U rookt niet? Nog niet, zult u bedoelen. Wat moet u nou met sigaren? Niets, zullen velen denken en een enkeling zal met een besmuikt lachje denken aan de heer Clinton en wellicht ietwat grimmiger aan de heer Fidel C. te Cuba. Of hooguit dat de naam Morris Tabaksblad enige associatie oproept, maar u vergist zich. U hebt waarschijnlijk alles te maken met sigaren en als dat nu al niet zo is, dan zal de toekomst daar ongetwijfeld verandering in brengen. Want wanneer u hem al niet hebt gehad, krijgt u hem binnenkort. Een sigaar uit eigen doos. Hebt u een werkgever? Veel schrijvers hebben namelijk geen werkgever, maar als u er één hebt, dan hebt u ongetwijfeld ook een computer. Vanuit een pc-privé-project. Bij uitstek de mogelijkheid in de afgelopen jaren om toch zo’n monstrum aan te schaffen en met uw tijd mee te gaan, terwijl het kreng feitelijk volstrekt buiten uw budget en dus buiten uw bereik lag. Koop er maar één, mompelde de paarse minister van Financiën destijds. Overigens heette de man Zalm. En dus wierp heel werknemend Nederland zich op de computermarkt.
Tot afgelopen week mailde en kweelde een ieder over het wereldwijde web dat het een lieve lust was. Toen sloeg de minister van Financiën toe. Afgelopen met dat gedoe, sprak hij ferm. Want het kost klauwen met geld en levert de schatkist handenvol geld te weinig op. Overigens heet die minister Zalm, maar dit terzijde. Van de ene op de andere dag is dat gedoe dus afgeschaft. U kunt aan de bak op uw belastingformulier van volgend jaar, dat verzeker ik u. Maar u mag niet mopperen, want u hebt er zelf op gestemd. Immers, een tevreden roker is geen… Precies!
Hebt u dus een computer via de baas aangeschaft, dan bent u de sigaar. Zeg daarom niet dat u niets met sigaren van doen hebt.
Maar bent u al dom genoeg om in het nieuwste geniepige plan kunt trappen? Want dat wordt sinds deze week aangeboden door KPN. Wordt nu gratis lid van de breedband-portal van ´s lands grootste communicatieboer. Gratis! Nou, als er één woord is dat de klanten in hordes doet toestromen in Nederland, dan is het dat wel. Gratis!
Wie enige levenswijsheid heeft, ziet de bui echter al hangen. Gelijk de opkomst van de voice-mail wordt uw kuil inmiddels gegraven. Weet u het nog? Iedereen had voice-mail want het bespaarde ons een antwoordapparaat. Met een handig knipperlichtje dat voor een habbekrats bij de telecomwinkel te krijgen was. Heel Nederland zat na een tijdje te genieten van de eeuwige bereikbaarheid, toen KPN plotsklaps met de mededeling kwam dat haar populaire gemak-dient-de-mens-produkt toch wat te kostbaar was. Langzaam werd de prijs voor het gebruik opgeschroefd. Het grootste volksdeel voelde wel dat de duimschroeven aan werden gedraaid, maar ging toch maar, al was het morrend, overstag. Voice-mail is inmiddels een lekker melkkoetje geworden.
En nu is daar dus breedband. Wordt nu gratis lid! Geniet ervan! Zolang het kan. We gaan u helemaal laten wennen aan het gemak van dit gerief. Tot u er niet meer buiten kunt. Of wilt, zo u dat wilt. En dan gaat tante Pos weer draaien. Aan de schroeven. En bent u vermoedelijk heel wat minder blij want uiteindelijk zal de prijs wel dermate hoog worden dat ook de maanden gratis gebruik erin verdisconteerd zullen zijn. En is uw ´gratis´ lidmaatschap een sigaar uit eigen doos.
Maar ook over die inkomsten moet belasting worden betaald door KPN. Aan de minister van Financiën. Dat was die meneer Zalm, weet u nog? En die zal dat dan weer betitelen als een opstekertje voor de vaderlandse schatkist. Terwijl wij ondertussen een zware pijp roken. Voor een overheid die een bewust ontmoedigingsbeleid voert, moet het geen verbazing wekken als straks bij gans het volk de rook uit de oren komt…


8 reacties

Mup · 6 september 2004 op 11:06

De enige zalm die ik te pruimen vind, is de vis. Sterke column.

Groet Mup.

Bakema_NL · 6 september 2004 op 19:20

Werkt het beste natuurlijk, eerst laten wennen en dan omhoog met die prijs. Tot nog toe is alleen mijn snelheid omhoog gegaan, heel behoorlijk zelfs, de prijs niet, dus ik klaag nog niet. Dat die regeling ging verdwijnen zat er ook al lang aan te komen. En zowiezo werd er meestal gebruik gemaakt van die regeling door mensen die op het werk geeneens in aanraking komen met een pc. Dat betrof vaak ook medewerkers die ook niet makkelijk zomaar een pc konden kopen. Ook voor gezinnen met wat kinderen was het toch aantrekkelijk en een pc is dan eigenlijk onontbeerlijk geworden. Wat dat betreft is het erg jammer inderdaad.
Voicemail…..antwoordapparaat………niet nodig, probeer me later nog maar eens. En krijg je me helemaal niet te pakken…….mooi, lekker rustig.
Nu die hypotheekrente nog…

viking · 6 september 2004 op 21:11

Neusje van… zou ik zo zeggen, al gaat die hele vlieger voor mij gelukkig niet op; heb wel een PC maar niet privé en mijn schoorsteen rookt er al járen van…

pepe · 6 september 2004 op 21:19

Hoe krijgen we het volk gek?
Hier geen voice mail en ook geen pc-prive, soms zou ik alles weg willen doen en zelfs liever gaan schrijven in het zand op een onbewoond eiland, zonder ministers of andere gekken.
Laat mij dan maar lekker alleen gek zitten zijn daar…

Mosje · 6 september 2004 op 22:21

Ik trek tegenwoordig alles af. Van de belasting dan wel te verstaan.
😛

Li · 6 september 2004 op 23:13

Zalm? Tja TT de vis wordt duur betaald.
Pinnen met een pasje kan ook. En ook voor dat pasje moet tegenwoordig gedokt worden. 😮

Li

Bakema_NL · 7 september 2004 op 18:06

Een pc prive heb ik ook niet trouwens. De eerste was dat wel anders was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen. En ik vond het verdomd leuk, werd gewoon een hobby, met het gamen……….wist ik veel dat je dat nog steeds kon op die dingen, was ik al een tijd uit. Inmiddels ben ik aan de zoveelste pc bezig, maar dan onafhankelijk.

En de belastingdienst? Aardige gasten, van een aanslag van 2400 euro krijg ik nu 1150 terug………aardige gasten dus…voor deze keer dan. 😛

ignatius · 8 september 2004 op 23:09

Tsja, zalm wil altijd boter bij de vis, betaald uit andermans beurs.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder