In een krant van vorige week las ik dat vrijwel alle Nederlanders, 99%, vinden dat dikke mensen zelf schuldig zijn aan hun overgewicht. Een enquête zou dit hebben uitgewezen. Ik kan niet nalezen van welk bureau die enquête is, want de krant is reeds met het oud papier verdwenen. Maar voor mij is dit weer eens een bevestiging van het bekende spreekwoord: ‘Er zijn waarheden, er zijn leugens en er zijn enquêtes.’ Het is maar net welke vragen er gesteld worden en op wat voor manier. Als iemand plotseling door een enquêteur wordt overvallen met de vraag: ‘Denkt u dat het iemands eigen schuld is als hij overgewicht heeft?’, dan zal zo’n persoon in negen van de tien gevallen ja zeggen om er maar vanaf te zijn. Als echter de vraag anders gesteld zou worden, bijvoorbeeld: ‘Wat is volgens u de oorzaak of oorzaken van overgewicht?’, dan zou er een heel ander antwoord uit de bus komen.

Want ieder die met zijn denken boven het niveau van de kleuterschool is uitgekomen, zal toch moeten toegeven dat dik worden of niet dik worden voor een groot deel ook een kwestie is van natuurlijke aanleg. Er zijn genoeg broodmagere mensen, die enorme hoeveelheden voedsel verstouwen en er zijn ook genoeg dikkerds die niet eens veel eten. En hoe komt het eigenlijk dat zeer velen na ongeveer hun 40ste, 45ste jaar wat dikker worden, terwijl hun eetgewoonten precies hetzelfde zijn als voordien? Velen gaan zelfs bij het ouder worden wat minder eten, maar evengoed neemt het gewicht toch vaak toe. Ra, ra, hoe kan dat? Ook de zeer vaak gehoorde bewering dat mensen meer moeten bewegen om af te vallen, gaat lang niet altijd op. Er zijn wel mensen die zich helemaal suf trainen en sporten, maar desondanks niet of nauwelijks gewicht verliezen. Zelf ben ik van mijn 42ste tot mijn 48ste postbode geweest en ik liep en fietste met dat werk tot ik er bijna scheel van zag, maar het merkwaardige is, dat juist in die periode mijn gewicht is toegenomen van 64 naar 78 kg. Daarna ben ik gestopt met werken en sindsdien doe ik bijna niks meer, behalve af en toe eens een stukje schrijven of een deuntje spelen op de piano, maar mijn gewicht is ondanks dat zelfs weer wat gedaald naar 75kg. Wederom: ra, ra, hoe kan dat?

Ik ontken niet dat het in het algemeen wel goed zou zijn als de mensen wat minder veel en minder vet zouden eten en wat meer bewegen en misschien is het dan soms ook wel mogelijk een paar kilogram te verliezen, maar ik blijf erbij dat de één veel meer aanleg heeft om vet aan te zetten dan de ander. En daarom moeten dikke mensen niet voor het hoofd gestoten worden door te zeggen dat het hun eigen schuld is.


5 reacties

Bakema_NL · 22 december 2005 op 20:54

Die enquetes moet je inderdaad met een vette korrel zout nemen.
Het verschilt van persoon tot persoon wat betreft het dik worden, de een heeft inderdaad aanleg er voor, de ander niet. Niet alle dikke mensen vreten zich tebarsten, genoeg die er amper tot niks aan kunnen doen. Bewegen helpt iedereen met overgewicht, dat is wel degelijk waar. Maar ga je als een bezetene krachttraining doen dan zou je wel eens zwaarder kunnen worden inderdaad, vet maakt plaats voor spiermassa en dat is zwaarder…..maar het ziet er wel wat anders uit natuurlijk.

105 kilo schoon aan de haak hier….zou 5 kilo vanaf kunnen, maar meer zou richting de ongezonde kant gaan ;-). Ik hoef alleen maar een keer of 3 per week wat te gaan hardlopen en ik ben het kwijt, maar ik probeer me er al jaren aan te zetten, wil tot op heden nog niet helemaal lukken…..jammer dan, ik leef maar 1 x en dan wil ik er van genieten ook hoor. 🙂

Trukie · 22 december 2005 op 22:38

De beste promotors van een land in beweging zitten in medische bewegingen. Afvalprogramma´s bij de fysiotherapeut en diëtiste. Kassa.
Achmea Fittnesscentra. Korting voor Achmeaverzekerden. Kassa.

Mogen we nu weer roken?

Mars · 23 december 2005 op 10:48

Naar mijn mening telt de manier waarop eten bereid wordt ook mee. Zo bereidt mijn vrouw (die van Chinese afkomst is) vaak gerechten die de gemiddelde diatiste al zou afkeuren, gezien bv. het vetgehalte van het vlees, of de hoeveelheid van organenvlees.
Ook worden bepaalde ingredienten zoals bv. zout en suiker rijkelijk gebruikt. Ik denk dat Chinezen, en zeker ook andere culturen, veel meer met voeding (en de bereidingswijze hiervan) en gezondheid bezig zijn en daardoor niet zo snel dik worden.
Desalniettemin speelt aanleg voor aankomen cq. afvallen natuurlijk ook een rol. Misschien hebben Chinezen over het algemeen niet de aanleg om dik te worden (hoewel ik er in China wel degelijk ook dikke mensen heb gezien), ik blijf echter bij mijn mening dat bereidingswijze een zeer grote rol speelt.

wendy77 · 23 december 2005 op 11:17

Kan het alleen maar volledig met je eens zijn 🙂

bert · 26 december 2005 op 11:09

Waar je de oorzaken ook moet zoeken, het blijft wel een van de grootste problemen van onze Westerse maatschappij en het is indirect ook wel de oorzaak van een diversiteit aan hart en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder