Leren tellen! Wie is er niet mee groot gekomen. Binnen dit tel- & speelveld vormen de cijfers 1 t/m 10 de basis. Vandaar de basisschool…

‘t Zal enige relatie hebben met je handen en voeten: 10 vingers/10 tenen. Gedurende het bestaan kun je er van de 20 wellicht ettelijke kwijtraken maar zo heeft de Schepper het niet bedoeld. Hij ziet het wellicht door de vingers maar aan zijn knutselwerk knutselen geeft lange tenen.

Iets handen en voeten geven heeft in verband met tellen geen enkele relatie. Lees het als overlegjargon binnen het vergadercircuit!  Iets door de vingers zien is voorbehouden aan ons politiekorps: “Foeigesprek”.

Terug naar de basis. De reeks 1 t/m 10 vormt ons tientallig rekenstelsel. Doortellen tot de genoemde 20 bleek in de praktijk onhandig. Hele schoolklassen ontdoen van sokken en schoeisel bleek voor de altijd al overwerkte leraren een brug te ver gezien de grijpstuivers van overheidswege.

Naast dat genoemde cijfers een hoeveelheid uitdrukken (1 hand/2 duimen/10 vingers) drukt elk cijfer ook een waardering uit.

Geef een kind een 1 voor een rekentoets en langdurige schijterij is de reactie. Een 10 daarentegen leidt tot doorgesnoven ouders die het stempel ‘hoogbegaafd’ opeisen.

Rechtstreeks vanuit het midden: de simpele 5. Meteen middelmatigheid troef. Onder de 5 geeft pek & veren, erboven een oplopende lijn richting toppunt nr. 10.

Ergens halverwege de 7. Dichterbij de middelmatigheid, verderaf van het toppunt. Wijsheid blijft het toch die 7 te koesteren. Geeft meer garantie op een lage lat, een beperkt streefniveau of perfectionisme.

Mijn partner gaf me als grapje (?) een 7 voor vertoonde bedcapriolen. Met 2 vingers in mijn oren komt iedereen tot die score……

Categorieën: Gein & Ongein

clabamsk

Liefur sodt dann saay

2 reacties

Mien · 21 december 2019 op 12:39

Waar ik aan denk?
Bouwjaar 95

    Nummer 22 · 21 december 2019 op 17:43

    Mooi.. moet van een Vlaamse mede columniste/ verteller zijn, of… amai geweun un ollandse… ook goeh.

    Een 7 voor bed capriolen? Bel na de sex dan de jury… die heeft mee mogen luisteren.. ‘ hierz se jurie aus Nachtbarn.. ze poontsj. 7,321 van de fakjurie und 12,9 fan de hele straat. U had de ramen en gordijnen open. 2,9 boven de 10 poonts als bonuz.. het licht stond nog aan…

Geef een antwoord