Meeroken is zeer schadelijk! Daarom wordt de horeca rookvrij: op 1 juli 2008 is het zover. Van roken kan je ziek worden! Mensen denken dat ze rustig worden van een sigaret. Maar dat klopt niet. Ze nemen een trekje en hun hart gaat sneller kloppen. De bloeddruk stijgt. Hierdoor voelt een roker zich juist gestresster! Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar de antirokers site www.Stivoro.nl waarvan de bovenstaande kreten afkomen zijn ook niet zo objectief als men zou denken. En dit is pas het topje van de ijsberg, want de overheid heeft talloze organisaties die zij subsidie verleent met als thematiek antirokers. Interessant is ook dat de overheid er schijnbaar alles aan doet mensen te laten stoppen met roken, terwijl ze er zo’n schamele 10,6 miljard euro aan accijnsbelasting verwachten met de rijksbegroting te 2008. Dat is de vier na grootste inkomstbelasting! En dan te bedenken dat de overheid zogenaamd de prijzen hoog houdt in het belang van de volksgezondheid.

Maar als we dan even een kijkje nemen in Engeland. Het land waar de accijns het hoogst zijn. En goh, kijk nou! Daar roken ook de meeste mensen! En volgens onze overheid zijn de prijzen zo hoog in ons eigen belang! Maar zo slim als de overheid is, zouden ze toch moeten weten dat als iemand verslaafd is, hij het toch wel koopt?
Zouden ze dan?…Néé, dat kan gewoon niet! Of wel? Is de overheid uit op het geld, en komt onze gezondheid dan toch op een tweede plaats?

Dat gevoel wordt nog erger versterkt als je gaat kijken naar de uitstoot van koolstofdioxide van auto’s, waarvan er maar een kleine vierhonderdveertig per duizend inwoners van zijn. En wat te denken van de industrie? Is dat dan wel goed voor het volk? Helaas heb ik geen beschikking van cijfers over hoe schadelijk het is om schoorsteenrook en uitlaatgassen in te ademen, maar ik schat dat je beter een sigaretje kunt opsteken dan naast de snelweg vol smog kunt gaan staan.

Het onlangs geaccepteerde voorstel om roken in horecagelegenheden te verbieden staat daarmee in een schril contrast, want daar heeft die overheid geen directe last van als het om hun inkomsten gaat. Hetgeen wat mij hierbij dus totaal ontgaat is de logica van dit alles, en het feit dat er zoveel tegenstrijdigheid is. Aan de ene kant zeggen dat het voor het belang van het volk is, maar wel lekker auto’s volgooien met grote hoeveelheden schadelijke stoffen. Antirookcampagnes opzetten, maar óók alle middelen die je zogenaamd helpen met het stoppen met roken (nicotinepleisters, een nepsigaret, etc.) lekker prijzig maken.

Maargoed. De overheid beseft maar al te goed dat het moeilijk is te stoppen met roken. En speelt daarop in met dingen als nicotinepleisters en dergelijke. Wat ze ook heel goed beseffen is, dat als plots alle rokers zouden stoppen, zij niet vrolijk worden van hun rijksinkomsten. En natuurlijk is en blijft roken ongezond, laat daar geen misverstand over bestaan. Het blijft een apart onderwerp, roken. Eén ding is in ieder geval zeker, ik ga nooit beginnen met roken. De overheid verdient mijn geld niet, ze krijgen al genoeg!

Bronvermelding:

http://www.landenportal.nl/informatie/sigarettenprijzen-marlboro.htm

http://www.minfin.nl/nl/onderwerpen,begroting/inkomsten_x_uitgaven/inkomsten_van_het_rijk_2006.html

Aantal auto’s per inwoner

www.Stivoro.nl


7 reacties

rez · 19 mei 2008 op 15:53

Mijn eerste op deze site!
Ben nog wat jong maar hoop in de toekomst iets met Journalistiek te gaan doen in ieder geval 😀 Commentaar altijd welkom!

arta · 19 mei 2008 op 16:10

Ondanks jouw uitgebreide bronvermelding bracht dit stukje voor mij niets nieuws.
Wel knap dat je zoveel research hebt gedaan vóór je bent gaan schrijven, ook het feit dat er geen(of nauwelijks) taalfouten instaan vind ik een complimentje waard.
Verder schrijf je wel lekker en ben ik benieuwd naar jouw volgende inzending!
🙂

Bock · 19 mei 2008 op 16:36

Ik weet niet hoe oud je bent, maar het is niet slecht voor een scholier. Als je echt journalist wilt worden, zijn dit soort stukken een goede oefening. Veel succes!

rez · 19 mei 2008 op 16:39

Ik ben zestien jaar 😀 En bedankt!

SIMBA · 19 mei 2008 op 16:50

Welkom op CX! Een prima debuut, geen taalfouten, mooie lengte, leest lekker.
Zo objectief als de titel beloofd is het stukje niet, je hebt je mening af en toe gegeven (prima hoor) tussen de feiten door. Echt verniewend vind ik het niet maar ik ben zeer benieuwd naar jouw volgende!

De_PessiMist · 19 mei 2008 op 19:14

Jeej, een leeftijdsgenoot! Welkom 😀

Over de column: ik zou meer schrappen, je valt soms in herhaling. Een feit komt niet persé meer aan door het meerdere keren te vernoemen. Vaak is kort en krachtig het doeltreffendst omtrent dit soort zaken.

Afsluiting vind ik goed, al zou ik “ze krijgen al genoeg” weglaten (persoonlijke voorkeur). Dan vind ik het net iets sterker overkomen.

Mup · 20 mei 2008 op 15:16

Sluit me aan bij arta, en welkom!

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder