Onkreukbaar lijnrecht en gesteven in het pak. Piet Hein voor vrienden en intimi. Onder vuur in de kamer. Over bewust en niet met opzet handelen. Die discussie ga ik hier niet nog een keertje voeren. Wij moeten ons er van bewust zijn dat dit een incident betreft? Als minister van Justitie heeft hij zich eens uitgesproken over de Godslasterlijke uitspraken van sommige lieden. Onder andere in de richting van Theo van Gogh. Ik citeer… “Taboes, normen en gewoon fatsoen. Het zijn dijken waarop wij in Nederland door de eeuwen altijd een polder van verdraagzaamheid hebben geschapen in wat vaak een wereld van tumult was”, aldus de CDA-minister tijdens het debat.

Premier Balkenende voegde daar nog het volgende aan toe: “Mensen moeten goed beseffen dat de vrijheid van meningsuiting ook een negatieve kant kan hebben”.

Wel Maikel heeft dat aan den lijve mogen ondervinden. Elf jaar destijds en volkomen vrij in het uiten van zijn mening over het gebeuren in het Beatrixpark in Schiedam. De beschrijving van de dader en over de volgorde van de gebeurtenissen. Alleen, tijdens de verhoren mochten zijn ouders er niet bij aanwezig zijn. Langzamerhand werd er zelfs met de mogelijkheid rekening gehouden dat hij ook dader kon zijn. Tijdens een van die verhoren moest hij op de grond gaan liggen een agent boven op dat kleine lijf. Of hij wilde aangeven wat er precies gebeurde. In aanwezigheid van een psycholoog deed hij zijn verslag. Naar nu blijkt een traumatische ervaring. De agenten worden niet verantwoordelijk geacht voor de manier van verhoor. De psycholoog heeft ter plekke niet ingegrepen en dus was er geen aanwijzing van onoorbaar handelen. De kleine Maikel werd niet geloofd en uitgemaakt voor leugenaar.

Vandaag de dag zijn er de excuses in woord en beeld. Maikel werd waarschijnlijk net als elk kind ’s avonds voorgelezen. De sprookjes over goed en kwaad. Over boeven en helden. Piet Hein de wereld van tumult die u mede indirect voor de elf jarige toen hebt laten ontstaan. U zou zich diep moeten schamen. De taboes, normen en gewoon fatsoen mogen dan nog zo onkreukbaar lijnrecht en gesteven in pak in beeld verschijnen. Schoon aan de haak blijft er niet veel van over. Ik hoop dat voor u het gedonder in de glazen begint. En af doen met een excuus Truus of een zinsnede uit het verleden: ‘Ik zie niet hoe ik als minister van Justitie hier in zou kunnen treden. Ik acht mij niet gehouden tot enige vergoeding van mogelijk door u geleden schade’. Is in deze not done! Er is tumult kamerbreed en in de media. Van mij mag u normen en gewoon fatsoen in praktijk brengen. Zonder tunnelvisie wel te verstaan.

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

Chantal · 17 september 2005 op 16:14

Geweldig! Ben het helemaal met je eens! Supercolumn!

Gedonner in de glazen :laugh:

KawaSutra · 17 september 2005 op 18:36

Knap hoe jij de uitgedragen normen en waarden spiegelt aan het handelen van diezelfde politiek. Tijd om de hand in eigen boezem te steken. Justitie moet nodig eens op de schop. Daar is al jarenlang niets positiefs meer uit voort gekomen.

champagne · 17 september 2005 op 22:09

Ik dacht enkel een politieke column te lezen, dus wilde bijna afhaken. Tot Maikel werd genoemd…en ik ademloos verder las. Chapeau!

Li · 17 september 2005 op 22:23

Je broek zakt hier toch van af. Het is te verschrikkelijk voor woorden. Barbertje moest hangen en Donner blijft zitten. 😡

Li

Ma3anne · 18 september 2005 op 10:17

Heb ooit met mijn destijds nog minderjarige zoon te maken gehad met de politiepraktijken in Nederland. Hij werd voor een ander aangezien, in de handboeien naar zijn strot gegrepen door een agent, een nachtlang ondervraagd, terwijl ik niet wist waar hij was. Opgesloten in een cel.
Ik heb het voor laten komen bij de kinderrechter. De regionale politie heeft geprobeerd mij daarvan te weerhouden met mooie woorden, maar ik heb doorgezet.

Mijn zoon won uiteraard de rechtszaak en de politie kwam er met een waarschuwinkje vanaf.

Als Donner niet weet dat er wantoestanden zijn bij het verhoren van kinderen, dan is hij toch echt veel te naief voor zo’n post als Minister van Justitie.

Ik heb nooit begrepen waarom er nooit eerder eens een onderzoek is geweest. Allemaal boter op hun hoofd, die politici.

Mosje · 18 september 2005 op 21:51

We moesten die Piet Hein maar eens naar de tandarts sturen. Voor een wortelkanaalbehandeling.
😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder