[i]“Eet verstandig, tik een eitje”[/i]
-Sophie

Jaren geleden was dit een veelgehoorde kreet. Wrede stemmen verstoorden later deze slogan omdat de eierdooier van een ei moddervet is en het dus erg slecht is voor het cholesterolgehalte van de mens.

Gelukkig zijn de geluiden van deze onheilstijding verstomd, want een ei mag weer. Zo slecht blijkt het nu ook weer niet te zijn. Melk is nu weer een boosdoener en schijnt nu weer niet te mogen.
Ik kan dus weer zonder schuldgevoel ‘s avonds een paar eitjes tikken.

Maar helaas lijkt daar nu snel weer een eind aan te komen door de kippenpest, de ziekte die de kippenfokkerijen momenteel treft in Nederland. Heel verdrietig voor de kippenfokker, want massaal worden de kippen vergast. Hoe dat gaat? De kippen worden in een bak bedwelmd met het gas kooldioxyde en sterven een zachte dood. We zien beelden op TV hoe met grote happers de dode kippen in een vrachtwagen worden gestort. Hetzelfde nare gezicht als indertijd met de koeien en varkens.
Ik heb dus het bange vermoeden dat het met mijn avondeitje een fiasco gaat worden. Straks is er misschien geen ei meer te koop.

Maar gelukkig las ik zondag op Internet in de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo, dat er door Braziliaanse pluimveefokkers een reuzenkip ontwikkeld is die 1 meter hoog is die 30 procent meer eieren legt dan normale kippen.
Deze kip is het resultaat van een project dat zeventien jaar geduurd heeft en dat via kruising van verschillende kippenrassen heeft geleid tot de geboorte van de pollo indio gigante.

Als deze superkip zo groot is, dan is alles groter, je hebt daar weinig fantasie voor nodig.
Ik las ergens dat de haan tijdens de paring op de rug van de hen staat. Doet de normale haan dit op onopvallende wijze, bij deze superdieren kan het nu niet meer onopgemerkt blijven. Hoe groot is het volume bij het kraaien van het haan, want kraaien doet hij. Hij wil natuurlijk absoluut laten horen dat hij de baas is, de extra ontwikkelde mannelijke geslachtshormonen spelen op.
Gelukkig kunnen kippen van nature niet goed vliegen en dat is maar goed ook. Je moet er niet aan denken dat zo’n groot beest door je tuin vliegt, je zult hem maar tegenkomen.

Maar de grootste vraag die mij bezighoudt is hoe groot zijn de eieren van deze kip?
Misschien wel de maat van een flinke meloen. Ik las dat een kip net als vogels, een zogenaamd open bekken heeft. De schaambeenderen zijn niet gesloten aan de onderzijde, daardoor is er aardig wat ruimte voor een ei. Nu denk ik dat bij die grote kip ook behoorlijk grote schaambeenderen inbegrepen zijn, het kan dus niet anders of daar moet een heel groot ei uit kunnen komen.
Ook het volume van het kakelen zal zeker jubelend zijn, want als zij zo’n knots van een ei uit haar lijf geperst heeft, is dat natuurlijk een prestatie. Al met al zal aan het houden van deze kip wel een ontheffing van de Hinderwetvergunning vastzitten wil je geen problemen met je buren krijgen.

Maar het ergste van alles vind ik dat zo’n ei opeens wel een hele kluif voor een avondsnack wordt.
Het tikken van een eitje wordt nu meer het slaan op de kop van Jut. Wat een slachtpartij!
Of ik dan nog wel zin heb in een ei betwijfel ik. Trouwens, hoe groot moet de pan wel zijn waar je zo’n knoert in wil gaan koken?
Die grote eieren zijn wel leuk om te verven voor de Pasen, ben je ook van het gepriegel af met die kleine rotdingen.


4 reacties

gast · 14 maart 2003 op 22:35

Zéér interessant stuk!

Clueless · 14 maart 2003 op 22:53

Erg grappige column! Dit is voor het eerst dat ik me ook ernstig zorgen begin te maken over mijn avondeten. Vegetariër was ik al, dus BSE, varkenspest en al die andere enge ‘eetbare dieren’-ziektes konden mijn toch al geringe voedselkeus niet beperken. Nou dacht ik dat dit gewoon God (of whoever is in charge) zijn/haar manier was om alle vleesetende zondaars in de wereld te laten merken dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met dat beestachtig sadisme, maar nu begin ik te twijfelen. Wat is er mis met het eten van een fatsoenlijk scharrel-, vrije-uitloop-, biologisch en ecologisch 4-granen maïs ei? Daar doen we toch geen kip kwaad mee.. daar kraait toch geen haan naar?

Overigens heb ik nooit eerder de leus ‘eet verstandig, tik een eitje gehoord’. Wel ‘snoep verstandig, eet een appel’ of ‘breek de dag, tik een eitje’. Maarreh.. mocht ik mij vergissen, dan zie ik hier een mooie gelegenheid mijn immer te lage inkomen eens flink te spekken. Want dementie begint zich langzaam maar zeker meester van mij te maken en ik voorzie een flinke hartverzakking ergens tegen mijn dertigste aan (en zo heel lang duurt dat niet meer… oef). Overheid, ei-kwekerijen, supermarkten, Ster en en.. alle anderen die geld verdienen aan eieren: see you in court!
😀

gast · 17 maart 2003 op 17:27

Jebt helemaal gelijk. De slogan is inderdaad: “Breek de dag, tik een eitje.” Het is ook zo lang geleden…
Sophie

Kobus · 21 maart 2003 op 18:46

[img align=left]http://home.hetnet.nl/~knighthans/columnx/kip.jpg[/img]
Bij een reuze kip hoort een reuze haan. :warn:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder