“Wat is genetische gemanipudinges?” vraagt het vragenstellertje. Meteen kijken achttien paar ogen mij nieuwsgierig aan. “Dat gaat ze ons eens eventjes haarfijn uitleggen,” lijken de bijbehorende koppetjes te denken. Maar ik denk ‘Verdorie, hoe red ik me hier weer uit…’ Waarom wachten deze kindertjes niet gewoon totdat ze thuis bij hun eigen pappie en mammie aan tafel zitten. Kunnen ze daar de maaltijd verzieken met hun lastige vragen. Voor alle duidelijkheid. Drie keer per week draag ik de geuzennaam ‘overblijf’. Een zwaar onderschatte taak. Wij van de overblijf zorgen ervoor dat kinderen die op school blijven eten het lokaal en elkaar niet verbouwen. Onze gasten aan tafel zijn schatteboutjes, lastpakken, ongelikte beren, lachebekjes, denkertjes, jonge onderzoekertjes en doorvragertjes. Vooral de laatste groep zorgt voor een flink portie hersengekraak, kletsvoer en lariekoek.
Dit keer staat gemanipudinges op het overblijfmenu en zoek ik koortsachtig naar een antwoord om de vragenhonger te stillen. Want hoe vertel ik in hemelsnaam aan deze negenjarige kids dat het schattige roze biggetje uit het plaatjesboek misschien een spinaziegen krijgt. En dat deze nieuwe popeybiggetjes geen spinazie gaan poepen maar dat hun speklapjes met ‘gezonder’ linolzuur wordt verrijkt. Hoe verklaar ik het nut van een met kwalgen voorzien aapje dat groen discolicht uitstraalt. En wil ik eigenlijk zelf wel weten wat terminatorzaad is?

Dus vertel ik de zin en onzin van tomaten die langer houdbaar blijven, zalmen met te grote neuzen en graankorrels die de pan uitrijzen. Maar ook dat stier Herman een menselijk gen heeft, waardoor de melk van zijn dochters een stofje heeft dat darminfecties bestrijdt.

Het woordje menselijk gen, zorgt meteen voor vraag nummer twee en drie en trekt de materie in de familiesfeer. Het denkertje veronderstelt dat er een gen bestaat dat opa en oma langer laat leven. En het ondermaatse vragenstellertje vraagt of hij met een groeigen net zo groot kan worden als zijn tweemetervijf lange oom. Ik haal diep adem en denk hardop dat het misschien wel mogelijk wordt om alle tantes te voorzien van rood, wit, blauw haar. Of een hele familie te laten kijken met een bruin en een blauw oog. Maar ook dat er eigenlijk nog niet veel over bekend is, en dat geleerde mensen niet weten of dat gepruts met genen wel zo verstandig is.

,, Hoe weet ik dat ik genetisch eten opeet?” vraagt het onderzoekertje. ,,Dat staat op de verpakking.”weet ik te antwoorden. Gelukkig lijken ‘mijn’ kindertjes tevreden want het vragenvuurtje dooft. ,,Daar heb ik me weer knap uitgered” constateer ik met gepaste trots.

Een week later zitten we wederom aan de overblijftafel. Dit keer vraagt onderzoekertje de aandacht. Hij is hoogpersoonlijk naar de supermarkt geweest en heeft daar een klein onderzoekje verricht. Zorgvuldig vouwt hij zijn onderzoeksrapportje open. Achttien paar ogen kijken hem nieuwsgierig aan. Trots en luid leest hij zijn bevindingen op.,, De families die in de supermarkt genetisch worden g uhhh, manipudinges zijn,, Oma’s cake, allerlei familieverpakkingen, Uncle Ben’s rijst. Pim’s cake en tante Sophia’s pleegzuster bloedwijn.

En het wordt pijnlijk duidelijk dat mijn uitleg gen heeft gefaald.

Categorieën: Algemeen

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

1 reactie

Kobus · 26 maart 2003 op 23:40

Leuke column over kinderen iets bijbrengen.
Wij hebben soms twee kinderen te logeren.
Pas deden we een spelletje. Met luciferhoutjes
een beest vormen. De jongste van de kids ging ijverig aan het werk. En wij moesten raden wat zijn gedrocht voorstelde. Hij zei wel dat het erg klein was. Het kon door een heel klein gaatje. En wij hadden het ook thuis.
Wat we ook bedachten. We kwamen er niet achter.
Het bleek een bactering (bacterie) te zijn. Had hij pas op school geleerd. Soms bij jou die wijsheid opgedaan ?

:laugh:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder