Er staat niet voor niets een vraagteken achter de kop van deze column. Of er nieuwe geluiden klinken, nieuwe opvattingen postvatten in deze meimaand, dingen echt ten goede keren, is nog maar de vraag. Sommige klanken klinken kleurrijk en hoopvol, maar één socialistische president maakt nog geen sociale zomer. Grappig eigenlijk dat de 2de sociaaldemocratische president ooit in Frankrijk, Hollande heet. Hopelijk is het een voorteken voor 12 september, wanneer wij in ons land kunnen bepalen welke kant we opgaan: een nog onmenselijker, killer, meedogenlozer, rechts gestoord pardon gestuurd land, of een socialer, eerlijker Nederland.

De meimaand roept bij mij allerlei herinneringen op. Zo is 5 mei de geboortedag van Karl Marx, die van zichzelf zei dat hij geen marxist was. Zijn economische analyse doet nog steeds opgeld, maar de politieke vorm waarin de communisten zijn leer goten, is ronduit verwerpelijk. Democratie is essentieel, zei Rosa Luxemburg en ik sluit me hartstochtelijk bij haar aan.

Mei is ook de maand van Herman Gorter, de grote Nederlandse dichter, wiens gedicht Mei begint met de prachtige regel Een nieuwe lente, een nieuw geluid.

Verder is mei uiteraard de maand van 1 mei, de dag waarop socialisten over de hele wereld vieren dat zij gezamenlijk strijd voeren voor meer rechtvaardigheid. Op 3 mei valt de Internationale Dag van de Persvrijheid, ook niet onbelangrijk: er worden nog steeds journalisten vermoord door dictaturen of in oorlogen en persvrijheid lijkt eerder uitzondering dan regel… Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we de bevrijding van het nazisme.

Op 6 mei, dit jaar 10 jaar geleden, werd Pim Fortuin (de ‘y’ had die ijdeltuit er zelf van gemaakt) vermoord. Een onaangename en rancuneuze extreemrechtse politicus, zeker, maar iemand in koelen bloede vermoorden is en blijft walgelijk.

Er zijn lichtpuntjes, maar, zoals Anton Constandse ooit schreef: Het lot belooft geen morgenrood. Hoe jammer dat wellicht ook is: dit is ook mijn mening en daar zult u het mee moeten doen.


2 reacties

Mien · 12 mei 2012 op 00:11

In mei gebeurt er ook nog andere dingen hoor?
Laat de ‘m’ maar eens weg.
En dan eindigen met de rijdende rechter?
Ik heb ze sterker van je gelezen.

Mien (zonder ei)

Sagita · 14 mei 2012 op 20:56

Nooit met vriendje of vriendinnetje in mei in de regen gezongen: Meiregen maak dat ik groter word!
Marx heeft mooi geschreven, maar dat wij – mensen – nu gereduceerd worden tot productie eenheden, die alleen nog nuttig zijn, zolang we onze energie in het productieproces steken en daarna op de mestvaalt terechtkomen, daarvoor houd ik Marx mede schuldig.
Voor de democratie moet je in Frankrijk zijn bij de laatste heer van adel: Alexis de Tocqueville (1805 – 1859). Bestudeerde de jonge democratie in Amerika en voorzag veel problemen o.a. fenomeen centralisatie van de macht, als bijwerking van democratische processen, die gelden nog steeds.
Over Pim Fortuin begin ik maar niet. Gewoon grote onzin wat je beweerd.
Niettemin geniet nog een paar weken van die heerlijke maand mei!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder