De Verenigde Staten, een land waar we als klein kikkerland veel mee samenwerken zoals  in Afghanistan. Ook heeft de Nederlandse belastingdienst een hechte samenwerking met die van de VS. We sturen elkaar jaarlijks duizenden blauwe brieven om onze staatsburgers toch hun welverdiende portie belasting te laten betalen. Daarbij luistert de VS ook nog eens gezellig mee met onze telefoongesprekken. Gewoon gezonde interesse natuurlijk, niets bijzonders. 24 en 25 maart komen onze geliefde pen vrienden ook nog eens op bezoek in Den Haag  voor de nucleaire top. Stiekem zijn we er toch wel een beetje trots op. Niks mis mee toch?

America, our country!
Nou, niet helemaal van iedereen, want als homo zijnde is het leven daar niet gemakkelijk. Het homohuwelijk is maar in enkele staten erkend en de meerderheid van het land kent vooralsnog een verbod op dit huwelijk. Maar waarom is er geen haan die daar naar kraait? Amerika martelt, moord en tapt wat af, toch gaan vele er graag op vakantie en werken onze regeringen nauw samen.

Met de Olympische spelen naar Sotsji? Ho maar! Erg logisch, vanuit de redenatie dat het homo beleid in Rusland ver van onze idealen ligt. Natuurlijk moeten we onze stem laten horen, maar waarom zijn we alleen kritisch op Rusland en niet op Amerika? Dat is wat mij zo verbaasde. Hebben we Amerika  daarvoor toch net iets te hard nodig? Of spreekt meneer Poetin het gewoon te hard uit en is dat de eigenlijke reden dat we ons zo boos maken over Rusland? Misschien word het eens tijd dat we onze ‘principes’ tegenover onze westerse pen vrienden ook maar eens laten gelden. Net zoals we dat tegen meneer Poetin doen.

Want, het gaat om het principe ‘gelijke behandeling’ . Toch? Of alleen wanneer het ons goed uitkomt?

 

Niksgewend


Niksgewend

17 jaar en havo scholier, werkt als verkoopmedewerker. Kritisch cynisch, sarcastisch, humoristisch en egoïstisch? Ik schrijf graag columns. Belicht het meest donkere plekje van de tegenwoordige informatiestroom. Een hiphopliefhebber en hobby muzikant. Jongeren zijn: lui, futloos en zijn: niksgewend.

19 reacties

Meralixe · 8 februari 2014 op 09:12

Beste Niksgewend

Gelijk of ongelijk? Daar waag ik me niet aan.

Maar he.. als ik U was zou ik eerst nog braaf enkele boterhammetjes eten, liefst bij mama en papa, en me dan na rijp overleg eens wagen aan één of andere visie. 🙂

    EAM · 8 februari 2014 op 21:26

    Met alle respect Meralixe, maar dit is een goede column met een hele goede vraag. Eigenlijk zou iedere Nederlander hier eens goed over na moeten denken en zich wat meer moeten verdiepen in deze kwestie. Helaas zegt jouw reactie veel over het niveau van de gemiddelde Nederlander.
    Ga zo door Niksgewend, en mocht je de antwoorden op je vragen in je eigen column echt niet weten (het kan immers sarcastisch bedoeld zijn), zoek dan de antwoorden in het verleden van de grootste bankiers van Europa en Amerika.

      Niksgewend · 9 februari 2014 op 13:40

      Ik zal me er eens beter in gaan verdiepen. Deze column heb ik inderdaad geschreven om er eens over na te denken of eventueel iets aan mensen mee te geven. Die daar misschien nog niet over na hebben gedacht.

      Mien · 9 februari 2014 op 15:06

      Meralixe is een Belg, EAM.
      Misschien eerst even goed inlezen voordat je reacties geeft. 😉

        EAM · 9 februari 2014 op 23:32

        Op een .NL site mag ik er in eerste instantie vanuit gaan dat ik bij het lezen van een in het Nederlands geschreven reactie met een Nederlander te maken heb tenzij het wel heel duidelijk is dat het niet zo is. Bij een een goede reactie is het misschien de moeite om je in te lezen, bij de reactie van Meralixe niet. Ik dacht altijd dat het een cliche was… ———— (Deel van tekst verwijderd door redactie)

        Niksgewend, kijk eens het eerste deel van de docu Zeitgeist, op youtube te vinden met ondertiteling. Ook deel 2 en 3 zijn zeer de moeite waard. Zijn low budget producties dus verwacht geen ultra HD techniek, maar daarom niet minder waar.

          Meralixe · 10 februari 2014 op 10:32

          EAM, je bent hier nog maar amper op de site en al direct gebruik je dat cliché van die domme Belg..
          Niet iedereen, ook onder uw soortgenoten, zal dat in dank afnemen. :no:

          En dit, onder een column over verdraagzaamheid en gelijke behandeling. :-*

        Mien · 10 februari 2014 op 11:46

        Da’s vreemd. Onder mijn reactie van 9 februari 2014 15:06 is daarna een reactie door EAM geplaatst.
        Maar waar is die reactie van EAM gebleven? Redactie?

        Edit: 10-2-14 11:48:
        En als een duveltje uit een doosje staat de reactie er nu weer.
        Vreemde zaken die plaatsvinden bij CX. Redactie?

          Nachtzuster · 10 februari 2014 op 22:19

          @Meralixe: :yes: :yes:

          @Niksgewend: zwaar onderwerp goed neergezet. :yes: :rose:

troubadour · 8 februari 2014 op 09:23

Niks mis met deze column Niksgewend. Met alle wereldheersers moeten we een dialoog durven aangaan, ook al eten we in jouw richting een boterham minder. Wanneer je zo betrokken blijft als je nu aangeeft, en dieper in de materie duikt, dan word je in no time een verdienstelijke columnist.

    Niksgewend · 9 februari 2014 op 13:33

    Dit is een mooi compliment troubadour! Fijn om te horen.

Jip · 8 februari 2014 op 13:33

Helemaal gelijk! Of je nu door de kat of de hond gebeten wordt? Niksbijzonders! Onze taak om ze te leren uitéén en dezelfde bak te eten!
Poot! Jip

Mien · 8 februari 2014 op 14:23

Positief kritisch blijven, plagen en schuren en een snufje humor toevoegen voor het beklijven. Dat zie ik graag terug in journalistieke beschouwingen.Wat meer kleuren toevoegen kan geen kwaad. Tenzij je gaat voor zwart wit. Mag ook, maar dan wel graag op de spits drijven. Ook dan beklijft het. De titel vind ik goed gekozen.

    Niksgewend · 9 februari 2014 op 13:32

    Dankjewel voor de reactie. Tot nu toe schrijf ik de voorgaande columns inderdaad deels expres erg zwart wit. Onderwerpen van meerdere kanten belichten spreekt me ook erg aan en dat wil ik ook nog gaan doen in de toekomst.

pally · 8 februari 2014 op 16:00

Gezien je leeftijd en onervarenheid met schrijven zou ik je aanraden iets minder grote onderwerpen aan te pakken. Maar toch moedig dit aan te gaan. Het is niet slecht geschreven, zeker niet.

    EAM · 8 februari 2014 op 21:30

    Ook hier maar even een reactie op. Een groot probleem in onze NL maatschappij is dat wij de jongeren niet leren over grote onderwerpen na te denken.

Odette · 9 februari 2014 op 15:51

Niksgewend, ik ben blij dat je dit onderwerp aankaart want ik vind het ook heel gek. Dat meten met die verschillende maten, zodra het Amerika aangaat. Onze grote broer. Opzouten. Ik wil als Nederlander helemaal geen grote broer.

De Amerikanen hebben in 1991 heel heldhaftig de zielige Koeweiti’s gered, die bezet werden door de slechte Irakezen. Het ingrijpen destijds – met voor het eerst live oorlogsbeelden op teevee (CNN)- had slechts één doel. Het veiligstellen van de olievelden en dus voorraden en dus toelevering naar Amerika. Niks moreel gebeuren, pure dollars en kilometers moesten er worden gered.

Waarom Rusland neersabelen terwijl de homoseksuele medemens in Amerika eveneens minder rechten heeft net als in Rusland? Het is makkelijk. Sinds de jaren zestig is Rusland altijd de fouterik. Communistisch, lak aan de mensenrechten, kernwapens en zo kan ik wel even doorgaan. En ze spreken natuurlijk heel slechts Amerikaans. Dat zal ook meetellen.

In Amerika is het qua mensenrechten en gelijkheid echt niet veel beter. Alleen de blanke Amerikanen, (mannen) met name die van Engelse komaf, hebben het goed. Zwarten zijn lui en op de Ieren wordt neergekeken (Stupid Ierse klootkatholieken), en Hollanders zijn daar gewoon geimporteerde kaaskoppen. Met soms amazing ideas, maar dan dwaal ik af.

Heel de wereld, of althans dat deel met televisie en kranten, internet, weet wat er in Syrie gebeurt. Hele groepen jongeren trekken weg om aan de strijd der strijden deel te nemen. Een angstaanjagend fenomeen, want er gaat op die manier zoveel jeugd verloren. Per dag sterven er teveel mensen omdat ze protesteren, hun stem willen laten horen. Een puur democratische wens. Toch grijpt Amerika niet in. Er is immers geen belang, evenmin als in Egypte. Ze blijven thuis en daarmee blijven onze blauwhelmen ook thuis.

Niksgewend, nogmaals, chapeau dat jij dit aankaart. Niet voor niets hoor ik geluiden opgaan, dat “de jeugd in deze tijd” geen interesse toont voor de wereld en voor haar problemen. Jij bent wat mij daarop een meer dan prettige uitzondering.
Laat je niet weerhouden door de oude rotten. 😉

Meralixe · 10 februari 2014 op 11:30

Oei, nu zullen er wel meer zijn die het niet zo goed kunnen volgen. Zo net zag ik een reactie van EAM onder deze van MIEN staan waarbij ik onomwonden ‘domme Belg’ werd genoemd. Tijd om me dan toch min of meer te verdedigen? Je zou voor minder. Van daar mijn bovenstaande (onderstaande) reactie.
Maar, nu stel ik vast dat de eerdergenoemde reactie van EAM niet meer terug te vinden is. Dit geeft dan wel als resultaat dat ik hier zo wat in het luchtledige zit te reageren. 🙂

Niksgewend, excuseer dat deze laagdrempelige conservatie onder uw column plaats vind. 😥

Redactie, als het uw bedoeling was reacties met een verkeerde ingesteldheid maar direct van het voorplan te verwijderen, dan steun ik deze politiek.

Mr Moderator · 10 februari 2014 op 11:56

Schrijvers, graag reacties op reacties aan de schrijver van dit stuk overlaten.
Ook graag ontopic blijven.

Beledigingen in reacties worden niet getolereerd en worden uit de desbetreffende reactie verwijderd.

*Edit: Het geheim van de verdwenen reactie was simpelweg dat de redactie hem aan het modereren was.

arta · 10 februari 2014 op 13:55

Sowhee, wát een reacties!
Ik onderstreep Pally’s reactie.
Dat jongeren over grote zaken nadenken, filosoferen, debatteren moedig ik van harte toe, maar denkwijzen op papier zetten is toch een andere zaak. Klein beginnen en uitbouwen is dus, wat mij betreft, een hele goede tip.

Dit is overigens opbouwend bedoeld, hoor! Want dat je potentie hebt is duidelijk leesbaar!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder