Ik begin op mijn linkerzij, daarna draai ik op mijn rechterzij en nog een paar keer heen en weer. Als ik niet kan slapen, draai ik op mijn buik. Pas viel ik zo in slaap. Het duurde een kwartier voordat ik mijn stijve rug in beweging kreeg en weer veilig op mijn zij lag. Ik weet niet op welke zij ik meestal in slaap val, ik denk op mijn linker. Op mijn voorhoofd vlak bij mijn linkerslaap hebben zich twee verticale strepen gevormd. Een aantal jaren geleden trokken ze in de loop van de ochtend weg, daarna in de loop van de dag. Intussen zijn het blijvende markeringen geworden, duidingen van mijn slaapgedrag. Daar word ik niet blij van, behalve op momenten dat ik bij mijn vader exact dezelfde verticale strepen vlak bij zijn linkerslaap zie.

Bij tijden ben ik een slechte slaper. Dan rol ik hondsmoe mijn nestje in, waarna ik urenlang van links, naar rechts, via mijn buik weer naar links draai. Als het te lang duurt voordat ik in slaap val, krijg ik ergens jeuk of een fluittoon in mijn neus. Dan weet ik genoeg en als mijn lief in de buurt is, heeft hij pech. Hij krijgt hoe dan ook de schuld van mijn slapeloosheid. Omdat hij te laat naar bed gaat, aan het dekbed trekt of omdat hij ademhaalt.

Vaak ook lukt in slaap vallen wel, maar ben ik rond een uur of vier klaarwakker. Soms verrast de slaap me en ben ik nog een paar uur onder zeil, maar het komt net zo vaak voor dat alles aan mijn lijf en geest weigert in een ontspannen toestand te glijden.
Het voordeel hiervan is dat ik niet chagrijnig wakker word, omdat ik mijn snerpende wekker ruim op tijd kan uitzetten. Ook waan ik me een paar uur lang zelfs behoorlijk fit. Daarna gaat het mis. Mijn ogen branden en mijn ledematen protesteren tegen elke beweging.

Bij werkafspraken buitenshuis, red ik het met grote inspanning op mijn reservebrandstof. Als ik thuis aan het werk ben, bied ik eenzaam weerstand aan de steeds zwaardere gewichten aan mijn oogleden. Met mijn ogen bijna dicht, weet ik dan soms in een keer zeker dat die deadlines best een uurtje kunnen worden opgerekt. Ik vlij me op mijn bedje neer en dat voelt veel beter dan ’s nachts. Als een geschenk, een weldaad, puur genot. Ik bedenk nog dat het erg onrechtvaardig is dat dit ’s nacht niet zo voelt en dan slaap ik, echt dan slaap ik, daar zou Doornroosje jaloers op worden.

Gelukkig heb ik de wekker gezet zodat ik drie uur later, met twee verse verticale strepen op mijn voorhoofd, op tijd bij school sta om mijn zoon op te halen.

Categorieën: Algemeen

16 reacties

Mien · 25 oktober 2010 op 13:16

Slaapthee helpt tegen het slaapspook.

Mien slaapmuts

DreamOn · 25 oktober 2010 op 14:04

Een middagtukje is heerlijk, juist omdat het niet bij de dag hoort om te slapen. Een soort van spijbelen.

Mooie column en absoluut niet slaapverwekkend!! :slapen: :slapen: :slapen: 😀

arta · 25 oktober 2010 op 15:19

Een column om van te drómen! 😀
Leuk geschreven, Anti!

Avalanche · 25 oktober 2010 op 15:32

Na een slapeloze nacht zit ik deze column met een grote grijns te lezen. Vind hem erg leuk!

SIMBA · 25 oktober 2010 op 17:54

Na een héél beroerde nacht (van 2 to 6 wakker gelegen) is dit een wel erg herkenbaar stukje 😀 Weet je wat wel het voordeel is van een slechte nacht, de nacht erna slaap ik meestal ontzettend goed.

LouisP · 25 oktober 2010 op 20:26

Anti,
als ’t een raadwieikben column zou zijn met het thema ‘slapen’…had ‘k iemand anders geraden…
dat bewijst dat ge meer stijlen meesteres bent..
Mooi stuk…de titel..euh..nee..ja..toch wel..die is goed..

“Als een geschenk, een weldaad, puur genot. Ik bedenk nog dat het erg onrechtvaardig is dat dit ’s nacht niet zo voelt en dan slaap ik, echt dan slaap ik, daar zou Doornroosje jaloers op worden.” Hierbij voel ik gewoon hoe lekker dat is…

Louis
(die serenade die zal ‘k maar laten zekers?)

Anti · 25 oktober 2010 op 20:37

Als je nog een leuk wiegeliedje kent, Lowieke, kun je veel mensen gelukkig maken. Kijk alleen al naar het percentage slapelozen van de reageerders…

pally · 25 oktober 2010 op 23:01

Mooi slaapverhaal, Anti, vooral de verticale strepen, die ook nog eens vanuit de genen komen vond ik leuk. En ja, toch wel een slaapverwekkende column, maar op de goede manier: ik kreeg echt zin in een dutje 😀

groet van Pally

Ontwikkeling · 25 oktober 2010 op 23:59

Wat een heerlijk slaapverhaal 😀

Ont-Vaak

LouisP · 26 oktober 2010 op 11:33

Ja, die streepjes..da’s zoiets wat voor mij een verhaal kan dragen…een prachtig detail…

louis

Roosje · 26 oktober 2010 op 23:36

Herkenbaar geschreven, dat maakt hem goed.

Anti · 27 oktober 2010 op 01:13

Dank jullie allen, jullie weten hoe jullie het slapeloze schrijvende vrouwtje weer blij kunnen krijgen 😉

WritersBlocq · 27 oktober 2010 op 09:27

Jij hebt een streepje voor! Goed geschreven column. Hmmm zal ik nog eeeeventjes terug gaan of… nee toch maar naar yoga 😀

sylvia1 · 27 oktober 2010 op 09:42

Weer lekker vlot geschreven, Anti, jij schrijft echt heel gemakkelijk.

Schorpioen · 27 oktober 2010 op 20:10

Prima tekst. Ik ga nergens lopen strepen.
Je moet trouwens blij zijn dat je op je voorhoofd niet aan het turven bent hoe vaak je lekker geslapen hebt.

Anti · 27 oktober 2010 op 21:05

Dank voor dit opbeurende inzicht, Schorpioen 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder