Eindelijk is het zover: Identificatieplicht voor mensen vanaf 14 jaar. De reden ervoor was zo plausibel: steeds meer (vooral jonge) verdachten van een overtreding of misdrijf kennen hun rechten maar al te goed en weigeren iedere vorm van medewerking na aanhouding hetgeen politie handenvol werk bezorgt om het delict te bewijzen. Nu ondanks allerlei onderzoeken die stuk voor stuk aantoonden dat identificatieplicht niets oplost is de politiek overstag. In de discussie die eraan vooraf ging werden allerhande woordvoerders van politie geïnterviewd en die vertelden dat her zeker geen misbruik zou worden gemaakt. Er zou slechts om identificatie worden gevraagd in bijzondere situaties zoals na constateren van overtreding of misdrijf.
En jawel hoor, de wet is slechts enkele uren van kracht als de Bredase politie twee jeugdige kinderen aanhoudt en legitimatie vordert.
De kinderen waren op weg van een oudejaarsfeestje naar huis en hadden de pech dat op hun route een opstootje had plaatsgevonden.
Om het verhaal kort te houden: de kinderen hadden geen legitimatie bij zich en werden in het bureau op cel gezet waarbij ze om administratieve reden (sic!!) pas de volgende dag werden vrijgelaten.

Zoals vaker blijkt begint normvervaging bij de mensen die namens de overheid gezag uitdragen.

Met vriendelijke groet

Categorieën: Politiek

7 reacties

Mosje · 15 januari 2005 op 17:07

Zeg vsr, jij bent nieuw hier op columnX blijkbaar. Zou jij je eerst eens willen identificeren alsjeblieft!
😛

Mup · 15 januari 2005 op 22:45

[quote]Echte hufters dragen vaak een uniform…[/quote]

Nep hufters ook,

Groet MUp.

Ma3anne · 15 januari 2005 op 23:08

Engelse prinsen dragen wel eens totaal foute uniformen.

Kees Schilder · 16 januari 2005 op 11:29

But than again; dat doen prinsen altijd!

tontheunis · 16 januari 2005 op 14:48

Prins Bernard mocht niet eens meer een uniform dragen…

En nou niet om het één of ander, maar -hoewel je vraagtekens kunt zetten bij de ambtelijk formele houding van de mannen- maar moesten die agenten nou gaan zitten wachten totdat het ook van vsr mag? Als zo’n wet in werking treedt dan doet-ie dat.
Bovendien weten zowel vsr als ik niet onder welke omstandigheden dat ‘opstootje’ plaats vond, wat voor signalementen er waren verspreid, wat voor sfeer er hing op die plek en ga zo nog maar even door.

De stelling dat legitimeren toch niet helpt is in mijn ogen ook al zo’n loze kreet. Want niets doen hielp ook al niet, dat hebben we de afgelopen jaren wel kunnen constateren.
Legitimatieplicht is in alle landen om ons heen een heel normaal iets. Dat krampachtige oorlogssyndroom moesten we dus maar eens kwijt.

TT

melady · 16 januari 2005 op 17:48

Zou jij je even willen legitimeren vsr?

Melady 🙂

JAB · 17 januari 2005 op 13:34

Als er al echte hufters zijn, zijn het mogelijk niet de uniformdragers. Zij dragen het beleid uit en worden op de vingers getikt zodra zij dat nalaten. Kritiek op hen is in die zin onjuist omdat zij het beleid niet maken. Dat doen politici. Deze mensen krijgen signalen uit de samenleving en reageren erop. Daar hebben we ze voor gekozen. Als volk hebben we niets aan lapzwansen in het parlement. Als er al hufters zijn, bevinden die zich onder het kiesvolk, onder jouw en mijn vrienden, want zelf kiezen we niet verkeerd, toch? En zelf houden we ons keurig aan de wet, toch? En zelf gaan we er geheel aan voorbij dat diezelfde wet gevormd wordt naar de signalen die uitgaan van onze gedragingen en zo is de vicieuze cirkel weer rond. Overigens ben ik nog steeds geen hufters tegengekomen.
JAB

Geef een reactie

Avatar plaatshouder