Vandaag was ik van plan om bij het schrijven van mijn column grofgebekte woorden als randdebiel, graftak, takkewijf, lamlul en sufkut te vermijden. Maar dat gaat niet lukken. Ik voel het aan mijn water. Want ons onvolprezen rariteitenkabinet heeft, onder aanvoering van randdebiel Balkenende zelf, besloten om een bom te leggen onder de vakanties van gehandicapten. Die graftakken in ons kabinet denken dat het begrip ‘handicap’ uitsluitend een golfterm is. Wij weten beter. Er wordt meer ellende door deze term omschreven. Bij voorbeeld als je lid bent van het CDA, de VVD of D66. Dat is ook een handicap. Een ernstige zelfs. Maar de vervelendste handicap is als je wegens ziekte van lijf of geest hulpbehoevend bent. Dan heb je een allesbehalve leuk bestaan. Gelukkig zijn er organisaties die je dan niet aan je lot over laten. Een van die clubs heet ‘Vereniging voor Aangepaste Vakanties’. Vrijwilligers brengen gehandicapten met busjes naar plezierige vakantiebestemmingen, waar ze door weer andere vrijwilligers worden verzorgd. Geweldig toch? Ik heb diep respect voor iedereen die zich op zo’n manier wil inzetten voor zijn medemens. Maar deze vereniging wordt in zijn voortbestaan bedreigd.

Karla Peijs heeft zich ermee bemoeid. Waarschijnlijk als afleidingsmanoeuvre. Want ze is enorm de mist in gegaan met haar Betuwespoorlijn. Het is uitgelekt dat haar eigen staatsbedrijf voor veel geld de exploitatie op zich neemt, nadat met medeweten van Mevrouw de Minister de commerciële partners de deur uit waren gepest. Daardoor worden de komende jaren tientallen miljoenen aan belastinggeld over de balk gegooid. Lastige vragen in de kamer, dus moest de aandacht afgeleid worden. Goede raad was duur: er moest iets verzonnen worden dat werkelijk zo enorm belachelijk was, dat iedereen het dáár over zou hebben.

Dat is haar gelukt. Busjes met vakantie-gehandicapten mogen niet langer door vrijwilligers worden bestuurd, heeft ze bedacht. Maar beroepskrachten zijn eenvoudigweg niet te betalen. Dat is dus een streep door de rekening van veel gehandicapten. Die zien hun uitje, waar ze het hele jaar naartoe leven, in rook opgaan. Met hartelijke dank aan minister Karla Peijs. Takkewijf.

En JP? Deed die er wat aan, als opperhoofd van dat rariteitenkabinet? Neen. JP had het druk om de boel een beetje in de gaten te houden. JP moest belangrijk zijn. JP moest vandaag koffie drinken met zijn geestverwant meneer Berlusconi, vooraanstaand cryptofascist te Italië. Waarde lezer, kunt u het zich voorstellen dat ik een beetje kwaad ben? Dat ik dan een tikje grof in de mond word?

Hee, daar in Den Haag, geachte lamlullen en sufkutten volksvertegenwoordigers! Doe er wat aan. Draai die flauwekul terug. Echt, er zit maar één ding op: Peijs naar huis, en de gehandicapten op vakantie!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

19 reacties

WritersBlocq · 25 maart 2006 op 10:50

[quote]Echt, er zit maar één ding op: Peijs naar huis, en de gehandicapten op vakantie![/quote]
Zo is dat! 😡
[quote]Die graftakken in ons kabinet denken dat het begrip ‘handicap’ uitsluitend een golfterm is. Wij weten beter.[/quote]
Zo is dat! :laugh:

Wright · 25 maart 2006 op 11:21

[quote]Vandaag was ik van plan om bij het schrijven van mijn column grofgebekte woorden als randdebiel, graftak, takkewijf, lamlul en sufkut te vermijden. Maar dat gaat niet lukken. Ik voel het aan mijn water. [/quote]

ik lust nog wel een glaasje van jouw ‘ spraakwater’.
Lekkere moppercolumn weer! 😛

Dees · 25 maart 2006 op 12:44

Weet je Driek, de betrokkenheid is er, absoluut. En schrijven kun je ook, absoluut. Ik zou het wel leuker vinden als je met de vorm wat meer zou doen. Bijvoorbeeld door in elke alinea een van de scheldwoorden te verwerken, die je in je intro aanhaalt. Op de een of andere manier is jouw gemopper voor mij althans soms een beetje meer van hetzelfde en ik denk dat je veel meer ermee kan, zonder het mopperen als handelsmerk te verliezen.

Hmm, hoop niet dat ik nu te hard op je tenen sta, want anders word ik zelf nog een graftak.

Nana · 25 maart 2006 op 13:03

Het gekanker valt me haast niet meer op, wel het feit dat hij zich terecht hierover druk maakt. En een weer goede column schrijft.

Trukie · 25 maart 2006 op 13:08

Volgens mij heeft de Tweede Kamer dit plan al naar het Rijk de Fabelen gestuurd.
Zij vragen nu zelfs om meer zekerheid voor de ambulancediensten.
Politiek is ook net golfen. Balletjes slaan eh ……trappen.

Li · 25 maart 2006 op 13:34

[quote]Echt, er zit maar één ding op: Peijs naar huis, en de gehandicapten op vakantie![/quote]

Wat een fantastische uitsmijter.
En voor de rest heb je hartstikke gelijk.

Li

Mosje · 25 maart 2006 op 14:25

Het gaat om de Wet Personenvervoer die al een aantal jaren van kracht is. Pas zeer recent heeft een overijverige inspecteur bedacht dat het vervoer van gehandicapten ook onder deze wet valt, en dat gehandicapten dus niet meer vervoerd mogen worden door vrijwilligers, maar door dure taxichauffeurs.
Volgens mij heeft Peijs nog niet gesproken, en moet zij de kans krijgen dat te doen, voordat zij neergehaald wordt door jouw kanonnade.

Troy · 25 maart 2006 op 15:17

Betrokken geschreven.

DriekOplopers · 25 maart 2006 op 15:34

@Dees: Hoi Dees, qua krachttermen: ze hebben in het verhaal de zelfde volgorde als in de inleiding, maar precies verdeeld over alle alinea’s dat lukte me niet. Overigens probeer ik vaak een stijl te hanteren die wat minder op schelden is gebaseerd. Maar in dit geval zat er niets anders op. Maar hoe dan ook: ik vind je allesbehalve een graftak!

@Mosje: Als de minister ook maar een greintje politiek gevoel had gehad, dan had ze meteen luid geroepen: we gaan dit oplossen, en nemen het mee in de ophanden zijnde evaluatie van de wet. (Je zou haast zweren dat ik enige betrokkenheid had bij de Wet Personenvervoer 2000 en het Besluit Personenvervoer 2000 😉 )

Driek

Chantal · 25 maart 2006 op 16:12

[quote]Waarde lezer, kunt u het zich voorstellen dat ik een beetje kwaad ben? Dat ik dan een tikje grof in de mond word? [/quote]

Absoluut! En een steengoeie column, weer!

senahponex · 25 maart 2006 op 17:23

Driek @$%^%%FCF^)Prima !(&*!#&@@##@%#^$&@&^$@$& Column *@*&$^@%% 😀

pepe · 25 maart 2006 op 21:18

Driek ik ben boos met jou en ik wordt niet snel boos.
En ook ik heb begrepen dat mevrouw Peijs hier bij betrokken is. Maar als dat niet zo is zo als mosje tikt, dan is het een andere malloot die zoiets verzonnen heeft.

Wet afschaffen!!

Prlwytskovsky · 25 maart 2006 op 23:25

Maar aan de andere kant Driek, als elke dekhengst zomaar achter het stuur van een busje met behoeftige mensen mag kruipen hoe zit het dan met de veiligheid van die gehandicapten?

pepe · 26 maart 2006 op 11:45

Prlwytskovsky, ik spreek hier nu alleen maar voor wat hier de eis is om een busje te besturen. Maar ten eerste als je vrijwilliger wil worden moet je een bewijs van goed gedrag hebben, dan een chauffeurspas behalen en pas dan mag je rijden in een busje met gehandicapten. Dus het is hier niet zo dat iedereen dat zomaar kan en mag.

Ik weet natuurlijk niet hoe dat in andere gemeenten werkt.

Mug · 26 maart 2006 op 14:57

Ben het helemaal met je eens!

En is de bedoeling van een ‘echte’ column niet zo’n beetje kankeren op alles wat je in het nieuws niet aanstaat? Ik heb er in ieder geval geen probleem mee, lees je columns altijd met plezier!

Ma3anne · 27 maart 2006 op 00:11

Ik deel je boosheid, Driek. Drie jaar Haagse Pluche is Peijs naar het hoofd gestegen vrees ik. Ik wil haar wel een dag rondrijden in een rolstoel. Laat ik haar lekker van de stoep afstuiteren. Egg wel!

Kees Schilder · 27 maart 2006 op 08:34

over schending van mensenrechten gesproken.Peijs en Balkenende voor een tribunaal zou het minste moeten zijn.
maar ja, in dit land van egoisme en corruptie wordt alles gepikt zolang wij maar naar Life&fucking en goede tijdentroep kunnen staren

KawaSutra · 27 maart 2006 op 12:46

Ik hoop dat Trukie en Mosje gelijk hebben.
Verder weer een duidelijke boodschap Driek!

Mup · 27 maart 2006 op 15:42

Ik hoop met kawa mee,

Groet Mup.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder