Als kind snapte ik geen snars van Goede Vrijdag. Natuurlijk kende ik het verhaal van de marteling en kruisiging van Jezus maar waarom dat Goede Vrijdag werd genoemd, in plaats van Slechte Vrijdag, was mij een raadsel. En dat die dag als een feestdag werd bestempeld, terwijl er iemand was doodgegaan, ging mijn kinderpetje te boven. “Voor de vrienden en de familie van Jezus was het heel erg verdrietig dat hij stierf. Het goede van deze dag is dat Jezus is gestorven voor onze zonde en dat hij drie dagen later uit de dood is opgestaan,” vertelde de juf van de zondagschool waar ik elke zondagochtend braaf naartoe huppelde. En van wie ik, bij aanwezigheid, een plaatje als beloning kreeg die in een leeg vakje van het zondagschoolboek geplakt mocht worden. Rond Pasen kregen we er zelfs twee. Eentje met de drie kruizen op de berg Golgotha en eentje van een weggerold rotsblok die de wederopstanding uitbeeldde.

Dat verhaal over het wegpoetsen van de zonde bracht me nog meer in verwarring. Op Goede Vrijdag waren bijna alle vaders thuis, behalve die van mij. Goede vrijdag of niet; ’s morgens om vijf uur ging zijn wekker onverbiddelijk af en klokslag halfzes werd hij opgehaald door een busje die hem naar zijn werkplek bracht. En als de ochtend bij mijn vriendinnetjes uit onze straat, zo rond negen uur, een beetje op gang kwam dan had mijn vader er al ruim een halve dag opzitten. Vijf uur ‘s avonds, en geen minuut eerder, stapte hij ons huis weer binnen.

Op een dag kwam ik erachter dat veel vaders in onze straat ambtenaar waren of ergens op kantoor werkten. Dat vond ik raar. Als je op kantoor werkte of ambtenaar was, ging je dan vaker in de fout dan als je, zoals mijn vader, in de bouw werkzaam was? Was Jezus alleen gestorven voor de zonde die zij hadden begaan of werden die van ‘Jan met de pet’ nooit kwijtgescholden? Kwamen zij dan niet in de hemel? Dat zou heel erg vreemd zijn. Mijn vader deed geen vlieg kwaad. Net als de vader van mijn hartsvriendin die op de boerderij werkte. Ook zijn Goede Vrijdag verschilde niets van alle overige éénenvijftig vrijdagen van het jaar. Terwijl de vader van een andere vriendin wel vrij was en ze bij haar thuis niet in Jezus geloofde maar wel in de Paashaas. Dat dit werd beloond met een extra vrije dag en het kwijtschelden van alle zonden, vond ik vreselijk oneerlijk.

Anno 2005 is er nog niets veranderd. Terwijl er op veel deuren een briefje hangt met daarop de tekst ‘wegens Goede vrijdag gesloten’ zijn er heel wat mensen die dag gewoon aan het werk. En lijkt het net alsof Jezus is gestorven voor een select gezelschap.

Categorieën: Algemeen

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

10 reacties

Ma3anne · 25 maart 2005 op 08:47

Mooi stukje hoe grotemensendingen in kinderhoofdjes doorwerken.

Komen ambtenaren in de hemel? Nee toch?!

pepe · 25 maart 2005 op 08:47

Ja, ook ik vind het nog steeds maf dat half nederland vrij is, maar hier wordt er door de werkende huisgenoten gewoon gewerkt. Alleen de jonge kids zijn vrij.
Weinig veranderd in al die jaren.

champagne · 25 maart 2005 op 10:20

[quote]waarom dat Goede Vrijdag werd genoemd, in plaats van Slechte Vrijdag[/quote]

Mooi bedacht. Leuk stukje.

Mup · 25 maart 2005 op 15:28

Gisteren lentefeest gevierd op de basischool van de kinderen. Het werd met opzet lentefeest genoemd, om zo ook de kinderen met een ander geloof de kans te geven, naar het schoolfeest in de avond te komen. Toch waren er kinderen die niet mochten komen, en andere die later kwamen. Een meisje heeft, omdat het ‘witte donderdag’ was, eerst een laatste avondmaal uit moeten zitten thuis. Ik krijg steeds meer de kriebels van dat opgedrongen geloof.
Mooi verwoord Li, mijn vrijdag is er beter door,

Groet Mup.

Kees Schilder · 25 maart 2005 op 17:12

Leuke column. Overigens is de ambtenarij een religie met eigen feestdagen dus altijd vrij 😀

WritersBlocq · 25 maart 2005 op 19:04

Goede Vrijdag is het elke week, als je je weekend ingaat. Mooi stuk Li!

Bakema_NL · 25 maart 2005 op 21:08

En het was weer een geweldige goede vrijdag. Bijna niemand te zien op weg naar het werk en op de dag al die kneuzen die door hun vrouw er op uitgestuurd worden om ook maar eens boodschappen te gaan doen en bij de eerste teen die ze binnenzetten al hulp nodig hebben om de brinta te vinden……….het blijft geweldig. En al die gehaaste mensen, heerlijk gewoon. Ze hebben allemaal haast om nergens heen te gaan en staan raar te kijken als er dingen als matzes uitverkocht zijn………tenslotte ben je al ergens in de 30 en is dit je eerste pasen, dus kom je natuurlijk niet op het idee die matzes gewoon 2 weken eerder maar vast in huis te halen, zover zijn we nog steeds niet, alles op het laatste moment. Met recht een goede vrijdag, we hebben weer een hoop lol gehad. 🙂

Louise · 26 maart 2005 op 09:32

Witte donderdag, goeie vrijdag en dan paaszaterdag. Het blijft iets ingewikkelds en toch vind ik het ook wel weer iets hebben dat er zo aan vast gehouden wordt.
Jouw verwarring van even geleden heb je erg leuk weergegeven 🙂

Ab · 26 maart 2005 op 11:11

Hoi Li,goed verhaal, er zijn altijd rangen en standen geweest, jan met de pet was altijd het lul.
En ambtenaren komen niet in hemel, daar zijn zij hun leven lang al in, hebben altijd volkomen rust. ab

Floor Janse · 27 maart 2005 op 23:23

Allemaal waar wat iederen schrijft…
Maar gun die ambtenaar zijn vrije dag: hij heeft toch al geen auto van de zaak, bonussen of 13e maand!!!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder