De transfermarkt was tot afgelopen vrijdag geopend en dat hebben we gemerkt ook. Om de haverklap werden spelers verkocht, verhuurd, geruild of gedumpt, maar op 1 september leken de meeste Nederlandse Eredivisieclubs toch terug te kunnen kijken op een geslaagde transferperiode. De kampioen van het afgelopen seizoen maakt ook deze voetbaljaargang een goede seizoensstart mee. Ondanks het gelijke spel bij FC Twente van afgelopen weekend (0-0), schat ik PSV nog altijd als één van de grootste titelkandidaten in. De terugkeer van Otman Bakkal en Ismail Aissati naar Eindhoven is debet aan mijn verwachtingen, ondanks dat ze in de Lichtstad het vertrek van Alex én Phillip Cocu nog altijd zullen voelen. Daarbij deden Koeman & Co met Danny Koevermans en Kenneth Perez twee uitstekende, aanvallende aankopen en lijkt het verdedigend stabiel te staan. Eén van de beste keepers die nu in Europa speelt op doel, de wederopstanding Eric Addo centraal achterin; feiten die de Brabantse formatie opnieuw tot kandidaat voor de landstitel bombardeert.

Nadat bekend werd dat Ajax afscheid nam van Wesley Sneijder, zou de Amsterdamse club bij PSV aan hebben geklopt voor de diensten van Aissati. Een logische zet van de Ajax-directie, want met Aissati heb je een ideale opvolger van Sneijder. De 3,5 miljoen euro die Ajax echter neerlegde was natuurlijk een lachertje, maar zo heeft Ajax de afgelopen zomer wel meer slechte en mislukte pogingen ondernomen op de transfermarkt. Jurgen Colin werd als ‘vriendje’ van Ten Cate binnengehaald en Ismael Urzaiz werd door ‘meesterwerk’ van Van Geel aangetrokken als pinchhitter. Daarnaast werden ook nog de in het buitenland mislukte Dennis Rommedahl en de bij ADO Den Haag nominaal spelende Laurent Delorge binnengehaald; allemaal miskopen zoals het Ajax niet waard hoort te zijn.

Kennedy Bakircioglu speelde goede wedstrijden voor FC Twente, maar is geen speler die bij een aanvallend ingestelde ploeg uit de voeten kan, zo blijkt. De Turkse Zweed stelde zwaar teleur in de gehele voorbereiding, maar zal door het zwakke aankoopbeleid gewoon in de basis blijven staan. Albert Luque wás een heel goede speler bij Deportivo La Coruña, maar is nu afgezakt tot speler met veel woorden en heel weinig daden. Luis Suarez is wat mij betreft de enige aankoop van Ajax deze zomer die ook daadwerkelijk gaat slagen in de ArenA. De Uruguyaan heeft alle kwaliteiten in zich om een grote speler in de wereld te worden, al zal hij zijn mindere mentaliteit bij moeten gaan schaven.

Om de titelkandidatuur dan maar even af te maken; AZ liet de twee meest geroutineerde spelers én topscorer uit de selectie vertrekken en haalde daarvoor in de plaats kwalitatief veel mindere spelers. Graziano Pellé is natuurlijk een prachtige naam voor een voetballer, maar is in de wedstrijd meer met zijn kapsel en kousen bezig dan dat hij oog voor de bal heeft. Niet voor niets had geen enkele Serie A-club interesse in hem toen Lecce openbaar maakte dat Pellé mocht vertrekken bij de formatie uit de Serie B. Mounir El Hamdaoui dan; een leuke speler voor een ploeg als Willem II, maar ook hij is niet voor niets niet geslaagd bij zowel Feyenoord (jeugdopleiding) als Tottenham Hotspur. Ari is ook niet de doelpuntenmaker die Arveladze en Koevermans wel waren, en ook Moussa Dembele is vaker aangever dan dat hij voor de doelpunten zorgt. Tegen Vitesse was dan ook duidelijk te zien dat als bij aanvallende middenvelders Kemy Agustien, Simon Cziommer en Maarten Martens scherpte ontbreekt, doelpunten vaak achterwege zullen blijven. AZ zal naar mijn verwachting ook niet mee gaan doen om de titel dit jaar en genoegen moeten nemen met een positie bij de eerste vijf.

Voornaamste titelkandidaat is – al ben ik zo ongeveer de enige die dat denkt – toch Feyenoord. Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Nuri Sahin, Luigi Bruins, Andwelé Slory, Kevin Hofland en Tim de Cler zijn eigenlijk stuk voor stuk aankopen waarop de overige drie topclubs stinkend jaloers zijn. Het Legioen, De Kuip, trainer Bert van Marwijk, alledrie lijken ze deze zomer heel belangrijk te zijn geweest in de wederopstanding van Feyenoord. Een wederopstanding die niemand – en nee, ook ik niet – toch had zien aankomen aan het einde van de vorige voetbaljaargang. Na drie wedstrijden in dit seizoen heeft de Stadionclub nog geen enkel doelpunt tegen; wie had zich dat een paar maanden terug kunnen bedenken. Aanvallend staat het met bewegende spelers als De Guzman, Hofs en Bruins uitstekend en lijkt ook de komst van Chun-Soo Lee en de terugkerende Tim Vincken garant te staan voor een goede aanvoer naar Makaay. Een topspits die in mijn ogen zwaar ondergewaardeerd wordt en gewoon in de selectie van het Nederlands Elftal thuishoort; dit seizoen zal hij zijn waarde voor de Rotterdammers zeker gaan bewijzen.

Zo staat Feyenoord er het beste voor na afloop van de transferperiode en competitiestart, maar zal de ploeg van Van Marwijk de titelstrijd dit seizoen uit moeten gaan vechten met PSV. Ronald Koeman heeft zijn elftal perfect op de rails staan en wanneer Aissati, Afellay en Bakkal door gaan groeien, zullen ook topprestaties in Europa niet achterwege blijven. Zowel Ajax als AZ zal zich dit seizoen moeten gaan richten op de posities na PSV en Feyenoord; de Noord-Hollandse clubs hebben gewoonweg niet de kwaliteiten om dit seizoen mee te doen om de titel. Een keiharde conclusie, maar volgens mij is het de keiharde realitieit voor zowel Louis van Gaal als Henk ten Cate.

Voetbalcolumnist.nl

Categorieën: Sport

4 reacties

lagarto · 10 september 2007 op 07:32

Ik blijf vinden dat schrijven over 1 onderwerp ‘voetbal’ maar een kleine groep lezers zal waarderen. Nu hou ik toevallig veel van voetbal, maar ik kon het bijna niet volhouden je stukje te lezen. Het is gewoon een verslag van wat ik allang uit de krant weet!!
Komop joh, beetje fantasie, beetje dollen.
Groeten Lagarto

nighthawk · 10 september 2007 op 11:48

Mag ik Lagarto bijtreden? Als artikel zou dit misschien volstaan. Het is ook ellenlang. Halverwege had ik het gehad. Kwam er ook een pointe?

dj_Eddy · 10 september 2007 op 13:12

De pointe is volgens mij dat Feyenoord kampioen gaat worden (dat is althans wat de auteur voorspelt na een blik in zijn glazen bol).

Avalon · 11 september 2007 op 01:54

Zzz Zzz Zzz

Geef een reactie

Avatar plaatshouder