Wanneer dit woord zijn intrede heeft gedaan in onze taal? Ik gok zo’n 25 jaar geleden, langer misschien zelfs. In ieder geval op het moment dat de files in ons land steeds vaker voorkwamen en steeds langer werden. Maar is het leed?
Dat verschilt van dag tot dag. Als ik op tijd op een afspraak moet zijn, zit ik met klotsende oksels naar mijn digitale klokje te kijken. Ik wissel dat af door de info in de gaten te houden die mij door Sky Radio wordt voorgeschoteld over de plaatsen waar de flitsers staan opgesteld. Ondertussen zap ik ook af en toe naar Q-Music want ook zij geven flitsinformatie (ook een nieuw woord?). Ik maak er een sport van om te zien of de informatie van beide stations wel met elkaar kloppen. Niet dat ik er ook maar iets aan heb natuurlijk. Ik sta immers in de file en met een slakkengangetje van hooguit 20 km per uur loop ik geen enkel risico op een bekeuring.

Ondertussen zing ik een deuntje mee met de radio. Mijn lippen bewegen daarbij nauwelijks want ik wil niet dat de andere automobilisten denken dat ik hardop tegen mezelf zit te praten. Sinds de invoering van het handsfree bellen weet je dat natuurlijk maar nooit. Het ziet er echt raar uit als je opzij kijkt en er zit iemand heel druk met zijn handen te gebaren en zijn mond gaat open en dicht terwijl er verder niemand in de auto aanwezig is. Hoewel ik in sommige gevallen de indruk heb dat het voor mijn ogen bedoeld is. Met name op de momenten dat het handgebaar richting voorhoofd wijst en laat zien dat aan zijn rechterhand nog slechts een middelvinger zit.

Soms kijk ik zo onopvallend mogelijk om me heen om te zien wat anderen doen in de file. Er zijn er die zitten eten, te drinken maar veel mensen zitten verveeld in hun neus te peuteren. Volkomen ongegeneerd alsof zij onzichtbaar zijn.

Eén keer zag ik iemand die wel erg veel moeite deed om zijn neusholten leeg te krijgen. Vol overgave zat hij te graven. Op een gegeven moment keek hij schattend naar zijn “vangst”. Na deze eens goed bekeken te hebben besloot hij dat het voor consumptie geschikt was en stopte het exemplaar in zijn mond. Blijkbaar voelde hij dat er gekeken werd want ineens draaide hij zijn hoofd naar links en onze blikken troffen elkaar. Ik kon het niet laten. Ik maakte met mijn hand een schuddende beweging langs mijn wang waarmee ik bedoelde: “Was het lekker?” De man draait zijn raampje open, hij wilde mij blijkbaar iets zeggen. Dus ik draai mijn rechterraampje open en buig me zo ver mogelijk die kant uit om maar niets te hoeven missen. Ik zette zelfs even de radio iets zachter en spitste mijn oren. “Jah! Het was inderdáád lekker!” Schreeuwde hij mij toe.

Gelukkig begon alles net weer een beetje te rijden. Want daar zat ik. Alleen in mijn auto te lachen als à la Robert Jensen met veel gegier en gehijg. Ik bewoog daarbij nauwelijks mijn lippen want ik wil natuurlijk niet dat de andere automobilisten denken dat ik het leuk vind in om in de file te staan.


12 reacties

FatTree · 19 november 2007 op 11:23

Leuk Visionaire! Erg herkenbaar en leuk uitgewerkt. Inderdaad is het ironisch dat de flitsinformatie overeenkomt met de file-informatie (overigens volgens mij met een streepje ertussen ivm klinkerbotsing, maar dat weet ik niet zeker).

Wat mij betreft gaan je columns met sprongen vooruit!

Ineke · 19 november 2007 op 11:23

Grappig en erg herkenbaar!

nighthawk · 19 november 2007 op 12:15

Moet FatTree bijtreden, veel beter dan het vorige stukje. Al was ik in verwarring. Ik zou het woord fileleed in de eerste alinea ingewerkt hebben. Nu is de titel eigenlijk het eerste woord van je eerste alinea en dat is wat verwarrend. Ook je vraag aan het begin van de tweede alinea zou ik niet als alinea beschouwd hebben. Een beetje constaterend maar ach, wat zit ik te zeuren, gewoon goed.

Mup · 19 november 2007 op 13:31

Fileleed? Je kunt juist flirtend helemaal los, leuk stuk,

Groet Mup.

Grumpy-old · 19 november 2007 op 13:46

OWWW DAT WAS JIJ DUS???
😆 😆

Greetz
Grumpy old man

Bitchy · 19 november 2007 op 15:00

Zat er eigenlijk nog een draadje aan die pulk, zooon lange??? ;-))

Leuke column, goed uitgewerkt!

KingArthur · 19 november 2007 op 15:22

‘als à la’lijkt mij een beetje dubbelop. Verder is dit een dankbaar onderwerp om over te schrijven hetgeen je aardig gelukt is.

geertsjohn · 19 november 2007 op 15:31

Goed voor de lijn, zo’n column. Vlak voor ik een hap eten wil nemen denk ik aan die snotvretende filerijder. Heb ik meteen geen honger meer. Gatver, wat vies! Maar wel een leuk onderwerp en leuk geschreven. Het is inderdaad schrikbarend hoeveel mensen in de file hun neus leegboren!

weathergir · 19 november 2007 op 16:58

Goed verhaal, geestig geschreven en de file van Column X niet voor niets doorstaan. Top! 😀

KawaSutra · 20 november 2007 op 01:11

[quote]Dus ik draai mijn rechterraampje open en buig me zo ver mogelijk die kant uit om maar niets te hoeven missen. [/quote]
Ik schiet mijn purken altijd naar zulke voyeurs. 😀

pally · 20 november 2007 op 10:08

Leuk geschreven column!

groet van Pally

Visionaire · 21 november 2007 op 23:37

Hartelijk dank voor jullie enthousiaste reacties. Ik heb nu voldoende moed verzameld om door te gaan:-)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder