Halleluja!!! Ik geloof in God als ik het dan toch een naam moet hebben. Ik geloof in Jezus Christus die voor ons gestorven is aan het kruis. Een man die de wereld wilde veranderen naar een visie die hij rijk was. Ik geloof in de 12 apostelen die met alle goede bedoelingen de belevenissen van hem in schrift hebben vastgelegd en het daarmee toegankelijk probeerden te maken voor het grote publiek. Dat ik in Jezus geloof en daarmee begin heeft simpelweg met opvoeding te maken. Wanneer ik Ismael had geheten, was ik begonnen over Jaweh en zat ik nog steeds te wachten op de enige, echte profeet. Of was mijn naam Achmed dan hadden Allah en Mohammed de revue gepasseerd. Want ook DAAR geloof ik in. Noem me goedgelovig en goed gelovig. Daar hoef ik geen Koran, Bijbel of welk ander geschrift voor te lezen, het mag wel.

“Waar heeft al dat geloof ons de laatste millenia nu eigenlijk toe geleid?”, hoor ik de kritische lezer al vragen. “Niet ver”, zegt de pessimist in mij. Toch zijn er positieve veranderingen. Het gaat enkel verrekte langzaam en iemand moet ze durven zien.

Voor mij is er geen één waarheid en ik ben niet eens zeker of ik dat los of aan elkaar moet schrijven. Maar ik denk dat er ergens iets ongelooflijk verloren is gegaan in de vertaling, geen wonder ook!

Wanneer ik begin te schrijven over complexe dingen, maak ik gebruik van metaforen. Mits juist gekozen kunnen metaforen mooi zijn en moeilijke zaken begrijpelijk maken. Maar metaforen zijn ook gevaarlijk omdat ze ruimte laten voor een eigen interpretatie. Wanneer de fout in de interpretatie zit kunnen we moeilijk een hogere macht daar de schuld van geven en moeten wij ten rade bij onszelf.

Plaats ik mijzelf 2000 jaar terug in de tijd dan zou ik veel meer moeite hebben gehad met schrijven. Metaforen die ik toen gebruikt zou hebben zouden nu mank gaan en zwaar achterhaald zijn door een voortschreidend inzicht en technologische ontwikkelingen. Had ik de natuur als metafoor gebruikt dan zou ik nu nog begrijpelijk kunnen zijn maar ook die is, al dan niet door ons toedoen, aan verandering onderhevig.

Eeuwenlang zijn alle geschriften, door politiek/religieuze organisaties met eigenbelang op de voorgrond, misbruikt en verkracht. Geen kerk is mij nog heilig.

Als we dan toch de fout bij onszelf moeten zoeken, kunnen we er ook iets aan doen. We zijn per slot van rekening allen individuen met een vrije keus. Wat met die keus gedaan wordt, is voor ieder voor zich maar ik heb voor mezelf de 10 geboden geherformuleerd.

De 10 geboden voor kwaliteit van leven:
1 Wees dankbaar
1 Blijf positief
1 Wees creatief
1 Wees open. Denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen en bedreigingen
1 Zet hoge doelen, richt je op de sterren
1 Reflecteer jezelf
1 Wees bewust
1 Wees genadig
1 Respecteer iedereen, ook vijanden
1 Geniet

Als er nu eens een paar mensen meer zouden zijn die zich hieraan willen conformeren, ben ik ervan overtuigd dat we die positieve ontwikkeling een heel klein beetje kunnen helpen want Go(e)d zit in ons allen.

KingArthur 2012

Categorieën: Algemeen

9 reacties

Mup · 16 juli 2012 op 08:40

Moest even over mijn reactie nadenken King.
Ben ook een product van mijn opvoeding, maar het gelovige gedeelte daarvan ben ik met succes aan het negeren. Dat is ieder voor zich natuurlijk.

Voelde me niet aangesproken als kritische lezer (altijd link om voor de lezer te denken m.i.)
Om toch met een puntje van kritiek te komen (val ik weer van mijn geloof af)
[quote]Ik geloof in God als ik het dan toch een naam moet hebben.[/quote]
Als ik het een naam moet geven, of als het dan toch een naam moet hebben.

In je hergeformuleerde geboden kan ik me wel vinden, 7 van de 10 vind ik niet slecht 😉

Groet Mup

pally · 16 juli 2012 op 09:36

Vast positief bedoeld, King, maar mij te prekerig. Dat irriteert en dan wil de inhoud niet binnen komen. 🙁

En voortschreidend? voortschrijdend, toch zeker?

[/quote]…wat met die keus gedaan wordt is voor ieder voor zich, maar ik heb voor mezelf…[/quote]
3x ‘voor’ zo vaak achter elkaar vind ik niet mooi.

Groet van pally

Meralixe · 16 juli 2012 op 11:19

Dacht er aan om niet te reageren maar naar aanleiding van Pally en Mup doe ik het dan toch.
Inderdaad, veel te prekerig over een onderwerp waar ieder zijn eigen weg zoekt en waarin uiteindelijk rust vinden het voornaamste is.
De massa (lezers van column x) de eigen 10 geboden voorhouden getuigt van een verregaande arrogantie en een verschrikkelijke hoge eigendunk alhoewel het anderzijds mooie voornemens zijn waar de mensheid een gans eind zou kunnen mee doorgaan.
Dat de mens van nature goed is, daar twijfel ik rondkijkend rondom mij en ook naar mezelf kijkend zeeeeeeer sterk aan. Hoe zou het anders komen dat ik mezelf dagelijks zo ‘n …….keer moet corrigeren om het wat leefbaar te houden en te maken? Vul zelf maar een getalletje in.

Sagita · 16 juli 2012 op 11:25

Bij mij komt het ook niet binnen. Ik vind het een erg warrig stuk. Een opsomming van losse (niet) waarheden/kreten. Eerste alinea stel je: Ik geloof in God. Dit onderbouw je niet met een waarom je in God gelooft. Je geloof in Jezus Christus diep je ook niet uit. Wat die metaforen er in moeten snap ik ook niet!
Wat wilde je met dit stuk vertellen?

Dees · 16 juli 2012 op 16:22

[quote]Toch zijn er positieve veranderingen. Het gaat enkel verrekte langzaam en iemand moet ze durven zien.[/quote]

Heb het idee dat dit de kern zou moeten zijn van de column, met als afsluiter een extra impuls aan die verandering. Maar ik weet niet over welke verandering je het hebt.

Verder; propageren dat je regels kunt maken die – als iedereen zich daaraan zou houden – de wereld verbeteren is gedoemd tot wrevel van je lezers. Het kan nogal aanmatigend overkomen. Zelfs voor een doorgewinterd atheïst als ik…

Ik vermaak me liever met ook een gouwe ouwe (zij het iets minder dan 2000 jaar), George Carlin over de tien geboden: http://www.youtube.com/watch?v=p-RGN21TSGk

KingArthur · 16 juli 2012 op 17:29

Dank voor de reacties. Oops heb ik even het tegenovergestelde bereikt dan wat ik voor ogen had. Wat ik wilde meegeven is dat ik iedere overtuiging respecteer maar ik heb er zelf een hekel aan wanneer mensen mij tegen wil en dank menen mij te moeten bekeren. Zo is deze tekst ook bedoeld en ook mede vandaar dat ik schreef over een eigen keus van een ieder. De 10 geherformuleerde geboden is ook enkel een lijst die nog met allerlei dingen kan worden uitgebreid. Basically: respect each other and try to help where possible. Nogmaals dank voor de reactie en de volgende keer een lichter onderwerp

Harrie · 16 juli 2012 op 21:46

King Arthur heeft wel een punt. Zo heb ik ook liever geen Jehova’s aan mijn deur.

arta · 17 juli 2012 op 10:01

Inderdaad lastig om op te reageren, omdat je door de andere schrijfstijl merkt dat het anders overkomt dan jij bedoelt hebt…

Niets mis met jouw 10 geboden, (Waarom staat voor allemaal een 1?)maar met de oorspronkelijke 10 geboden, al zijn ze iets banaler, valt ook wel te leven…

KingArthur · 17 juli 2012 op 17:57

Thanks Harrie (kon het even gebruiken) 🙂

Ik heb de geboden bewust niet genummerd omdat dit een volgorde impliceert. Mogelijk heeft de een wel een relatie met de ander, in feite zijn ze allen voor mij belangrijk.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder