“Egoïst”, snauwde een jonge dame bij de kassa toen ik mijn milieuonvriendelijk toiletpapier ging afrekenen. “Mijn kinderen bedanken uw vriendelijk”, mompelde ze, terwijl ze haar biologisch afbreekbare tas stond in te pakken. Toen vervolgens haar boodschapjes via de bodem haar tasje verlieten en ze daarna haar biovoedsel bij elkaar raapte, riep ik vrolijk: “Veel succes!” Alles moet tegenwoordig wijken voor het milieu, en terecht. De wereld staat op instorten, de gaten vallen in de ozonlaag, de poolkappen smelten, tsunami’s spoelen delen van landen weg en ik kan nog geen minuut in mijn string in de zon liggen of m’n billen zijn verbrand. Of valt het allemaal wel mee? Ik weet het eigenlijk niet. We moeten maar geloven wat ze ons vertellen. Één ding is zeker: het wordt lekker commercieel uitgebuit.

Laten we nou aannemen dat het allemaal waar is wat ze zeggen en dat over een paar jaar iedereen een rubberbootje nodig heeft. Dan mogen we blij zijn dat we al die jaren spaarlampen hebben gebruikt en dat de PvdA met de geniale oplossing is gekomen om terrasverwarmers te gaan verbieden. Dat zijn de oplossingen waar we op zitten te wachten, daar hou je een golf van 30 meter hoog wel mee tegen. Mijn vriendin en ik hebben alvast via Marktplaats een reddingsbootje besteld. Blijkt toch nog behoorlijk populair te zijn! We hebben heel lang moeten door bieden. Nu maar hopen dat het nog op tijd komt.

Je zou toch denken dat als we echt zo’n crisispunt bereikt hebben, zoals ze zeggen, dat we tot maar één conclusie kunnen komen. En wel: dat we genoten hebben van alle luxe en technologische vooruitgang, maar dat het nu tijd wordt om overal mee te stoppen. Dat wil zeggen met onmiddellijke ingang alle auto’s van de weg, vliegtuigen uit de lucht en alle fabrieken tegen de grond. Dat helpt! Maar daar hoor ik niemand over. Ik hoor alleen geneuzel over vermindering van uitstoot. Vermindering is uitstel, geen oplossing! Alleen de zaken die geld opleveren worden aangepakt, met natuurlijk een veel duurder alternatief. Dieselauto’s worden enorm duurder, we mogen alleen nog maar dure spaarlampen kopen en er komen nog meer en vooral duurdere milieubelastingen bij, maar we laten wel het Olympisch vuur, een vlammetje, per vliegtuig over de hele aarde reizen. Waar zijn we dan mee bezig? Volgens mij heet dat heel toepasselijk dweilen met de kraan open of emmers water naar de zee dragen. Met andere woorden: nutteloos! Of ik wel een oplossing weet? Daar ben ik niet voor. Ik ben er alleen voor het afkraken van de oplossingen. Je moet je plaats kennen binnen de samenleving. Niet dat we daar wat mee opschieten, maar het is wel veel leuker. Dus totdat ze met echte oplossingen komen en niet met alleen geneuzel, blijf ik rustig mijn achterwerk met zacht, milieuonvriendelijk wc-papier afvegen. Laat die milieufreaks maar lekker op de blaren zitten, daar doe ik niet aan mee. Mocht het zover komen: wij houden nog wel een plekje vrij in onze reddingsboot.

Categorieën: Actualiteiten

8 reacties

Bock · 20 mei 2008 op 12:30

Dit is een voorbeeld van wat filosofen de kwestie van ‘individuele versus collectieve rationaliteit’ noemen: Als vele mensen actie ondernemen heeft iedereen er profijt van, terwijl als slechts één persoon dezelfde actie onderneemt, het hem of haar nadeel oplevert (milieuvriendelijk is nog steeds duurder).

Lastig, lastig. Waarom zou iemand de moeite nemen om tot actie over te gaan als de rest niet volgt? De reden is dat hij (of zij) hoopt dat de rest het voorbeeld zal volgen. Hij gedraagt zich zoals hij hoopt dat iedereen zich zal gedragen.

Maar aangezien het merendeel van de mensen dit voorbeeld niet zal gaan volgen is de beste oplossing om in te grijpen via de overheid. En hoe dit dan zou moeten blijft moeilijk. Je kunt wel zeggen dat het niet jouw pakkie aan is, maar probeer eens een oplossing te vinden die niet op enorm verzet stuit. Het blijft tenslotte een democratie, en de regering doet niets anders dan compromissen sluiten.

Dat je het aankaart is goed overigens, en je schrijft ook prima.

[quote]Laat die milieufreaks maar lekker op de blaren zitten[/quote]
😆

arta · 20 mei 2008 op 12:35

Leuk geschreven!
Met de nodige begrijpelijke ironie geschreven. Tja, er was ooit een campagne: ‘een beter milieu begint bij jezelf’, maar ik kan me voorstellen dat het frustrerend is te weten, dat wanneer 100.000 huishoudens een jaar lang afval scheiden, de verwarming lekker laag zetten, opletten op verpakkingsmaterialen en vooral ook dat het voedsel dat je koopt niet onnodig veel kilometers gemaakt heeft met zijn allen net zoveel energie bespaard hebben dan één vliegtuig per jaar verbruikt. 😀

kiehen · 20 mei 2008 op 12:40

Tsja, leuke discussie. Is dit nu wel belangrijk of niet belangrijk. In ieder geval kan het nooit kwaad een beetje rekening met het milieu te houden. Maar inderdaad, een schraal achterwerk gaat wel erg ver 😀

Neuskleuter · 20 mei 2008 op 13:58

[quote]Ik ben er alleen voor het afkraken van de oplossingen.[/quote]
Geweldige quote. Ik zoek alleen nog even de balans: want wil je nu het hele milieu behandelen, of alleen het broeikaseffect? Naar mijn idee is het vooral dat laatste, gezien je voorbeelden.

De opwarming van de aarde is toch niet tegen te houden, omdat we nu vanuit een kleine ijstijd naar een warmere periode gaan. Uiteraard, al die vrolijke uitstoot van co2 en andere leuke gascombinaties helpen het een tikje warmer te worden. Maar om alles daar nu aan toe te schrijven is bijzonder.

En voor het geval dat: kan ik alvast een plaats reserveren in je roeiboot? 😉

champagne · 20 mei 2008 op 15:21

Leest als een trein! (en dat is best milieuvriendelijk toch?)

Mup · 20 mei 2008 op 15:34

[quote]Je moet je plaats kennen binnen de samenleving. [/quote] 😆

Jij hebt hem duidelijk gevonden, nu de scheldende dame nog. Hoeveel koolmonoxide extra wordt er eigenlijk verspreid met schelden?

groet Mup.

De_PessiMist · 20 mei 2008 op 18:08

Op een boeiende, leuke kritische manier geschreven. Ik heb van je column genoten.

priet · 20 mei 2008 op 19:22

Ik ga vanavond extra lang mijn billen poetsen en daarna de milieuonvriendelijke prop, samen met wat natuurlijke – maar wellicht wat schadelijke uitlaatgassen bevattende – ingrediënten langzaam doorspoelen. Ik poep bewust 🙂 Leuk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder