen, bedankt voor alle reacties…zo zie je maar, als je een keer niet helemaal braaf bent kom je WEL boven de 20 reacties, alleen jammer dat het dan niet meer over je column gaat..

@ Ma3, bedankt dat jij weer even terug gaat naar waar het eigenlijk allemaal om gaat.

@Kees, bedankt voor de reactie..het vervelende van schrijven is dat je de non-verbale aspecten niet meekrijgt. Aan jouw reactie kon ik idd ook moeilijk zien HOE jij dit bedoelde. Bij de 2e reactie werd me dat pas duidelijk.

Louise · 20 augustus 2005 op 07:29

Een leuk onderwerp en eigenlijk echt op zijn discoverme’s geschreven: ratelratelratel 😀
Toch ontdek ik ook wat meer lijn en rustpuntjes dan eerder.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder