Wat als sociale media al langer dan een eeuw zouden bestaan? Stel je eens voor hoe dat dan geweest zou zijn. Ernest Hemingway die vanuit Cuba, lui hangend in een strandstoel, zijn zoveelste martini instagramt. Of Picasso die al zijn ‘vrienden’ eerst port en daarna bedelt om likes omdat ie weer iets onduidelijks heeft geschilderd. Jimi Hendrix die incheckt in Woodstock en een duimpje van Janis Joplin krijgt. Een eindeloze twitteroorlog tussen McCartney, Jagger, Lennon en Ono. De trotse vader van Frank Lloyd Wright die een filmpje van zijn met blokjes spelende zoon vlogt.

En stel je de keerzijde eens voor. Schokkerige livebeelden van de brand in de Reichstag, die meteen wereldwijd gedeeld worden. Misschien had iemand ook wel een filmpje geschoten van de echte dader en dit meteen op youtube gezet. Dan zou er in ieder geval geen gewag meer gemaakt worden van een valse coup. Joden die nietsvermoedend in Dachau arriveren, stiekem filmpjes sturend per whatsapp, of zou iemand misschien op het slimme idee zijn gekomen om hen even te waarschuwen de trein maar even te missen? Zouden we de updates van Josef Mengele liken, trots op de vooruitgang in de medische wetenschap? Of een hartje plaatsen ‘dat we het helemaal geweldig vinden’ als hij weer een tweeling blauwe verf in de ogen heeft gespoten? Of zouden ‘we’ toch proberen hem aan te klagen? Zou de verzetsbeweging enkel bestaan uit aanvallen op naziservers en darkwebs die foto’s uit Auschwitz lekken? En hoeveel likes zou de pagina facebook.com/adolfhitler krijgen? Wat als we de foto’s van de Holocaust via snapchat hadden doorgekregen? Zou de publieke verontwaardiging dan zo groot zijn geweest dat Churchill en Roosevelt veel eerder hadden ingegrepen? Of hadden ze misschien helemaal niet ingegrepen en de kant van de Duitsers gekozen? Zouden de SS’ers selfies maken met weer een Joods slachtoffer? Of had juist de tweede wereldoorlog nooit ontstaan. Of de moord op Kennedy, waar dan duidelijk uit duizenden filmpjes zou blijken wie nu echt die kogels heeft afgeschoten.

Wat als er vanuit Indonesië beelden van door Nederlandse soldaten gemartelde en afgeslachte mensen de wereld rondgestraald werden? Zouden er Kamervragen gesteld worden, of een parlementair debat ontstaan over de rol van Wilhelmina? Zouden we verontrust zijn over het welzijn van de burgers in onze kolonie? Of zouden we onze schouders ophalen en als volslagen idioten door de straten rennen, op zoek naar een virtueel monstertje met superkrachten?

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

7 reacties

Wayan · 27 december 2016 op 09:00

Zeer sterke column. Vlot geschreven. Prachtig!

Nummer 22 · 27 december 2016 op 16:23

Weten we ook dat de schavuit van Oranje de stadhoudersbrief heeft geschreven en van bil ging in Londen en Parijs.. Jawel en zien we de beelden hoe de belastingaanfiste door Mark zelf werden ingevuld. Hoogheid hier het kruisje zetten. Zagen we ook dat JC uit B met JC ook uit B samen de strategie bedenken voor wat laatste avondmaaltjes voor de dictators van deze wereld. Njet of Da?

En wordt T. uit de Joes S Aa aan het werk gezien met wat dames uit het bordeel van zijn vriend W. uit thie netterlands. Van die gedachten word ik al onrustig…of niet?

Mien · 27 december 2016 op 17:49

Niemand had het geloofd, of misschien wel allemaal. En ja, de wereld zou nog steeds plat zijn. Leuke retrocolumn met sterke titel.

Esther Suzanna · 27 december 2016 op 19:34

IJzersterk. En hele goede vragen. Ik ben heel erg bang dat alles precies hetzelfde zou zijn verlopen…

Alleen kunnen we ons nu niet meer verschuilen onder ‘Wir haben es nicht Gewu…’.

Karen.2.0 · 28 december 2016 op 10:15

De pro’s en con’s of social media. Leuk om te bedenken wat dat destijds teweeg had kunnen brengen. Met betrekking tot de wereldvragen waarschijnlijk niet zoveel, kijk maar naar ‘nu’. Goeie column Jan, wel heel veel ´wat als´ (en ik had van jou een conclusie verwacht 😉 )

Geef een reactie

Avatar plaatshouder