.


Ik.


Alleen.


Voel niets.


Alleen een vlam.


Een herinnering is zojuist geboren.


Warmte die gloeit van binnen, zonder te branden.


Nog zoveel te vragen, nog zo veel te doen, samen zijn wij warm.


Verlangen ergens naar is onbepaald en altijd twijfelachtig,
zelfs ‘houden van’ is twijfelachtig, niemand kan zeggen dat het echt zo is.


Het leven is een zoektocht naar het onbekende, een reis die we maken in het stoffelijke lichaam, terwijl er van binnen iets in onze kern groeit, zonder dat we er zelf bewust van zijn.


De spiraal van ons aardse bestaan is geboren vanuit chaos, een groeispurt zonder einde, zonder bestemming of bewustzijn. Een knal, waaruit alles wat wij weten en niet weten is ontstaan, galmt nog altijd na in de onmetelijke metaforische gedachten van de werkelijkheid die ons nietige wezens doet verwonderen tot in de vezels van ons bestaan.


Inmiddels heeft verwondering plaats gemaakt voor wetenschappelijke onttovering, een zoektocht naar een verklaring voor chaos en orde, een geslepen opheldering voor alles wat ons heilig is, een scheiding tussen verbeelding en werkelijkheid, een tabel waarin de mooiste en meeste pijnlijke gevoelens in kaart worden gebracht om het controleerbaar te maken voor een onnatuurlijke hogere macht, een geheime macht waar mensen aan het roer staan in plaats van een almachtige ongrijpbare ‘zijnswijze’, een georganiseerde manipulatie van ons bestaan, wat ontstaan is vanuit chaos zal uiteindelijk door de mensheid worden verwoest.


Chaos is pas controleerbaar wanneer we ons overgeven aan het leven zelf, acceptatie van ‘zijn’ is een weg die uitsluitend bewandeld kan worden vanuit verlichting en overgave.
Een bewustzijn zal ontstaan als onze interne polen tot elkaar worden aangetrokken en tegelijk worden afgestoten, wat een wezenlijke toestand van sereniteit of ‘ataraxia’ als resultaat zal hebben, zonder daarvoor een hoge meditatie vorm of religie te raadplegen. Het komt en het gaat. Chaos laat zich niet bedwingen door sturing of manipulatie. Overgave voor substantie en tijd zijn gekomen en gegaan, een startpunt waar richtingen geen bestemming hebben, dromen geen fantasie kunnen vastgrijpen en nachtmerries nog geen kleur willen gebruiken, er zijn vele verhalen waarin dit alles staat uitgelegd, maar in geen van die verhalen staat: ‘laat je leiden door het leven en verwonder de snaren die je raken, onttover niet alles, anders ‘zijn’ wij niet’.

Rs

Categorieën: Diversen

Robin Simon

Drummer van beroep. De doelstelling voor mijn schrijven is ritmiek combineren met taal. Zinnen die 'lekker lopen' hebben een passend ritmisch lettergreep en klanken patroon. Tenminste dat is mijn mening...;)

18 reacties

arta · 3 oktober 2013 op 12:23

Robin, ik ben redelijk gevoelig voor mooie titels en mooie lay outs, dus zonder een woord van je stuk gelezen te hebben, scoorde je, wat mij betreft al punten. 🙂

Dat de filosofische inhoud (ik moet hem echt nog eens herlezen om hem geheel door te laten dringen) ook nog de moeite waard is, maakt het plaatje compleet.

Apart, bijzonder, interessant.

Robin Simon · 3 oktober 2013 op 13:01

Dank voor de reacties. Ik schreef het stuk op basis van de Fibonacci reeks en paste het, net als de wereld beroemde band TOOL reeds deed met Lateralus, toe met het aantal woorden. In het prille bestaan werkte ik uitsluitend met komma’s om het passend te krijgen. Ik won er een schrijfwedstrijd mee voor het literaire blad ‘Schoon Schip’ en werd gepubliceerd met een aantal extra punten ipv komma’s voor de lezer. Fibonacci bracht de gulden snede in kaart, de reeks: 0-1-1-2-3-5-8-13-21-34-55-89-144 enz die ik toe paste op het aantal woorden….enz enz. Groetjes

Ferrara · 3 oktober 2013 op 13:31

Jammer, je bent me een slag voor. Had het net opgezocht.

  Robin Simon · 3 oktober 2013 op 17:00

  Das altijd jammer. Maar gewoon afmaken. Het is best lastig te schrijven volgens een vaste reeks. Succes. Groetjes

   Ferrara · 3 oktober 2013 op 17:26

   Robin, ik bedoelde dat je me voor was met je uitleg.
   Het was overigens een leerzame zoektocht.
   Knap staaltje schrijfwerk.

Mien · 3 oktober 2013 op 13:50

Mooie beschouwing in een mooi taalspel op beta-niveau.
Ja, die chaos, die blijft fascineren. Zonder chaos ook geen orde.

Twee zinsnedes haal ik graag even naar voren en wil ik slechts in één woord samenvatten.

[quote]… zelfs ‘houden van’ is twijfelachtig, niemand kan zeggen dat het echt zo is. [/quote]

Oneens

[quote]Chaos is pas controleerbaar wanneer we ons overgeven aan het leven zelf, acceptatie van ‘zijn’ is een weg die uitsluitend bewandeld kan worden vanuit verlichting en overgave.[/quote]

Eens

En verder … of tot slot … in chaos … bewonder altijd luidruchtig … en verwonder in stilte.

  Robin Simon · 3 oktober 2013 op 17:01

  Dankje Mien. Eens en oneens dat is een prachtig resultaat;)

pally · 3 oktober 2013 op 14:36

Mooi stuk dat om herlezen en nadenken vraagt. Het gaf mij ook meteen een associatie met het boek ( ook verfilmd) ‘Kalme Chaos'( oorspronkelijke titel ‘Chaos Calmo’) Schrijver: Sandro Veronesi.
Ken je het?

  Mien · 3 oktober 2013 op 16:07

  Mag ik er deze aan toevoegen, Kaos, verfilming door de gebroeders Taviani van het gelijknamige boek van Luigi Pirandello: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaos ?

  Robin Simon · 3 oktober 2013 op 17:02

  Nee ik ken dat boek niet Pally. Ik zal het bestellen. Leuk! Groetjes

   Mien · 3 oktober 2013 op 17:35

   Tip:
   Kaos ook meteen bij bestellen. Krijg je geen spijt van en bovendien krijg je dan korting bij Bol. Je mag het anders ook van mij lenen. Stuur me dan even een PMtje.

brilmans · 3 oktober 2013 op 21:03

Ik vind hem heel sterk als geheel. Mooi geschreven! Lokt uit tot wat overdenkingen.

‘Het leven is een zoektocht naar het onbekende, een reis die we maken in het stoffelijke lichaam, terwijl er van binnen iets in onze kern groeit, zonder dat we er zelf bewust van zijn.,

Of

Het leven is omgaan met het onbekende. Het lichaam maakt een reis in zijn hoedanigheid, gedachten zijn als-danregels; genetische instructies. Ons zijn is een energievretend bestaan. Of we chaos of organisatie brengen doet er niet toe. We nemen vrijheidsgraden in.
Het is een wonder dat we onze emoties mogen ervaren. Geniet ervan!

Maar jouw verhaal blijft prachtig!

Sagita · 4 oktober 2013 op 16:48

Poëtisch! Zowel naar vorm als inhoud. Alleen houd ik zelf niet zo van al die stelligheden. Van mij had er hier en daar toch wel een vraagteken mogen staan.
groet Sa!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder