“Eieren kosten 17 cent. Per stuk, ja!” De caissière grijnst vals. De lelijkerd weet dat de prijs van een eitje met 75 procent gestegen is. Binnen Europa is een ware zoektocht naar kippenlegsel op gang gekomen. Reden: per 1 januari zijn legbatterijen illegaal! Dierenactivisten vieren nu Pasen als de wederopstanding van het dierenwelzijn. In Nederland worden gemiddeld 184 kippeneieren per persoon gegeten. Dat is nog steeds véél ei voor verrekte weinig geld. “Weet je wat een litertje loodvrij kost?” Kies dus vooral eieren voor je geld voor een fijn verhoogde cholesterolspiegel plus hartinfarct en gescheurde bloedvaten.

Op een openbare school is het scheppingsverhaal niet écht het vertrekpunt dus dat creëert, voor een leerkracht, mogelijkheden tot evolutiediscussies. “Meisjes, manvolk speelt een bijrol, wat was er eerder: de kip of het ei?” Vijfendertig kinderen van rond de 10 zijn er als de kippen bij om ingewikkelde vraagstukken van creatieve oplossingen te voorzien. Verwarring alom, verbijstering blijft groot, ze komen niet uit de prangende kwestie. Het ei wordt niet gelegd. Eindconclusie na een uur breek-de-dag-tik-een-eitje: zonder kip geen ei, maar zonder ei geen kip. Tja.

De vraag is nu kakelvers academisch beantwoord: het ei was er eerder dan de kip. Drie professoren brachten geleerdheid in stelling om het eeuwenoude vraagstuk op te lossen.”Genetische code is niet aan verandering onderhevig tijdens een leven. De eerste kip zou dan als embryo in het ei hebben geleefd”, aldus hoogleraar John B., specialist in de evolutietheorie. “Het embryo in de schaal heeft naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde DNA als de eerste kip”. Schaam je vooral niet, niemand begrijpt waar dit warhoofd over neuzelt.

John werd bijgestaan door een filosoof en … een kippenboer. Vooral de deelname van wijsgeer en hogeschoolagrariër aan deze wereldomvattende proefneming verstiert elk ontbijtje zónder eitje. De academici kletsen als een kip zonder kop. De ‘denktank’ was opgezet door Disney om de dvd Chicken Little te promoten. Die lijken er alléén op uit om een kip met gouden eieren te slachten.

Schrik niet als in de super de ongekleurde eitjes nog immer spotgoedkoop zijn. Daar waar je in januari nog zeven eurocent betaalde, moet je nu 12 eurocent voor een ei ophoesten. Ter vergelijking: een kop cafeïnedrab op een terras kost meer dan 2 euro. De prijsstijging heeft te maken met een acuut tekort aan eieren op de Europese markt. In Nederland bedroeg de productie vorig jaar 10,6 miljard stuks.

In België is er sprake van een dagelijks tekort van 4 tot 5 miljoen eieren. In heel Europa gaan batterij kooien in de shredder. Veel kip-leg-eigenaren houden het voor bekeken omdat ze de extra investeringskosten niet kunnen dragen. Die gaan elke avond vroeg op stok, laten hun kippige ogen laseren en kiezen eieren voor hun geld: de productie van Paashazen in omgesmolten leghokken. Zal ze geen windeieren leggen!


clabamsk

Liefur sodt dann saay

3 reacties

Libelle · 3 april 2012 op 07:05

Eivol stuk eierwetenschap, voldoende om op af te studeren. Hier en daar wat geforceerde humor, voorbeeld; ‘een kop cafeïnedrap etc’.
Het is moeilijk om kritiek te leveren over iets dat ik zelf ook niet beheerst.
Groet,
Libelle

Libelle · 3 april 2012 op 07:12

Humor is eigenlijk het woord niet. ‘Zwaar aangezet’, bedoel ik.

Dees · 4 april 2012 op 08:43

He heerlijk stukje hak op tak (of dooier op wit) over mijn favoriete voedsel. Informatief, actueel, grappig en mooi aan elkaar geregen zinnen en gedachtesprongen. Zo lust ik ze graag.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder