Er zijn mensen die weten hoe een column er van buiten uitziet, maar weten zij ook hoe een column er van binnen uitziet?

De vraag of columns weten aan welke wetten zij zelf moeten voldoen, lijkt makkelijk te beantwoorden. Immers: columns zijn levenloos. Zij eten geen brood, zij drinken geen wijn. Deden zij dat maar, haast ik mij er aan toe te voegen. Maar columns leven niet. En doordat mensen leven en hebben leren schrijven mogen mensen columns schrijven. Columns mogen geen columns schrijven, en al helemaal geen mensen. Wat mogen columns toch weinig! Wat over de vorm van de inhoud? Wat nou als taal niet het vehiculum, het middel van vervoer is dat ons naar de inhoud leidt, maar eerder doel. Alof wij in dienst zijn van taal. Als taal die zichzelf spreekt. Als een allesomvattend Discours, waarvan wij eerder deelgenoot zijn dan de taal van ons. Momentaan verslag doend. Met speeksel en bloed. Tranen van onrecht en verwarring schreiend. Schreeuwend. Als is taal zelf levend en stemhebbend. Al is het maar schijn en suggestie, wat dan met de syntaxis?

Moeten wij de smeerlapperij in de wereld met zijden handschoentjes opdienen, of het afgehakte hoofd aan de haren, midden op tafel zetten? Nog schreeuwend.

Wij moeten het afgehakte hoofd aan de haren midden op tafel zetten. Nog schreeuwend.

Categorieën: Algemeen

4 reacties

Harrie · 11 januari 2011 op 21:16

Ik ben het helemaal met je eens lareep. Columns snijden absoluut geen hout.

Mien · 11 januari 2011 op 22:21

Volgens mij ontbreken er wat alinea’s tussen alinea 3 en 4. Maar daar taal je vast niet naar?! :hammer:

Mien met taxus

sylvia1 · 12 januari 2011 op 09:57

Ik denk dat veel columns wel een eigen leventje leiden ;-). Maar dat schreeuwende afgehakte hoofd, wordt dat je volgende schrijfsel op de cx-tafel?

arta · 12 januari 2011 op 14:42

Bij zinnen als deze:
[quote]Columns mogen geen columns schrijven, en al helemaal geen mensen. Wat mogen columns toch weinig![/quote]
vraag ik me af of je het tegen mij hebt of tegen mijn zoon van 12…

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder