Tijdens het opruimen van de zolder, kwam ik mijn schaatsen tegen. Bij het vasthouden ervan, borrelden er allerlei jeugdherinneringen boven. Jeugdherinneringen ja, want zo lang is het al geleden dat wij hier schaatsbaar ijs hebben gehad. Vijftien jaar oud zijn ze, maar gloedjenieuw. Alhoewel het buiten vriest, stop ik mijn schaatsen maar weer onder in de doos. Ik geloof nooit dat het vriesweer door gaat zetten en ik lig er ook niet wakker van. In Friesland liggen ze er waarschijnlijk alweer weken wakker van. Alleen al bij het denken aan –1 graden Celsius, krijgt het bestuur van de vereniging “De Friesche Elf Steden” het op zijn heupen. Allerlei maatregelen zijn al getroffen om er voor te zorgen dat ‘De Tocht’ dit jaar weer plaats kan vinden. Het was dan ook paniek deze week, toen bleek dat de start deze keer niet bij de hallen van de FEC plaats kan vinden en er een andere locatie gevonden moest worden. Uiteindelijk kunnen ze nu terecht aan de vliegbasis in Leeuwarden. Gelukkig maar. Stel dat het niet door zou kunnen gaan. Dat je ijs nodig hebt om te kunnen schaatsen, lijken ze hier even te vergeten.

Soms denk ik dat ze helemaal van lotje getikt zijn daar in Friesland. Ik begrijp best dat het een hele organisatie is om zo’n tocht te organiseren, maar overdrijven is ook een kunst. Nu het twee nachten achtereen vriest, slapen ze daar helemaal niet meer. Om het half uur kruipen ze hun nest uit om te meten hoe dik het ijs al is. Ik weet niet hoe het daar is, maar hier in het Zeeuwse is het ijs nog met één vinger te ontdooien. Laten ze er in Friesland een hele hand voor nodig hebben, maar om de Elfstedentocht te kunnen rijden moet het ijs toch echt 15 centimeter dik zijn. Ik denk dat ze beter kunnen meten hoe dik de plaat voor hun kop is, want volgens aller vriend Piet Paulusma gaat de temperatuur dit weekend alweer omhoog.

Nu snap ik sowieso de lol niet van De Elfstedentocht. De wedstrijdschaatsers zijn mensen die getraind zijn om zulke dingen te doen, maar de toerrijders doen dit puur voor ‘plezier’. De 16.000 pleziermakers die van start gaan, zullen het wel op ‘uitdaging’ gooien en het ‘verdienen van respect’ als je de 200 kilometer uit kunt rijden. Je moet echter eens kijken wat er van respect overblijft als je één minuut na de gestelde tijd binnen komt. De hele dag de poten van onder je lijf geschaatst, verschillende wakken ingedonderd, tussendoor nog van sokken gewisseld, onderweg je tenen verloren, je neus proberen te ontdooien in een kop chocolademelk en dan loop je je kruisje mis. Denk maar niet dat je hem nog krijgt en wie zal er dan geloven dat je ooit hebt meegedaan? Behalve je stempelkaart is het enige bewijs de ijspegel aan je neus en de losse tenen in je schoenen, maar wie zegt dat je niet gewoon een uurtje in de diepvries hebt gestaan? Kom je thuis met je bevroren kop, niet capabel genoeg om nog een woord uit te brengen, vraagt je vrouw: “En schat, plezier gehad vandaag?”


19 reacties

KingArthur · 26 januari 2006 op 11:33

Ik heb idd ook erg weinig met schaatsen in het algemeen. Maar ja als anderen daar plezier aan kunnen beleven moeten ze het vooral niet laten. Aan de andere kant kan ik voor de 11 stedentocht ook wel begrip opbrengen. Het verkennen van je grenzen en deze verleggen kan namelijk wel veel voldoening geven. Maar uiteindelijk komt het op mij allemaal over als een succesvolle Unox reclamestunt.

Outsider · 26 januari 2006 op 11:54

Kaatsen, fierljeppen, skutsjesilen, ik vind er allemaal niets aan, hoewel ik een geboren en getogen Fries ben. Maar de Elfstedentocht is nog wel een aardig spektakel als het eenmaal zo ver is. Ik heb nooit geweten dat iedereen die maar een minuut te laat komt dat elfstedenkruisje niet krijgt. Ik heb altijd gemeend dat iedereen die de tocht uitrijdt er een krijgt.

[quote]Kom je thuis met je bevroren kop, niet capabel genoeg om nog een woord uit te brengen, vraagt je vrouw: “En schat, plezier gehad vandaag?”[/quote]

Als het niet zo’n goed huwelijk is, zal ze zeggen: ‘GVD sukkel, heb je ook dat elfstedenkruisje nog niet.’

Dees · 26 januari 2006 op 11:55

Als Noorderling vind ik de elfstedentocht geweldig! Zo’n happening, zoveel mensen die door en over hun grenzen heen gaan en natuurlijk zo Oerhollands. Ik snap die fanaten wel hoor en die vrouw van je slotalinea? Die staat zéker aan de kant hoor, of doet ook mee.

Oh enneuh, niet om discussie uit te lokken, maar darten geweldig en de elfstedentocht suf? 😛

We verschillen van sportmening, da’s zeker!

wendy77 · 26 januari 2006 op 12:00

[quote]Oh enneuh, niet om discussie uit te lokken, maar darten geweldig en de elfstedentocht suf?[/quote]

haha Dees, nee hoor, ik vind alle sporten geweldig. Een sportmens in hart en nieren. Alleen de heisa eraan vooraf vind ik wel eens wat overdreven.
En net als Outsider zegt, zou ik het fair vinden dat iedereen die hem uitrijdt een kruisje zou krijgen, maar helaas staat er een tijd op! 😉

[quote]Ik snap die fanaten wel hoor en die vrouw van je slotalinea? Die staat zéker aan de kant hoor[/quote]
Dat is dan ook direct het hele verhaal van de elfstedentocht. De mensen aan de kant hebben WEL plezier. Muziek, erwtensoep en unoxworsten…en maar feesten. Aan de kant zou ik het dan ook helemaal niet vervelend vinden hoor 😛

Chantal · 26 januari 2006 op 12:10

[quote]Ik denk dat de beter kunnen meten hoe dik de plaat voor hun kop is[/quote]

:laugh: :laugh:

Leuke column!

Mup · 26 januari 2006 op 13:27

Ik hou ook van sporten, kan er uuuren naar kijken, Maar dan vanaf mijn badlakentje:-)

Groet Mup.

DirkJan2 · 26 januari 2006 op 14:02

[quote]Alleen al bij het denken aan –1 graden Celsius, krijgt het bestuur van de vereniging “De Friesche Elf Steden” het op zijn heupen.[/quote]

Wendy, ik weet dat je beter kunt overdrijven en overtuigender kan schrijven.

[quote]Behalve je stempelkaart is het enige bewijs de ijspegel aan je neus en de losse tenen in je schoenen,[/quote]..deze vind ik mooi.

DirkJan2 · 26 januari 2006 op 14:05

Huh? Mijn status is ineens veranderd van Columnx-er tot Fanatieke Columnx-er!

Het wordt tijd me weer eens een tijdje stil te houden!

wendy77 · 26 januari 2006 op 14:24

[quote]Huh? Mijn status is ineens veranderd van Columnx-er tot Fanatieke Columnx-er! [/quote]

Dat krijg je ervan als je mij bekritiseert. Net 1 reactie teveel :laugh:

Kees Schilder · 26 januari 2006 op 16:09

[quote]Oh enneuh, niet om discussie uit te lokken, maar darten geweldig en de elfstedentocht suf[/quote]

Nee, beiden suf. Je moet toch echt niet tot tien kunnen tellen wil je ergens in Friesland-waar???-FRIESLAND!- allerlei wakken omzeilen en hotsend en botsend een paar grachtjes rond schaatsen in de hoop een kruisje te bemachtigen terwijl die in elke speelgoedzaak te koop zijn zonder daar een paar honderd kilometer op het ijs voor te hoeven rondsjouwen

Mosje · 26 januari 2006 op 21:42

Wendy, ik duim voor je dat het aantal reacties op dit stukje beperkt blijft tot 15.
😛

Raindog · 26 januari 2006 op 22:13

[quote]Soms denk ik dat ze helemaal van lotje getikt zijn daar in Friesland.[/quote]

Kan die nieuwe Miss Mod hier ook iets aan doen misschien? Hoogste tijd om de vrijheid van meningsuiting maar weer eens flink in te perken wat mij betreft. Ik vind het ronduit kwetsend. En zo onnodig ook. Iedereen weet toch dat iedereen van buiten Friesland van lotje getikt is?

Enne Kees, jij had ooit eens geweldige ervaringen daar ergens bij Paesens-Moddergat opgedaan, waarom dan nu toch zo?

:laugh:

Serieus Wendy, het debielencircus om een eventuele Elfstedentocht heen kun je maar beter gewoon aan Hollanders overlaten vinden wij hier. En een minuut na de gestelde tijd zielig? Helemaal niet, Friezen houden gewoon niet van loze praatjes. Tijd is tijd. Punt.

Ow enne Mosje, me rot gelachen om je comment. 😀

melady · 26 januari 2006 op 23:35

[quote]Wendy, ik duim voor je dat het aantal reacties op dit stukje beperkt blijft tot 15.[/quote] 😀 😀 (Mosje)

Wat te denken van een scheve schaats?

Wel een aardige column.

KawaSutra · 26 januari 2006 op 23:39

Hij is al een keer gequote, maar deze vind ik echt geweldig:
[quote]Ik denk dat ze beter kunnen meten hoe dik de plaat voor hun kop is…….[/quote]

bert · 27 januari 2006 op 00:32

[quote]Dat je ijs nodig hebt om te kunnen schaatsen, lijken ze hier even te vergeten.[/quote]
🙂 🙂 🙂

Troy · 27 januari 2006 op 00:48

Edit: reactie gewijzigd. Inhoud verpaatst naar forum waar de discussie verder gevoerd kan worden.

Outsider · 27 januari 2006 op 06:54

[quote]Ik blijf er bij dat ik een gemiddelde van 8 a 9 column per maand te veel van het goede vind.[/quote]
Dat vind ik niet. De columns van Wendy en sommige anderen lees ik graag, maar bij 8 van de 10 columns hier verveel ik me te pletter.

Kees Schilder · 27 januari 2006 op 08:37

[quote]Enne Kees, jij had ooit eens geweldige ervaringen daar ergens bij Paesens-Moddergat opgedaan, waarom dan nu toch zo? [/quote]

Sorry Raindog.Je hebt gelijk.Friesland Boppe!!

sally · 27 januari 2006 op 23:53

Ik zou bijna zeggen: zie Dees

Ach, dat zeg ik dan ook maar.

groet
Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder