Dirk heeft hoog ingezet, maar heeft verloren. De DSB bank is failliet! Dirk Scheringa geeft een persconferentie en al snel wordt zijn strategie duidelijk, hij plaatst zichzelf en zijn bank volledig in de slachtofferrol. Dirk gelooft in een complottheorie. Het is hem allemaal aangedaan. Zijn bedrijf is kapotgemaakt! De gang van zaken rond de hele ondergang van de bank oogt inderdaad allerminst fris, maar de bank heeft het vooral aan zichzelf te danken. Als je willens en wetens mensen valse informatie geeft en daardoor geld uit de zak klopt, is dat oplichting. Het woordenboek geeft hier een leuke definitie van en gezien de voorliefde van Dirk voor kunst zeer passend.

[i][color=000000]`Oplichting` is een vorm van bedrog, waarbij de dader een ander ontdoet van geld of van waardevolle goederen. Met bedrog iemand bewegen tot het afgeven van een goed of tot het aangaan van een schuld. Het is een misdrijf en een kunst tegelijk.[/color][/i]

Dit is precies wat de bank jarenlang zonder gewetensbezwaar heeft gedaan en waardoor over de ruggen van anderen veel geld is verdiend. Dan gaat het niet alleen over de torenhoge provisies (daar maken overigens ook andere banken zich schuldig aan), maar vooral het stapelen van zoveel mogelijk koopsompolissen en het misleiden van mensen in hun eigen huiskamer. Wellicht is dit heel moeilijk juridisch hard te maken, maar oplichting blijft het. Ook al zat Dirk daar niet persoonlijk te liegen, het was beleid en hij wist daar wel degelijk van en keurde het goed.

Wat is nu het wonderlijke bij Dirk Scheringa, hij speelt een weergaloze slachtofferrol en mensen voelen met hem mee. Hij biedt zijn excuses aan, zegt ´we zijn toch al met deze producten gestopt´. Ja, die is goed zeg! Dus nu is alles weer oké. Jullie zijn niet gestopt uit eigen beweging, maar omdat het niet anders kon en het te heet werd onder jullie voetjes. Excuses achteraf zijn wel erg makkelijk en zijn mijns inziens vooral bedoeld om de publieke opinie op zijn hand te krijgen.

`Ja, we hebben een fout gemaakt`: zegt Dirk. Even voor de duidelijkheid, een fout betekent een vergissing of onjuistheid, echter wel onopzettelijk. Hier is echter sprake van opzettelijke misleiding van mensen. De scheidslijn tussen zakendoen en oplichting is flinterdun en Dirk is daar iets te makkelijk overheen gestapt. Dirk, jij hebt eigenhandig je bank opgebouwd, maar je hebt hem ook eigenhandig kapotgemaakt. Een bank bestaat op basis van vertrouwen en dat heb jij zelf beschaamd en je hebt te laat sorry gezegd. Pas toen je er echt niet meer onderuit dacht te kunnen.

Hoe je het ook wendt of keert, voor hem persoonlijk is het uiteraard een drama! Hij is niet de enige, met hem zijn velen slachtoffer in deze onverkwikkelijke zaak.

Dirk, Succes en Bedankt!

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

pally · 21 oktober 2009 op 23:49

Best goed geschreven Kathinka, maar ik kan niks meer over de man horen, ondertussen. Ik zou zeggen: Scheer je weg, Dirk, ga uit mijn ogen! 😀

groet van Pally

Kathinka · 22 oktober 2009 op 09:55

Hi Pally, bedankt voor je reactie.
Ik begrijp dat er een overdosis situatie ontstaat, ik kon het echter niet laten om mijn verontwaardiging nog een keer aan het papier toe te vertrouwen.
Vermoedelijk zal er de komende tijd nog veel boven tafel komen dat het daglicht niet kan verdragen, dus Sterkte. Groetjes Kathinka.

Prlwytskovsky · 22 oktober 2009 op 18:33

“We” hebben een fout gemaakt, ja. En thats it?
Iedereeen maakt fouten en die blijven verborgen. Van Dirk is het als bij toverslag bekend geworden. En van de rest? Op 5-december komt die schijn-heiligwe weer; daar kunnen zij zich dan achter scharen.

En verder: graag gelezen.

Dees · 24 oktober 2009 op 13:06

Eigenlijk zou je nog een column kunnen schrijven over de gestoorde Nederlander die achter narcisten en wolven aanhuppelt als waren het rocksterren…

goed geschreven verder.

Kathinka · 24 oktober 2009 op 13:49

Mensen laten zich blijkbaar graag zand in de ogen strooien. In mijn column ´verborgen gebreken´, ook over DSB heb ik dit al even aangestipt.
Het is wel een leuk thema, want ik verbaas me er inderdaad keer op keer over hoe makkelijk mensen een verkoper/adviseur op zijn blauwe oogjes geloven. Dus wie weet?
Bedankt voor je reactie.

Kathinka · 24 oktober 2009 op 13:51

Bedankt voor je reactie.
Ik heb mijn eerdere column over DSB niet voor niets ´verborgen gebreken´ genoemd. Nu komt de ellende van Afab al boven water. Wie volgt?

Chris · 17 november 2009 op 13:38

Ben even uit de roulatie geweest. Vandaar een wat late reactie. Waar ik me over verbaas is hoe makkelijk keer op keer een politicus of hoogwaardigheidsbekleder op zijn blauwe ogen geloven. Barbertje moest hangen, zoveel is wel duidelijk.

Geef een antwoord