Meestal loop ik niet te koop met een mening waarvan ik weet dat ik me er niet populair mee maak. Veel verder dan de tafel bij het avondeten komt mijn pleidooi dan niet. Maar vandaag vond ik een medestander op de opiniepagina van de ochtendkrant. En dat juist vier dagen na de oorzaak van mijn bezorgdheid, het gesprek in een speeltuin met twee meisjes. ‘Dus jullie hebben nog nooit van God gehoord?’ Die vraag is van mij. Aan twee blonde meisjes van zeven en acht jaar oud in de plaatselijke speeltuin. Waarom ik hem ook alweer stel ben ik kwijt, maar vanaf hier herinner ik me het gesprek woordelijk. Een beetje ongemakkelijk kijken de meisjes me aan. ‘Weet je wat we met Kerstmis vieren?’ probeer ik. ‘Dat de kerstman jarig is’ zegt de jongste. Ik schud mijn hoofd. ‘Pasen, weten jullie dat misschien?’ Het antwoord had ik kunnen weten: ‘de paashaas die eieren verstopt.’ Nog een laatste poging dan. ‘Ooit van Jezus gehoord? Of de bijbel?’ Resoluut schudden ze het hoofd, al enigszins verveeld door mijn rare vragen.

‘Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus,’ kan ik niet nalaten uit te leggen. ‘En Jezus zou de zoon van God zijn. Volgens sommige mensen. Zo is het tenminste opgeschreven in een boek, en dat heet de Bijbel. Daar kun je in geloven. Of niet.’ De oudste kijkt me met belangstelling aan. Dat je in iets kunt geloven of niet spreekt haar wel aan. Ze denkt een paar seconden en zegt dan: ‘ik zou dat wel geloven’. Met een gemak en argeloosheid die de basis voor 2000 jaar aan bloederige oorlogen zo van tafel blaast.

Het gesprek bleef hangen bij me. Hoe zouden kinderen nog kunnen weten wie Jezus is? Ik heb mijn kinderen van jongs af aan wel eens verteld over Jezus en god, en over andere wereldgodsdiensten en hun geschiedenis. Niet omdat ik gelovig ben, maar omdat ik het belangrijk vind. Het irriteert me dat die meisjes totaal geen idee hebben waarom we Kerstmis vieren. Wat blijft er van Kerstmis over als je niets weet van de achterliggende traditie en historische wortels? Het kerststalletje heeft evenveel betekenis als de ballen en slingers in de boom; enkel decoratie. Maar ik weet het, nu zeg ik als moderne moeder vreemde ouderwetse dingen. Geloof speelt geen rol meer. Ouders vertellen hun kinderen er niet meer over. In het zuiden waar ik woon staat nog een kerk in ieder dorp. Elke zondag horen de kinderen klokken luiden, maar er wordt niets over uitgelegd.

Vandaag is het donderdag en lees ik in de krant op de opiniepagina een ingezonden stuk van schrijfster Sanne Terlouw, die mee heeft gewerkt aan een nieuwe geschiedenismethode voor de basisschool. Ze merkte op dat er bewust passages geschrapt zijn door de uitgever, omdat de boeken zo beter in de markt zouden liggen. Uitleg dat het christendom ontstaan is uit het jodendom is bijvoorbeeld weggestreept. Ten dienste van de commercie. Anders zouden christelijke scholen de boekjes mogelijk niet willen kopen. ‘Je zou het ook censuur kunnen noemen’, stelt Terlouw terecht.

In een tijd waarin veel kinderen amper nog weten wie Jezus is, worden nieuwe geschiedenis schoolboekjes aangepast aan de wensen van christelijke scholen. Het zijn twee tegenpolen die me zorgen baren. Uitleg geven over geloof, de rol van de Kerk en religies is niet hetzelfde als kinderzieltjes bekeren. Het is kinderen helpen de ingewikkelde wereld om hen heen te begrijpen. We moeten de uitleg over wat geloof is en de geschiedenis ervan niet enkel overlaten aan gelovigen. Van mij mag Terlouw een ongecensureerde versie schrijven, en dan hoop ik dat die door alle scholen wordt gebruikt. Want belangrijke zaken af laten hangen van gesprekken aan de tafel bij het avondeten is een gemiste kans.

Categorieën: Actualiteiten

12 reacties

Spencer · 22 september 2012 op 09:16

Vind ik ook. En Geert Mak zou de geschiedenisboeken moeten schrijven. Leest lekker weg.

Yfs · 22 september 2012 op 09:52

Wat een goed onderwerp en wat goed geschreven. Mijn jongens gingen naar een Christelijke school, niet vanwege de boodschap, maar omdat die het dichts bij huis was! 😉

Heel boeiend geschreven Sylvia en een standpunt waar ik het helemaal mee eens ben, geloof het of niet!! :duimop:

SIMBA · 22 september 2012 op 10:18

Wat een ontzettend goede column!

Sagita · 22 september 2012 op 11:26

Ja mooie column! Met een onderwerp waarover zo veel valt te zeggen en inderdaad waar nog maar weinig over gezegd wordt. Goed om te beginnen met de censuur op te heffen!
groet Sa!

pally · 22 september 2012 op 13:28

De inhoud van je column spreekt mij aan, Sylvia! Ik ben het absoluut met je eens dat godsdiensten uitleggen aan kinderen belangrijk is. Het hoort bij de cultuur. Alleen maar de overblijfselen gebruiken, zonder iets van de oorsprong te weten is onsamenhangend en leeg. Goed geschreven, goed onderwerp, :wave:

groet van pally

Ferrara · 22 september 2012 op 16:59

Eens, helemaal eens.
En de mening aan de keukentafel deel ik ook, publiekelijk argumenteren, zo moeilijk.
Goed stuk, petje af.

Libelle · 22 september 2012 op 17:29

Het is een kleine moeite om de moskee, het suikerfeest en de besnijdenis ook mee te nemen.
Prima dus dat je het hebt over alle godsdiensten.
De eerste zin had ik anders gekozen, jij schuwt impopulaire dingen niet, zeker weten.

Nachtzuster · 22 september 2012 op 18:04

Heel goed geschreven en helemaal mee eens. Mooie laatste alinea. :wave:

Fem · 23 september 2012 op 09:59

Heel erg sterk!

Mien · 23 september 2012 op 23:56

Valt me nog mee dat de kiddo’s je niet verwezen hebben naar wikipedia via hun iphone 1,2,3,4 of …
Geschiedenis wordt helaas door de mensheid zelf geschreven.
Het aan de orde brengen van dit thema is gelukkig van iedere tijd.
Houden zo.
Goede column.

Mien

Meralixe · 25 september 2012 op 18:19

Mooie verhaallijn. Van uit een eigen voorzichtigheid en een eenvoudige ontmoeting evolueert de column tot bij grote omwentelingen binnen onze maatschappij.
Weet U waar ik aan dacht tijdens het lezen? Toen jaren geleden die vliegtuigen in Amerika de helft van New York plat legden steeg rondom in de boekenwinkels de verkoopcijfers van… bijbels. :hammer:

sylvia1 · 26 september 2012 op 19:50

@ Meralixe, dat klopt. Die run op bijbels na 9/11, dat was uit angst voor de islam, terug grijpen (vluchten) naar eigen wortels. Maar dat is iets anders dan kinderen uitleggen wat een kerk is en waarom die daar staat.

Bedankt voor het lezen en de reacties.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder