Even met de fractiekamer van de SGP gebeld. “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Van der Vlies in de buurt?” Gedienstig vroeg de telefonist mij om een ogenblikje geduld. Bij wijze van achtergrondmuziekje werd ik getrakteerd op iets dat mij erg deed denken aan een heel oude aflevering van de Muzikale Fruitmand. Best toepasselijk, zo realiseerde ik mij, want bij de SGP zijn ze volgens mij behoorlijk ziek. In hun hoofd. Na enige tijd kreeg ik de Streng Oud Gereformeerde fractieleider aan het toestel. “Ja, Driek,” baste hij, “wat kan ik voor je doen?” Dus ik stak van wal: “Zeg, Bas, wat lees ik nou weer? Heb je zo’n moeite met Sharon Dijksma? Je bent het niet eens met haar stelling dat het scholen moet worden verboden, om hun leerlingen op te roepen om uitsluitend met aanhangers van hun eigen Godsdienstige stroming om te gaan?”

Nee, dat zag ik verkeerd, bromde de bedaagde fractievoorzitter. Hij had er moeite mee dat in dit licht het Islamitisch onderwijs op één hoop werd gegooid met de gereformeerde scholen. Omdat in tegenstelling tot de Islamitische scholen, die regelmatig problemen hebben met de onderwijsinspectie, de Gereformeerde scholen nooit omstreden zijn geweest. En daar had ik de politicus-met-den-Bijbel tuk: “Je moet maar durven, zo glashard te liegen. Ik weet van twee Gereformeerde scholen die langdurig onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie zijn komen te staan. Omdat de kwaliteit van het onderwijs te slecht was. Omdat er te veel uren werden besteed aan Godsdienstonderwijs in plaats van de verplichte lesstof zoals Nederlands en rekenen. Bidden en psalmen zingen in plaats van fatsoenlijk de tafel van 6 leren dus. Volgens mij is dat het toppunt van Godsdienstwaanzin in de klas. En jij meent dan een grote waffel op te kunnen zetten tegen de staatssecretaris van onderwijs omdat jij en je achterban je te goed voelen om vergeleken te worden met de Islamieten in ons land? Man, schei toch uit met die praatjes.” Chagrijnig hing de Bijbelvaste volksvertegenwoordiger op.

Maar het kan nog veel erger in ons Godsdienstige kikkerlandje. Ens. Een onbeduidend gat in de Noordoostpolder. In een gelovig gezin (Gereformeerd Losgemaakt Artikel 24) ontstond een religieus conflict. Want de vrouw des huizes wilde overstappen naar een andere kerk (Hersteld Hervormd Zevendedags), maar de heer des huizes wilde dat niet. Dus de familie ging niet samen op weg. Nee, na een stevige discussie won zij het pleit, en vertrok op de dag des Heeren met medeneming van haar kroost naar de nieuwe kerk voor de viering van de Heilige Eredienst. Maar bij thuiskomst wachtte haar een nare verrassing. De heer des huizes wachtte zijn vrouw op met een mes, bedreigde haar daarmee en mishandelde haar voor de ogen van hun kinderen. De vrouw wist te ontsnappen en deed aangifte. Ook wil ze scheiden. Maar daar is haar man fel op tegen. Want dat vindt hij wegens zijn geloofsovertuiging niet aanvaardbaar. Ben erg benieuwd, waarom iemand met een beroep op de Bijbel wel een scheiding wil tegenhouden, terwijl hij zijn vrouw mishandelt en bedreigt. Ik ben niet overdreven Bijbelvast, maar ik herinner me niet dat er in de Bijbel staat dat het normaal is om je vrouw te mishandelen.

En dan te bedenken dat er veel betere manieren zijn om lastige vrouwen, al dan niet je echtgenote, in toom te houden. Zoals in Laren. Daar vond een mevrouw het nodig om tijdens een meningsverschil haar opponente een lel te geven met een hondenriem. Zie je wel dat ze gewoon niet deugen, die Gooise vrouwen? Volkomen terecht dat ik die televisieserie links laat liggen. Allemaal bagger, bij de commerciële televisie. O, ik dwaal af, sorry. Afijn, de echtgenoot van het slachtoffer pikte het niet, pakte de dader bij kop en kont, mieterde haar in de kofferbak van zijn auto en reed naar het politiebureau. Persoonlijk vind ik dat een prima aanpak. Die vent moeten ze meteen benoemen tot ereburger van Laren. Want we moeten toch als oplettende burger wat meer optreden tegen misstanden? Dat willen ze toch, bij Postbus 51? Had je gedroomd. In plaats van een eervolle vermelding kreeg de doortastende man een proces-verbaal. Wegens ontvoering. Kijk, de smeris die dat in zijn hoofd heeft gehaald, die moet wel helemaal knettergek zijn! Help je Bromsnor een handje, ben je zelf de lul. Onbegrijpelijk.

Maar goed, bij de politie hebben zo sowieso de lachers op de hand. Opeens realiseer ik mij, dat de woorden politie en politiek slechts één letter schelen. En beide begrippen zijn zo’n beetje even bespottelijk. Dus we schakelen nog een keertje over naar de Tweede Kamer. Daar heeft CDA-kamerlid Coskun Cörüz, voorgesteld om winkeliers toe te staan om het dragen van capuchons in hun winkels te verbieden. Dat zou kunnen helpen tegen de steeds maar toenemende winkeldiefstal, denkt ‘ie. Jammer dat onze onvolprezen Binnenlandse-Zakenminister Guusje ter Horst dit plan al meteen belachelijk maakte. Verbieden mag, zei ze, maar was het misschien een idee om de bewakingscamera’s in winkels veel lager te plaatsen, en dan schuin omhoog te richten? Ze zei het echt. Want dan had het dragen van een capuchon dus niet zo heel veel zin. Mevrouw Oplopers informeerde bezorgd, waarom de muur op onze werkkamer, waar ik dit stukkie schrijf, onder de koffie zat. En hoe het kwam dat ik zo verschrikkelijk zat te hoesten. Maar toen ik het haar uitlegde, snapte ze het meteen. Ik ben het niet met Guusje eens. De bewakingscamera’s veel lager ophangen en omhoog richten? Nee, ik vind dat niet normaal. Dat is toch geen stijl? Een beetje bij het winkelend publiek met een camera onder rokjes gluren. Foei. Moet je als winkeldievegge nog zorgen voor een schone, frisse onderbroek ook… Maar één voordeel zie ik wel. Ik voorspel u dat de kijkcijfers van Opsporing Verzocht zullen stijgen tot ongekende hoogte…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

Prlwytskovsky · 29 november 2009 op 11:11

Een strenge fractieleider nogal liefst? Die leidt dus maar een fractie van wat zijn parochianen leiden! 😆

Maar die camera’s uuhhh …. in welke winkel staan die? 😉

Saya_Surya · 29 november 2009 op 12:30

😆

Emiliever · 30 november 2009 op 12:04

Helemaal eens. Religie hoort niet op school en niet in de politiek. Wie zich wil laten inspireren zoekt maar een wereldser bron. :hammer:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder