.

Onlangs woonde ik, op uitnodiging van een mede-cultuurliefhebber, een cabaretvoorstelling bij. De vier kleinkunstenaars betrokken het publiek actief bij hun hilarische acts. Ik vertelde dat ik een ruimdenkende heer ken die zijn steentje bijdraagt aan onze beschaving. Niet dat hij aan de Mars der Beschaving naar Den Haag meedeed om te protesteren tegen de cultuurkaalslag. Integendeel: hij vindt dat er te weinig op kunst en cultuur wordt bezuinigd. Hij wil alle subsidie schrappen. Ook wil hij bepaalde kunstenaars – voor wie hij de koosnaam hondenlul reserveert – stenigen. Omdat hij tuk is op de democratie wil hij graag de eerste steen werpen.

Even dacht ik aan een grap. Maar nee, hij meent wat hij schrijft en hij schrijft wat hij meent. Overdag werkt hij hard, dus moet hij bij nacht en nevel zijn democratische spelletjes bedenken, zoals schildertje stenigen of bekladden. Als recht(s)geaarde PVV bewonderaar wil hij concentratiekampen voor asocialen en werkschuw canaille, kunstenaars (= werkschuw tuig), onaangepaste moslims en Marokkaans tuig, oproerkraaiers en links geteisem, Grachtengordelelite en krakers, demonstranten en raddraaiers, columnisten en communisten, werklozen en uitkeringstrekkers.

In zijn natte dromen is hij de rechterhand van zijn Leider, die Volk en Vaderland reinigt van het ongedierte dat hun Droom verstoort. Hij mist echter de moed en het inzicht om ook maar een kiezelsteen in een vijver te gooien. Hij is another brick in the wall, die anderen ommuurt.

Ik dank hem oprecht, want hij gaf stof voor deze column, dus helemáál zinloos is zijn leven niet. Hij droeg zo zijn steentje bij, al is het tegen wil en dank, aan cultuur en beschaving.

Categorieën: Maatschappij

3 reacties

phoebe · 7 juli 2011 op 13:37

Een column over de cabaret voorstelling had ik leuker gevonden.. dit gaat volledig aan mij voorbij.. je bedoeling wordt overruled door de harde woorden en niet ideale zinnen.

[quote]Hij is another brick in the wall, die anderen ommuurt[/quote]

Dit vind ik wel een mooie zin!

Mien · 8 juli 2011 op 07:45

Yin noch yang.

Mien

sylvia1 · 8 juli 2011 op 19:42

Jan, ik heb echt vaak enthousiast gereageerd onder je columns, maar de laatste tijd, het topic GW / PVV, dat benader je zo doordrenkt van frustratie dat het geen mooie columns zijn. De boodschap die je zo graag wilt overbrengen gaat daardoor verloren. Je zou iets meer afstand moeten nemen, als schrijver, naar mijn (bescheiden) mening dan.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder