De moord op Louis Sévèke wordt overstemd door de moord op de mus. En dat komt goed uit. De ‘luis in de pels’ van politie en justitie, moest het zwijgen worden opgelegd. Een eerder lot viel Pim Fortuyn en Theo van Gogh ten deel. Op het oog onder andere omstandigheden, met andere motieven, maar is dat zo? Louis Sévèke, was bezig met zaken die in context stonden tot de AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst), was hij wellicht iets op het spoor gekomen en misschien zelfs wel bewijzen gevonden. Pim Fortuyn, bracht een stroming op gang, een politieke aardverschuiving. Hij verwoorde vele stemmen. Theo van Gogh, stelde met zijn film 06/05 de moord op Pim Fortuyn in een ander daglicht, een verwijzing naar de AIVD. Katja Schuurman, maakte onlangs nog een documentaire over de beweegredenen van Theo. In de jaren negentig is Maarten van Traa, druk bezig met de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden, de zo geheten commissie van Traa. Waarbij het handelen van de toen BVD, in beeld kwam. In 1996 werd deze commissie beëindigd. In 1997 krijgt Maarten van Traa een auto ongeluk, waarbij hij komt te overlijden.

Al deze mensen waren bezig met kritische kanttekeningen ten aanzien van de besturing van ons land. En stelde vragen, zochten antwoorden. Kwamen tot bevindingen, die richting verregaande infiltratie gingen van de overheid binnen groeperingen in de samenleving. Het uitlokken van acties aanmoedigde binnen die groepen, het aanzetten tot daden en het leveren van wapens, door die zelfde overheid.

Wat zou het belang zijn van die ‘rechtschapen’ overheid om zo met haar burgers om te gaan? Wat zijn de motieven hier achter. Wellicht een samenleving, die zich laat sturen in de gewenste richting. Een samenleving die de verbanden niet gaat zien. Een samenleving die zich laat manipuleren. Een scheiding aanbrengen tussen geloven en daarmee bewerkstelligen dat ‘angst regeert’. Letterlijk dus.

Feit is dat vier mensen, die zich bezig hielden met de onderliggende ‘machtsstroom’ in de politiek, veel wisten, vermoeden, verbanden zagen.


12 reacties

Trukie · 23 november 2005 op 19:09

Ai Geertje, gehinderd door kennis dus.
Verbanden mag je meestal wel zien, maar niet roepen.
Prima onderwerp voor een column, maar we zullen het maar onder ons houden 😉

pepe · 23 november 2005 op 19:13

Knappe column en duidelijke taal.

Zouden ze (bij de overheid) nu echt denken dat wij allemaal blind zijn?

Mensen bang maken en van kastje naar de muur sturen daar zijn ze goed in. Wie van de burgers heeft overigens om een nieuw zorgstelsel gevraagd?

We mogen nog wel stemmen, maar ik vraag me werkelijk af of dat nog zinvol is?

DriekOplopers · 23 november 2005 op 20:14

Gelukkig heb ik de pen opgepakt om de Haagse Hoofdhufter eens flink en welverdiend te schofferen. De leider van het rariteitenkabinet dat ons land regeert is het lijdend voorwerp in een volgende valse column. Wacht maar af…

wendy77 · 23 november 2005 op 20:56

Zo denk ik dat Peter R de Vries ook zijn langste tijd heeft gehad. Die gaat het nu proberen. Kijken hoe lang hij het volhoudt.

Li · 23 november 2005 op 22:24

Helder geschreven.
Maar eh, kijk maar uit Geertje, Big Brother is watching you 😮

Li

heupie · 23 november 2005 op 23:05

Aansprekend onderwerp Geertje. Spannende column. Het zou de basis van een scenario voor een film kunnen zijn. Toch maar goed dat we allemaal wat naiever zijn, tja dat slaapt fijner. Was ik maar ’n dwaas, wat zou ik dan gelukkig zijn. Wat een toestand in een land dat bij de beste georganiseerde en minst corrupte van de wereld wordt gerekend. Ik ben geen talenwonder, anders zou ik immigreren, wist ik maar waarheen. Mij rest slechts Belgie, en dat schijnt nog meer politiestaat dan Nederland. Dus ik tob toch maar wat aan.

Fred · 23 november 2005 op 23:10

Tja, als je je eigen verveeld schrijf je zoiets. Sorry hoor.
Het staat bol van niet bewezen insunaties, en verbanden die er (mogelijk) niet zijn.
Spoken zien is al gek, maar ze gaan zoeken zonder concrete bewijzen is helemaal gek.
Sorry maar mij te gemakkelijk.

En zo… Nu zal Outsider wel langskomen om mijn mond te spoelen… 😎

Outsider · 23 november 2005 op 23:15

[quote]Gelukkig heb ik de pen opgepakt om de Haagse Hoofdhufter eens flink en welverdiend te schofferen. De leider van het rariteitenkabinet dat ons land regeert is het lijdend voorwerp in een volgende valse column. Wacht maar af…[/quote]
Doe maar niet, Driek. Als er één politicus is die een enorme berg kritiek over zich heen heeft gekregen, dan is het Balkenende. Daar hoeft niet nog meer bij, vooral niet omdat het vaak heel onterechte en onverdiende kritiek is.

Ma3anne · 24 november 2005 op 09:17

Ja, zo kun je heel wat complottheorieën zelf verzinnen natuurlijk. 😮

Trukie · 24 november 2005 op 11:47

Uh Fred, hoe wist jij dat Outsider 5 minuten later binnenkwam?
Geheim Verbond? :laugh:

KingArthur · 24 november 2005 op 12:00

Ben ook niet kapot van deze tekst. Hij komt mij paranoia over. Misschien dat dezelfde tekst met een fikse dosis humor/ironie beter zou vallen.

Dees · 24 november 2005 op 14:17

Ik mis een kritische kanttekening in jóuw verhaal. Speculaties en gevolgtrekkingen daarvan kun je iets duidelijker als dusdanig aangeven, dat maakt ze geloofwaardiger.

Al lijkt het mij niet allemaal 100% onwaarschijnlijk, door dit type column, de manier van benaderen wordt het misschien juist onwaarschijnlijker. En dat is jammer.

Wel vind ik het leuk dat je verschillende onderwerpen aanpakt in columns, een beetje veelzijdigheid is altijd fijn 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder