Het is toch een vreemd iets dat schrijven. Zo heb je elk moment van de dag ideeën voor een verhaal en kun je niet wachten om het op te schrijven. En soms komt er gewoon niets in je op wat de moeite waard is om met jullie te delen. Hoe kan dat? Gebeurt er te weinig in mijn leven? Nee ook dat kan ik niet zeggen. Na mijn wat lastigere tijd in het begin na mijn onverwachte terugkomst uit Argentinië gaat het eigenlijk weer erg goed met me. Ik heb de stap weer genomen om een aantal hobby’s op te pakken en ga ook weer regelmatig uit. Dus het ziet er weer een heel stuk rooskleuriger uit. Zelf had ik het niet zo erg in de gaten dat ik triest (laten we het zo maar even noemen) overkwam. Oké ik was niet de Björn van toen ik wegging maarja er is ook nogal wat veranderd in een jaar. En je hebt even de tijd nodig om dat een plaats te geven, niet?

Waarom ik dit verhaal nu schrijf weet ik eigenlijk ook niet goed maar misschien komt het wel door een gesprek dat ik afgelopen week met mijn moeder had. Hierin vertelde zei mij dat in de tijd dat ik nog in het chalet woonde bij het karpermeer zij regelmatig slapeloze nachten heeft gehad om mij. Mede door het spoor dat daar langs loopt. Van deze ‘bekentenis’ ben ik toch wel erg geschrokken. Ik bedoel was het dan zo erg, nee toch?? Bij mijzelf is werkelijk nooit de gedachte op gekomen om ook maar zoiets krankzinnigs te overwegen. Daarvoor is mn leven en zijn mijn vrienden en familie me veel te dierbaar!!

Wat ik bedoel te zeggen is, ja ik ben een hoop verloren en nog meer dromen kwijtgeraakt maar ik leef, ik ben gezond en heb een heleboel vrienden, kennissen en uiteraard ook mn lieve familie. En de rest dat komt wel weer goed. Kijk eens rond op deze in mijn ogen compleet gestoorde planeet en je ziet dat het ook heel anders kan zijn. Helaas realiseren we ons dat niet, of misschien beter gezegd we willen het ons niet realiseren. We kijken het journaal, lezen de kranten, surfen op internet en zien allerlei zaken die ons eigenlijk in het hart moet raken maar we zijn er gewoon totaal gevoelloos voor geworden. Bomaanslagen met 10 doden waaronder kinderen, het raakt ons niet meer. Ach dat is helemaal in Israël is een veel gehoorde uitspraak. Maakt dat uit dan?? Zou toch niet moeten, of wel? Beelden van kleine kinderen in de sloppenwijken, “ach die kleine drommels”. En we gaan weer verder met de afwas want ja, je aanrecht moet wel schoon zijn he, stel dat je visite krijgt. Wat zullen ze wel niet denken?

We leven tegenwoordig voor ons zelf. Als het met ons en de familie, vrienden, kennissen goed gaat is het ons al snel goed genoeg. Ja af en toe gooien we wat in de collectepot en zijn we weer tevreden. Goede daad voor de dag weer gedaan. Toen ik de terugreis maakte van Mar del Plata naar hier kwam ik in Buenos Aires langs de krottenwijken, deze liggen langs de snelweg. Werkelijk hartverscheurend om te zien vond ik dat, iedere keer weer.

Mensen die moeten leven op een zanderige vlakte met zelfgebouwde krotten met daken en muren van verkeersborden stukken hout en plastic. Waar de ratten aan tafel mee eten en de vuilnis overal rondgeslingerd ligt. En dan nog maar niet te spreken over hoe zo’n wijk en ‘huis’ er uit ziet als het geregent heeft. Wat ik duidelijk probeer te maken is dat je moet proberen blij te zijn met wat je hebt. Probeer te beseffen dat je zó ontzettend veel geluk hebt gehad dat je in een land als Nederland bent geboren of de kans hebt gekregen om hier te kunnen wonen. En dat je het zó verschrikkelijk veel slechter had kunnen treffen alleen maar vanwege het simpele feit ergens geboren te zijn waar niet alles vanzelfsprekend is.

Ik ben blij om terug te zijn. En nog blijer om weer onder mijn vrienden, familie te zijn. Met ze te kunnen lachen en met ze te kunnen huilen. Door een jaar daar te zijn geweest heb ik met eigen ogen kunnen zien dat het ook heel anders had kunnen zijn. En dat grijpt me aan….


7 reacties

Ma3anne · 30 oktober 2008 op 11:39

[quote]Probeer te beseffen dat je zó ontzettend veel geluk hebt gehad dat je in een land als Nederland bent geboren of de kans hebt gekregen om hier te kunnen wonen.[/quote]

Het lijkt een cliché, maar het is zo verschrikkelijk waar en het kan niet vaak genoeg herhaald worden hoe goed we het hier hebben.

Sinds de reis van mijn dochter naar Malawi, heeft zij mij gelukkig de ogen weer geopend. We voeren nog steeds eindeloze gesprekken over de verschillen tussen ‘daar’ en ‘hier’ en dat houdt me wakker.

Goed stuk!

lizardking · 30 oktober 2008 op 12:38

Ben het helemaal met je eens, we worden in deze wereld geleefd en krijgen veel te veel informatie tot ons via allerlij kanalen zodat we helemaal afgestompt worden voor het leed in de rest van de wereld. Hier in Nederland is alles voor je geregeld van de wieg tot het graf. Van socoale verzekeringen tot voedselbanken en van verslavingsopvang tot dakloze projecten. Alleen hebben we het zeuren verheven tot volksvermaak No1. want oje oje sinterklaas en kerst staan weer voor de deur en de vreselijk tot op het bot verwende opvretertjes verwachten wel en PS3 Xbox360 of een DSlite in de schoen of onder de boom. Met chocosigaretten en en homp marsepijn zijn ze al jaren niet meer tevereden. Heel de ganse natie gaat ten onder aan zijn eigen consumptie drift, en het uiterlijk vertoon voor de buren en familie is het allerbelangrijkste geworden. Alleen moeten we er ook voor waken niet het gehele leed van de hele wereld op onze schouders te willen nemen, anders ga je er zelf aan onderdoor. Begin gewoon eens klein koop eens een dakloze krant of kijk eens of er een bejaarde buur een boodschap of hulp nodig heeft want ook in uw eigen omgeving is er leed genoeg.

Guus Meeuwis heeft er een nummer over geschreven..

[i]Guus Meeuwis – Op Straat

Verse
Zie je daar die oude man
graaiend in een vuilnisbak
zoekend naar iets bruikbaars
voor in zijn oude plastic zak
net iets teveel meegemaakt
waardoor hij dakloos is geraakt
praat in zichzelf
over hoe het vroeger was

Refrein
En dan zeg jij
dat je eenzaam bent
omdat het even tegen zit
loop even met me door de stad
en kijk wat er gebeurt op straat
dan zal je zien
dat het met jou zo slecht niet gaat

Verse
Zie je daar dat meisje
ze is net zeventien
heeft nu al zo`n tien jaar
haar ouders niet gezien
muurtje om zich heen gebouwd
omdat ze niemand meer vertrouwt
vraag je haar wat liefde is
dan noemt ze jou de prijs

Refrein

Verse
Zie je daar die oude vrouw
die rustig voor de regen schuilt
deze bui is minder
dan de tranen die ze heeft gehuild
die vroeger een gezin bezat
maar later klap op klap gehad
nu sjouwt ze haar verleden
in een zelfgemaakte tas

Refrein

Verse
Zie je daar die jongeman
hij is bijna al zijn tanden kwijt
hij beet zich stuk
op het vergif van deze tijd
elk uur een marteling
altijd zoekend naar één ding
kruipt eens per dag door het oog van de naald[/i]

SIMBA · 30 oktober 2008 op 16:04

Beetje slordig geschreven maar het verhaal op zich is goed.
Welkom op CX!

KawaSutra · 30 oktober 2008 op 21:59

Blijkbaar moet een mens met zijn neus op de feiten gedrukt worden, anders leeft het niet echt.

pally · 31 oktober 2008 op 10:46

Waar je de ik-vorm gebruikt leest het een stuk prettiger dan het ‘we’ waar ik altijd bozig van word. De strekking van je verhaal spreekt me wel aan. Veel slordigheidfoutjes,jammer

groet van Pally

Mup · 1 november 2008 op 17:31

Ma3 heeft mijn qoute al gejat 🙁 maar het klopt als een bus. Over de schoonheidsfoutjes is al wat gezegd, wil een voorbeeldje aanhalen; mijn i.p.v. mn,

Groet Mup.

Dees · 2 november 2008 op 00:25

Het impliciete geleden leed gehalte in dit stukje irriteert me een beetje. Je moeder dacht dat je er zo slecht aan toe was dat je wel eens zelfmoord zou kunnen plegen in je chalet bij het karpermeer. Tja. Vertel het of niet, maar niet zo. Je laatste alinea vind ik een stuk beter, maar een beetje een vaag geheel is het wel…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder