Half oktober begint het al. De ongewenste reclames komen door de brievenbus. De supermarkten hebben al per winkel een straat uitgerust met dekoraties, kaarten en etenswaarden speciaal voor het “komende” feest. Alle TV kanalen kondigen “Special” shows aan, die uitgezonden zullen worden tegen het einde van het jaar. En de TV reclames: elke tweede spot gaat over het “komende” feest – speelgoed, elektronica, parfum, alles wat geschikt is voor een cadeau, en heel veel dat helemaal niet is geschikt, maar dat moet je kopen en wel nu, want wij kunnen deze prijs alleen tijdelijk aanbieden. Hurry while stocks last!! Ja, het is weer zover, en heeft absoluut niets te maken met Christus. Het gaat niet eens om religie, behalve de religie van geld maken. Het gaat om het geloof dat je je paradijs kan vinden door onfatsoenlijke stapels geld te verzamelen, ook al maak je miljoenen families daardoor arm. Cadeautjes geef je niet om de geboorte van een speciaal mens ongeveer tweeduizend jaar geleden te vieren, maar omdat de kranten, de TV en de winkels zeggen dat dat moet.

Mijn nicht spaart het hele jaar voor dit heidensfeest. Ze heeft vierhonderd pond (vierhonderd Engelse ponden!!!) voor cadeautjes voor haar drie kinderen. Die zullen de hele godganse dag pakjes zitten openen – omdat de kranten, de TV, de winkels en hun moeder allemaal zeggen dat dat moet. Ze hebben nooit van Jezus gehoord, ze schrijven Christmas als: Xmas en kunnen natuurlijk niet overleven zonder een TV, PlayStation, DVD-speler of mobiele telefoon.

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof ook niet in God, maar ik kan me wel goed herinneren waar het allemaal om gaat en ik vraag me elk jaar weer af: hoe is tot dit gekomen, dat het feest nu totaal gebaseerd is op de commercie? Ik zweer het, op het journaal zei de presentator laatst: “With Christmas just around the corner…”. Just around the corner? Het is half November!!!!! Waarom moeten we dit varkensfeest voor tien lange weken horen en zien, terwijl het in feite maar één dag duurt?!

Ik kan er niet meer tegen! Help me! Waar kan ik heengaan om dit allemaal te vermijden? Ik word er echt doodziek van.

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

Ma3anne · 23 november 2008 op 10:03

Hier hebben we Sinterkerst en dat duurt alles bij elkaar drie dagen, maar het lijkt maanden te duren, omdat de eerste verschijnselen begin september al zichtbaar zijn.

Helemaal met je eens, A.

SIMBA · 23 november 2008 op 11:00

Ja, vreselijk dat ver-commercialiseren van de feestdagen. Niet alleen met kerstmis maar ook pasen en zelfs valentijnsdag en haloween worden volledig uit het verband gerukt door de commercie.
Enne…volgens mij kunnen we nergens heen om het te vermijden, het virus heeft zich wereldwijd verspreidt!

KawaSutra · 23 november 2008 op 14:51

De prijs van vrijheid en democratie is commercie. Helaas, het is niet anders. Gelukkig kun je zelf nog wel bepaalde keuzes maken maar je kunt niet voor anderen kiezen want dat willen we toch niet?
En wat kerst hiermee te maken heeft heb ik ook nooit begrepen.

lisa-marie · 24 november 2008 op 09:01

Er is wel een plek waar je dit allemaal kan vermijden; diep in het tropisch regenwoud misschien 😀
Nee alle gekheid op een kerststokje ,het is overal.
Gelukkig maken wij er een keuze in.
We vieren sinterklaas waar we een feest van maken met kadootjes en alle andere dingen erom heen en als kerst komt blijven we bij de kerstgedachten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder