De Frogertjes gaan in de bijstand. Ze gaan hun riante villa in het Gooi verlaten om zich te vestigen in een ‘achterstandswijk’ in Hilversum. Hun nieuwe huis moeten ze in zien te richten met een schamele 1000 euro. Natas en René gaan publiekelijk afzien, beknibbelen en iedere eurocent zeker drie keer omdraaien voor ze hem uitgeven. Dus zien we straks hoe Natas via internet een bankstel en eetkamerstoelen scoort voor slechts 40 euro. En hoe ze het een maand lang redden zonder schoonmaakster, au-pair, tuinman en chauffeur. Maar als je weet dat de armoede zeer tijdelijk is, dan is het best vol te houden. Als je de schoolspullen voor je kinderen nog net in je ‘rijke’ periode hebt kunnen kopen, is de nood niet zo hoog. Als je wasmachine het maar een maand hoeft uit te houden, lig je ’s nachts niet te piekeren over hoe je het geld voor een nieuwe tweedehandse bijeen gesprokkeld krijgt. Als je kind uit pure armoede een keer een verjaardagspartijtje af moet zeggen, is daar best overheen te komen. Volgende maand haalt hij de schade immers gewoon weer in.

Maar goed, dit alles doen de Frogers niet ter eer en meerdere glorie van zichzelf. Dat ze niet bepaald armer worden van de 80.000 euro die zij voor deze docusoap schijnen te ontvangen, is een ander verhaal. De Frogers dienen met hun tijdelijke armoede een hoger doel: zij willen de aandacht vestigen op de armoede in Nederland en in het bijzonder op de voedselbanken. De meeste mensen die wekelijks bij de voedselbank een pakket afhalen, hebben grote financiële schulden. Deze worden natuurlijk niet zomaar kwijtgescholden. Dat lukt alleen door drie jaar lang een saneringsprogramma te volgen bij de Gemeentelijke Kredietbank en gedurende die tijd hebben ze geen nagel om aan hun kont te krabben.

Ook oud-minister Herfkens draagt de armoedebestrijding ook een warm hart toe. Eén van de milleniumgoals waar zij zich namens de VN mee bezig hield luidde: ‘Make poverty history’. Dat kan zij makkelijk roepen, met een jaarsalaris van maar liefst 225.750 dollar. Naast dit riante salaris kreeg onze ex-minister óók nog een subsidie van de Nederlandse overheid om haar dure appartement in New York te kunnen bekostigen. Inclusief verhuiskosten. Dat ze dat subsidiegeld nooit had mogen aannemen, had ze kunnen weten als ze de gedragscode van de VN goed had gelezen. Dat heeft ze niet gedaan… kan gebeuren. Maar wat schetst nu mijn verbazing? Omdat blijkt dat er geen kwade opzet in het spel is, wordt deze teveel ontvangen subsidie gewoon kwijtgescholden… Zomaar, alsof het niks is! Twee-honderd-tachtig-duizend-dollar aan onterecht verkregen subsidie, hoeft mevrouw de ex-minister niet terug te betalen aan de Staat der Nederlanden!

En dáár krijg ik nou toch zo’n ontzettende jeuk van! Wat een staaltje klassenjustitie! Alsof Jan met de pet, die per ongeluk teveel huursubsidie ontvangt, dat niet tot de laatste cent moet terug betalen! In dat geval is er geen overheid die zegt: “Ach meneer, het is wel goed zo, u deed het niet expres, laat maar zitten dat geld…” Mevrouw Herfkens is op haar beurt erg opgelucht door de kwijtschelding en sust nu haar geweten door een jaar lang – voor het symbolische bedrag van één dollar – voor de VN te gaan werken! Als goedmakertje. Laat me niet lachen! Misschien moet ze eens een jaartje of drie in Kollum gaan wonen: de armste gemeente van Nederland. Op bijstandsniveau. Dan kan ze in alle rust haar schuld afbetalen en de rest van haar inkomen besteden aan échte armoedebestrijding, in plaats van deze schijnvertoning!


11 reacties

SIMBA · 6 september 2008 op 12:06

Inderdaad schijnvertoningen, zowel de Frogertjes als Herfkens. Belachelijk vind ik het!
Heel goed verwoord!

pepe · 7 september 2008 op 09:29

Zucht…
Goed dat je dit stukje belicht, ik ben niet zo’n tv kijker. Wist van beide zaken niets.

Hoe krom is deze samenleving komt goed uit de verf. Ongelijke behandeling komt veel te vaak voor.

Prima column dus!!

pally · 7 september 2008 op 12:13

Ben het absoluut met je eens, Champagne. Sterke column, goed verwoord. :wave:

groet van Pally

Mup · 7 september 2008 op 13:12

Sterk verwoord champagne, moest bij de actie van de Frogertjes denken aan de projecten op scholen, waarbij je voor een ei of een pop moet zorgen, om te leren inzien dat het een hele verantwoording is om een kind groot te brengen. Daar heb ik ook gemengde gevoelens over, maar dan heb je het nog over de jeugd die wat bij kan leren, hier gaat het om volwassenen die allang beter moesten weten. Krijgt dame Herfkens ook nog wachtgeld? kan ze dat misschien doneren in de vorm van paperclips aan dame Verdonk, noem het een goed doel en het is aftrekbaar van de belasting,

Groet Mup.

arta · 7 september 2008 op 19:14

Goed onder woorden gebracht!
Ik ben het er ook helemaal mee eens! Het is belachelijk!

WritersBlocq · 7 september 2008 op 22:12

Een perfecte ‘sambal-bij-column’ Champagne. Van mij had je de ‘ik vind’ van de laatste alinea mogen ombuigen in ‘het is’, daarmee had je het van je afgezet, en bij mij meer binnen laten komen.
Nu lijkt het jouw verhaal, maar het is [u]het[/u] verhaal.

Hoe dan ook: geweldig neergezet, mijn eieren worden ook spontaan hardgekookt van zulke berichten :kuku:

FatTree · 8 september 2008 op 09:22

Goed stuk, dat in het begin een oppervlakkige neersabeling lijkt te worden, maar dan fantastisch uitgediept wordt met het verhaal van Herfkens. Lekkere column, goed geschreven!

Neuskleuter · 8 september 2008 op 23:35

Het is zo’n gerijpte champagne, die niet even snel geproduceerd is voor oud en nieuw. Ober, doet u er mij nog maar een.

Dat Herfkens ‘vrijwilligerswerk’ gaat doen vind ik wel een aardige oplossing. Dat ze het niet terug hoeft te betalen, is een kromme Nederlandse oplossing.

Een klein dingetje trouwens: er staat een dubbele ook in de zin waar je Herfkens introduceert. Maar een bubbelloos slokje maakt de champagne nog niet minder 😉

champagne · 9 september 2008 op 06:42

@ Neuskleuter: bedankt voor de oplettendheid.Ik heb het over het hoofd gezien.

Prlwytskovsky · 9 september 2008 op 19:11

Daar heb je een punt Champie.
Le Frogertjes moeten eens een heel jaar (of langer) in de armoe zitten, dan piepen ze wel anders en kijkt er niemand meer TV. 😉

champagne · 12 september 2008 op 23:27

Ik maak me vooral boos over de gang van zaken omtrent minister Herfkens. Over het feit dat zij niets terug hoeft te betalen, terwijl Jan met de pet dat altijd moet, mét rente!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder