De beste opvoedkundige methode is en blijft een flink pak slaag.
De draaien om mijn oren en de billenkoeken die mijn vader uitdeelde waren er zoveel in getal, dat kleine Petertje ze niet kon tellen. Een grote mond tegen mam? Klets! Een rood oor.
Een vier op mijn rapport voor gedrag en vlijt? Hup! Daar ging ik over de knie.
Het werkte allemaal prima, nooit meer een grote mond en ik zorgde er wel voor dat het cijfer op mijn rapport die keer daarop verdubbeld was. Ik ben mijn vader daar nog steeds dankbaar voor, al was ik blij dat hij er elke keer aan dacht om zijn favoriete werktuig, het slagersmes, wel even aan de kant te leggen voordat hij mij onder handen nam. Maar dankbaar, jazeker. Zonder zijn pedagogisch inzicht zou ik nooit geworden zijn wie ik vandaag de dag ben: een prima vent met een goede baan, leuk gezin, een keurig rijtjeshuis en een seizoenkaart voor de thuiswedstrijden van F.C. Utrecht.

Er bestaat veel opschudding over de uitspraken van Gertjan Goldschmeding, dominee te Amersfoort. Bij deze commotie kan ik mij helemaal niks voorstellen. De dominee vertelt ons dat in de bijbel staat geschreven dat het geoorloofd is om je kinderen af te ranselen. Nou dan! Als het in de bijbel staat dan is het de waarheid, toch? Gewoon doorslaan, ook al huilt het kind. Net zolang tot er striemen op het lijf staan en de wil is gebroken. Dat zijn tenminste geen halve maatregelen en hierdoor komt de wereld op zijn pootjes terecht.

Als de tegenstanders van Goldschmeding hun zin krijgen en niemand slaat zijn kinderen meer, dan betekent dit de teloorgang van de maatschappij. Vandaag nog in de C1000 werd ik met een voorbeeld van opvoedkundige verloedering geconfronteerd. Ik stond sperziebonen af te wegen toen een snotneus met volle vaart zijn winkelwagentje tegen mijn linkerachillespees parkeerde. Moeder kwam er met een rood hoofd achter aan.
‘Jan Willem, wil je alsjeblieft rustiger rijden.’
‘Nee, lekker hard rijden.’
‘Maar je doet die mijnheer au.’
‘Nou en? Moet die maar aan de kant gaan.’
‘Jan Willem!’
‘Ma, loop nou niet zo te zeiken.’
‘Jan Willem! Dat is niet netjes.’
‘Flikker op.’
‘Bied je excuses aan bij die mijnheer.’
‘Nee. Doe ik niet.’
‘Maar Jan Willem, hoor jezelf nou eens praten.’
Omdat ik braakneigingen van deze dialoog kreeg ben ik maar doorgelopen. Thuis kwam ik er achter dat ik de sperziebonen vergeten was.
Ik vind Jan Willem een kutkind. Maar hij kan er natuurlijk niets aan doen. Ik wens hem een vader toe zoals de mijne.

Categorieën: Algemeen

12 reacties

pally · 12 oktober 2009 op 13:11

Ja, Peter P.,een corrigerend tikje tegen de broek van een peuter die nog geen woorden begrijpt, daar heb ik niks op tegen. Maar daar houdt het wat mij betreft helemaal op. Verder ben ik absoluut tegen slaan. Praten kan ook, grenzen stellen, duidelijk zijn, eventueel sancties opleggen. Jammer, dat je vader(naar mijn mening) het ‘goede voorbeeld’ er bij jou letterlijk in geslagen heeft… 🙁

groet van Pally

DACS1973 · 12 oktober 2009 op 13:21

[quote]Thuis kwam ik er achter dat ik de sperziebonen vergeten was.[/quote] 😆

In een column mag je best een mening ventileren die zó over the top is dat iedereen wel snapt dat het niet 100% serieus is.

SIMBA · 12 oktober 2009 op 15:32

Tussen dat watjes-achtige gedoe van de moeder van JanWillem en de harde aanpak van jouw vader…daar zit m.i. nog héél veel tussenin!

pally · 12 oktober 2009 op 16:49

Ja, Dacs en dat mag met reacties ook!

DACS1973 · 12 oktober 2009 op 19:40

:eh:

PeterP · 12 oktober 2009 op 20:58

Deze column is inderdaad over de top bedoeld; ik hoopte dat het duidelijk zou zijn dat ik de draak steek met zowel de harde aanpak als met dat halfzachte gedoe. Ook ik vind dat tussen de klappen en watjesachtige aanpak veel andere vormen van opvoeding zitten.

Even voor de duidelijkheid: ik heb een héle lieve vader die geen vlieg kwaad doet, laat staan zijn kinderen. 😀 Ik heb hem in deze column even ‘gebruikt’ om de harde opvoedingsaanpak van Goldschmeding belachelijk te maken. :hammer:

Dank jullie voor reactie. :wave:

Garuda · 12 oktober 2009 op 22:40

Ik heb serieus vroeger de grenzen opgezocht, wat mij enkele keren zeer duur kwam te staan. Straf die zeker de moeite waard zou zijn voor kindermishandeling. Maar nu 16 jaar later kan ik wel zeggen dat de boodschap duidelijk was en dat het zeker geholpen heeft, hij kwam zelf ook uit een gezin van 13 man, waar een ijzeren hand wel nodig was.

Ik wil alleen maar zeggen dat het niet verkeerd is om met een tik duidelijkheid te geven en de grens af te bakenen.

DACS1973 · 13 oktober 2009 op 08:55

Zie je, had ik het tóch goed gezien.

arta · 13 oktober 2009 op 12:33

Met ‘jouw voorbeeld’ 😉 had je Jan-Willem toch gewoon een dreun gegeven? 😀

Dees · 13 oktober 2009 op 12:38

Hmm, maar ik begrijp Pally’s reactie ook hoor, want die JW is in jouw stukje toch echt een kutkind. Dus zou het ook best hebben gekund dat je handen echt waren gaan jeuken, ik krijg er wel pootjelicht neigingen van tenminste.

Mien · 20 november 2009 op 15:01

Deze rammelt een beetje … frustratie is voelbaar gemaakt.

Mien (heelt altijd met Hansaplast)

PeterP · 27 november 2009 op 15:21

frustratie is voelbaar gemaakt.

Hoe bedoel je?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder