Als simpele burger sta je somss versteldd van de dubbele tong van de overheid. Vertrouw jij het nog?
Ik werk in Delft. Op de lagere school leerden we dat in 1584 Willem van Oranje in Delft werd vermoord dat Balthasar Gerards (geschiedenis). Je kunt daaruit concluderen dat Delft toen al geen veilige stad was, maar veiligheid was toen nog geen ‘issue’. We leerden ook dat Delft één van de vele steden van Zuid-Holland is (topografie). En mijn buurmeisje studeerde er scheikunde (sociale vaardigheden) en kwam elk weekend op blote voeten per eenwieler thuis. Als men mij vroeg waar ik later wilde werken, wat toen nog gelijk was aan ‘wonen’, kon ik dus met gemak 10 andere plaatsen opnoemen waar ik wél heen wilde. Zelfs Vlissingen stond in dat rijtje!

Maar ja, alle wegen leiden naar Delft en dus ook mijn levenspad ontkomt niet aan een flinke portie vaderlandse geschiedenis. Heden ten dage wordt daar nog steeds geschiedenis geschreven. Prins Claus is er laatst begraven, als er een sportwinkel en Chinees uitbranden is dat landelijk nieuws en politieke issues hebben hier wereldse proporties. Neem nou de spoorlijn.

Inwoners van dit pittoreske plaatjes maken zich er druk over. De spoorlijn van Delft ligt namelijk boven de grond en raast met grote snelheid langs huizen enzo. Het is een beetje de Zuid-Hollandse variant van Schiphol: eerst voor een prikkie een huis kopen en vervolgens klagen dat de trein zo’n herrie maakt. Maar in Nederland zijn we coulant en geven we aan elke stem gehoor. Dus is er gelobby-ed en actie gevoerd om de lijn ondergronds te krijgen. Dat leek te lukken. Totdat Premier Huilebalk besloot dat er bezuinigd moet worden en er dus geen geld is voor zoiets duurs. Nou ja, Rijkswaterstaat besloot dat officieel. En dus hangen nu in Delft posters om de spoorlijn ondergronds te krijgen. Op zich niet zo erg, maar ze hangen ook op het Gemeentehuis en het Stadskantoor! En daar hebben we dan precies de huidige staat van ons land in een notendop: burgers horen van “de overheid” dat iets niet kan, terwijl “de overheid” zelf actievoert tégen dat besluit. Tja, het poldermodel heeft zo z’n excessen en uitgerekend in Delft komt dat weer tot uiting.

Gelukkig woon ik niet in Delft, want dan zou ik me er druk om gaan maken. Nu is het een mooie bladzijde in mijn geschiedenisboek. En als ik terugkijk op mijn stedenvoorkeur op de lagere school, moet ik toegeven dat ik toen al een briljant ventje was met een uitmuntend goede kijk op zaken. Alhoewel, Vlissingen…

Categorieën: Actualiteiten

9 reacties

Ma3anne · 1 februari 2004 op 11:05

Nou ben ik nieuwsgierig waar je WEL woont!
Heeft Vlissingen niet iets met Michiel de Ruyter en was dat niet de broer van Willem van Oranje?

Ma3anne
(slag bij Nieuwpoort 1600… geloof ik).

Mosje · 1 februari 2004 op 12:03

Ik deel mijn nieuwsgierigheid met Ma3anne.
Waar woon je??
Kom er gerust voor uit als het Vlissingen is. Dat is niet eens zo’n erge foute stad.
Als je in Almere woont zou ik dat verzwijgen.

Mup · 1 februari 2004 op 13:05

Echte geschiedenis met eigen geschiedenis verweven, leuke column.
Het voordeel van in Almere wonen, is dat alle andere steden leuker lijken, Mosje:-)
O, shit, heb ik toch mijn mond voorbij gepraat,

Groet Mup.

viking · 1 februari 2004 op 14:46

[url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=715]Vlissingen geen foute stad?[/url]

deZwarteRidder · 1 februari 2004 op 15:00

COLUMN OMOVER NA TE DENKEN…
ALHOEWEL…IN VLISSINGEN ZOU JE JE PITBULL NOG NIET LATEN BEVRUCHTEN..;-)
(SORRY kEES)
RICH@RD

pepe · 1 februari 2004 op 15:25

Lekker gelezen, ik waan me weer even op de markt met een heerlijk italiaans ijsje! Dat is Delft!
Maakt het werkelijk uit waar je woont? Je bent wie je bent en waar dat zal me een hema-worst wezen.
Ik ken Delft redelijk goed uit mijn jeugd, heerlijk op de schaats in de winter over de vlaardingse vaart, in de zomer met de fiets of boot naar Delft.
Mosje… Volgens mij is het niet zo erg om in Almere te wonen, alleen moet je dan geen columns gaan schrijven 😉 Mup woont er en is een hele aardige, leuke meid!!
Verder zal ik zwijgen…

Mosje · 1 februari 2004 op 15:43

Alles is relatief Viking. Vlissingen is niet de ideale stad voor een dagje uit. Edoch, het kan.
Maar dan Almere. Ik krijg al uitslag als ik de naam hoor. Kun jij je voorstellen dat iemand een dagje uit gaat naar A.? (Ik schrijf het woord niet meer voluit, aangezien ik dan de kans loop dat mijn uitslag terminale gevolgen krijgt)
Mup, ik adviseer je om te verhuizen. Wist je dat die columntrut van Royen een paar straten bij je vandaan woont?

Mup · 1 februari 2004 op 21:59

Geen nood,heb een afgetrainde antie-Royen-hond,

Mup.

vike · 11 februari 2004 op 09:59

HMMM, wat een nieuwsgierigheid naar mijn woonplaats. Als ik elke dag in Delft werk, ga ik natuurlijk niet vanuit Vlissingen heen-en-weer. Forensen is leuk, maar moet wel praktisch blijven.

Ik woon in een grote stad nabij Delft. En wellicht dat uit mijn volgende columns blijkt dat het Rotterdam is. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder