Stel je voor: je bent meer dan drie miljoen jaar oud. Lucy, een jonge vrouw uit Oost Afrika, IS meer dan drie miljoen jaar oud. Ze is 3,18 miljoen jaar geleden geboren. Nou ja, de geleerden kunnen er 100.000 jaar naast zitten. Op zo’n leeftijd een peulenschilletje. Lucy was een Australopithecus afarensis (‘Zuidelijke mensachtige aap uit Afar’), een mensachtige die ca. 4,5 miljoen jaar geleden leefde maar uiteindelijk uitstierf. De huidige mens stamt af van Homo habilis – een tak van dezelfde familie die ook in die tijd in Oostelijk Afrika leefde en zich uiteindelijk over de hele aarde verspreidde. Het skelet van Lucy werd op 24 november 1974 gevonden in de Afar woestijn, 660 km westelijk van Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. U weet wel, het vroegere Abessinië van Haile Selassie dat door brulaap Mussolini onder de voet gelopen werd.

Haile Selassie is over heel de wereld vermaard. De rastafari op Jamaica hebben zich zelfs naar hem genoemd. Zij geloven dat zij het uitverkoren volk zijn en naar Afrika teruggevoerd zullen worden door Haile Selassie, die volgens hen niet gestorven is. Tot zijn troonsbestijging heette hij Ras Tafari. ‘Ras’ is in het Amhaars (Amharisch), een Hamitisch-Semitische taal verwant aan Hebreeuws en Arabisch, ‘stamhoofd’. Zijn titels waren luisterrijk: ‘Zijne Koninklijke Hoogheid Keizer Haile Selassie I, Erfzoon uit het zaad van Koning Salomo, de Alles Overwinnende Leeuw van de stam van Judea, Koning der Koningen, Heer des Heren, Vader der Afrikanen uit het allergeliefde Ethio-pië het moederland van de zonen en dochters in diaspora’. Rasta is een beweging onder de zwarte bevolking van Jamaica, gebaseerd op de terug-naar-Afrika-gedachte. Deze droom werd levend gehouden door reggaezanger Bob Marley. Hij zong ook over Buffalo soldiers: zwarte soldaten die, misleid door de blanke, tegen de Indianen vochten. Ik hou van reggae!

En nu krijg ik dan van een vriend die de plek bezocht waar men Lucy vond, een hoopje zand. Misschien wel zand waar Lucy door gelopen heeft. Waar ging ze heen? Heeft ze daar uitgerust en rondgekeken over de oneindige vlakte? Had ze een naam? Wat zou ze gedacht hebben? Ze had geen radio of MP3 speler en heeft dus niet kunnen luisteren naar het liedje waar ze haar naam aan dankt: ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ van de Beatles. Ze werd zo genoemd omdat haar vinders dit nummer draaiden op de avond dat ze haar vonden.

Terwijl ik dit schrijf luister ik naar een cd met songs van John Lennon, ooit een van de Beatles. Hij schreef de song over Lucy. De groep die hem op deze cd zingt heet ‘The incredible time machine’: de fantastische, ongelooflijke tijdmachine…

© Jan Bontje 2006
_________________

Als toegift een quindrein over Lucy:

Ze was vast een doesie
die Australopithecus pussy.
Ze leefde lang geleden
in Afrika’s nevelig verleden,
maar men zingt nog steeds over Lucy.

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Diversen

3 reacties

archangel · 21 februari 2006 op 15:41

Op zich leuk associatief gedacht, alleen jammer dat je zo duidelijk kunt zien dat alinea’s 2 en 3 vrijwel letterlijk uit een encyclopedie of een zoekmachine o.i.d. komen… 😉

Dees · 21 februari 2006 op 19:24

[quote]En nu krijg ik dan van een vriend die de plek bezocht waar men Lucy vond, een hoopje zand. Misschien wel zand waar Lucy door gelopen heeft. Waar ging ze heen? Heeft ze daar uitgerust en rondgekeken over de oneindige vlakte? Had ze een naam? Wat zou ze gedacht hebben?[/quote]

In Zuid Amerika hebben ze veel goed gepreserveerde lichamen gevonden op de Altiplano. Bij lange na niet zo oud als Lucy, maar zeker van gerespecteerde leeftijden.

Klinkt suf, maar bij een moeder met kind (waarbij de harten uit de borstkas gerukt waren) heb ik uren in bovenstaande trant lopen inleven. Ik vind het dan ook een prachtig stuk. De informatie erin niet storend, vanwege de twist.

JanBontje · 28 februari 2006 op 14:30

De werkelijkheid is, dat ik vrijwel alle gegevens van deze vriend kreeg en – inderdaad – her en der heb nagetrokken in wetenschappelijke boeken en artikelen. Ik wilde niet de fout begaan iets onzinnigs te beweren.(1) Dezelfde vriend maakte me ook attent op de officiële titels van Haile Selassie.

Noot (1) Soms moet je – zélfs bij een column – researchwerk verrichten. Om een cruciaal voorbeeld van ‘verificatieplicht’ te noemen: de vinders dachten dat Lucy een soort ‘stammoeder’ van de huidige mens was; Richard Leaky toonde echter aan dat dit niet het geval was en dat haar ‘stam’ uitgestorven is. Overigens is de exacte afstamming van de mens nog steeds niet geheel rond. Het is en blijft een boeiende geschiedenis en een omgeloofljke tijdmachine…

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder