In gedachten verzonken sta ik naar de glimmende schoenen te kijken, die de verkoopster tussen het vloeipapier in de doos laat glijden. Omdat ik me stilletjes op ons eerste optreden aan het verheugen ben – de gelegenheid waarvoor ik deze schoenen koop – moet de verkoopster haar vraag herhalen. Of ik een zonneklep wil. Onnozel kijk ik haar aan, waarop zij een halvemaanvormig stuk karton in knaloranje omhoog houdt. ‘Leuk voor uw auto,’ zegt ze. ‘Nou nee, bedankt,’ stamel ik. ‘Dit is echt perfecte mascara,’ kwettert de drogist, die ik even later bezoek. ‘Helemaal nieuw, klontert niet en, met alle respect, fantastisch voor uw minuscule wimpers.’ Omdat ik hem enigszins gekwetst aankijk vanonder mijn piepkleine oogharen voegt hij er snel aan toe: ‘Bovendien krijgt u maar liefst drie euro korting en een armbandje.’ Ik veer even op bij de gedachte aan een gratis sierraad. Maar dan zie ik het assortiment waar hij trots – hoe durft hij – naar wijst. Kitscherige kraaltjes en lintjes in vier kleuren. Rood, wit, blauw en oranje. De winkel verlaat ik dan ook met mascara, maar zonder armbandje.

Opeens schiet me te binnen dat ik nog versiering nodig heb voor het verjaardagsfeest van mijn dochter. ‘Waar kan ik de feestartikelen vinden?’ vraag ik aan een vakkenvullend meisje in het warenhuis. ‘Daar achterin, bij het speelgoed,’ lispelt ze tussen tongpiercing en kauwgom door. Er zijn inderdaad ballonnen en slingers genoeg op voorraad. Helaas slechts in een kleur. Oranje. Op weg naar huis ga ik nog even naar de supermarkt. ‘Spaart u Beessies, mevrouw?’ vraagt de caissière, terwijl ze mij er een wil overhandigen. Ze is stomverbaasd als ze merkt dat ik niet zo een vormeloos, oranjegekleurd pluizig ding hoef. Ik ben echt de enige, verzekert ze me.

Geloof het of niet: ik ben echt dol op de kleur oranje – wie wel eens in mijn keuken is geweest zal dat bevestigen. Maar ik ben niet zo dol op voetbal en de bijbehorende oranjegekte waar geen ontkomen meer aan lijkt. Voor mij geen vlaggetjes, spandoeken, Beessies, juichbandjes, vuvuzela’s, kratkussens en pletterpetten. Alleen een paar gratis oordoppen – voor mijn part in oranje – zou ik niet weigeren. Die komen straks vast van pas, om het oorverdovende getoeter tijdens wedstrijden te dempen.


Avalanche

Zit nooit om woorden verlegen. http://tekstfontein.com

12 reacties

SIMBA · 14 juni 2010 op 07:44

Ach joh…gewoon naar Nederland 2 kijken naar een lekkere detective, doen wij ook. (maar ja met die overburen van jou :-S )

lisa-marie · 14 juni 2010 op 09:23

😆 😆
als je nog ergens oranje doppen krijgt hou ik mij aanbevolen want zonder zijn die wedstrijden bijna niet te kijken, lijkt wel of er een zwerm bijen in het stadion zitten

Ontwikkeling · 14 juni 2010 op 09:45

hahahaha goed stuk! :hammer:
Mijn tienerelf heeft zijn kamer in een schreeuwend oranjefeest veranderd…inclusief vuvudinges.

LouisP · 14 juni 2010 op 15:42

Avalanche,
ge stelt me teleur, niet met uw stukske, da is heel schoon. Maar da ge niet meegaat in de oranjegekte. Ik dacht da ge wel een oranje bain de soleil zou aandoen…
Je stukske is heel mooi!

Louis

Mien · 14 juni 2010 op 16:21

Oranje boven en oranje onder.
Oranje binnen en oranje buiten.
Oranje over en oranje uit.
Oranje op en oranje af.
Oranje in en oranje tussen.
Oranje ja en oranje nee.
Oranje icon en oranje bacon.
Oranje lol en oranje verdriet.
Oranje mens en oranje beest.
Oranje Oetang en oranje leeuw.
Oranje brul en oranje schreeuw.
Oranje pils en oranje melk.
Oranje hap en oranje reep.
Oranje pil en oranje rubber.
Oranje kar en oranje van.
Oranje knul en oranje kul.
Oranje inkt en oranje pot.
Oranje orakel en oranje jomanda.
Oranje straat en oranje feest.
Oranje bril en oranje lenzen.
Oranje slip en oranje stream.
Oranje kees en oranje teckel.
Oranje hees en oranje schor.
Oranje zit en oranje snor.
Oranje debuut en oranje afscheid.
Oranje regen en oranje sneeuw.
Oranje less en oranje more.
Oranje sing en oranje song.
Oranje ballon en oranje serpentine.
Oranje lucht en oranje zee.
Oranje klucht en oranje toneel.
Oranje podium en oranje orkest.
Oranje links en oranje rechts.
Oranje hoog en oranje laag.
Oranje mooi en oranje lelijk.
Oranje schijn en oranje schoon.
Oranje top en oranje dal.
Oranje tour en oranje tocht.
Oranje toe en oranje val.
Oranje pa en oranje ma.
Oranje Giel en oranje geil.
Oranje rood en oranje groen.
Oranje hoezee en oranje huzaar.
Oranje beeld en oranje sigaar.
Oranje commentaar en oranje repliek.
Oranje puik en oranje pruik.
Oranje toe en oranje pet.
Oranje uitje en oranje haring.
Oranje huis en oranje muis.
Oranje kerm en oranje is.
Oranje spruitjes en oranje kuitjes.
Oranje Dirk en oranje Super.
Oranje AH en oranje erlebniss.
Oranje Duits en oranje Engels.
Oranje woestijn en oranje jungle.
Oranje über alles en oranje aufwiedersehn.
Oranje begin en oranje finale.
Oranje olifant en oranje draak.
Oranje detective en ornanje crimi.
Oranje journaal en oranje koorts.
Oranje sjaal en oranje hoest.
Oranje honger en oranje dorst.
Oranje iPhone en oranje twitter.
Oranje flatscreen en oranje matras.
Oranje IKEA en oranje tomtom.
Oranje kunst en oranje cultuur.
Oranje Sturm en oranje Drang.
Oranje bitter en ornaje zoet.
Oranje tafel en oranje stoel.
Oranje water en oranje ijsje.
Oranje al en oranje om.
Oranje alom

[img align=left]http://www.tantekim.be/images/kleur_flex_oranje.jpg[/img]

Oranje Mien

.

Avalanche · 14 juni 2010 op 16:53

You’ve made your point, dear…… :pint: Proost en gefeliciteerd met de overwinning. Ik kon uit het getoeter aan de overkant opmaken dat er iets positiefs gebeurde, namelijk.

arta · 14 juni 2010 op 17:13

Eigenlijk vind ik deze wat minder geschreven dan jouw andere stukken (maar misschien raak ik verwend) maar ach, die oranjegekte… Ik vind dat tijdelijke chauvinisme wel grappig… (vooral omdat het zo tijdelijk is)

Ik ga nog even editen waarom ik deze wat minder vind. Jouw eerste stukken, daar las ik zoveel aandacht uit, die besteedt was aan het stuk. Titels, kop, staart, het leek allemaal heel goed doordacht. Dát mis ik bij deze. Hij lijkt wat meer vlug-vlug geschreven en gelijk ingezonden. De titel is eigenlijk ook veel te voor-de-hand-liggend…

Mien · 14 juni 2010 op 22:40

@Avalanche:

Ehhhh … mijn oranje reactie was eigenlijk min of meer cynisch en als een oranje hart onder de riem bedoeld. Als parodie op al het oranjegeschreeuw om ons heen.

Mijn boodschap kwam dus als zodanig in het oranje geheel niet over. Volgende keer schrijf ik hem in het rood.

Mien (snapt die oranje gekte ook niet altijd maar blijkbaar heeft een ornaje NL het oranje gevoel op dit moment erg into oranje en completely out of the orange nodig)

p.s.
Is wel blij met de overwinning op Legoland maar dat terzijde.

Avalanche · 14 juni 2010 op 22:52

:oeps: :oeps: :oeps: Totale miscommunicatie, dus. Ook wel weer geestig, eigenlijk. En bedankt voor het hart.

sylvia1 · 15 juni 2010 op 06:56

De reacties onder de columns worden ook steeds leuker!
Maar wat de column zelf betreft, hij is leuk en luchtig maar ik begrijp ook wat Arta schrijft, ben ik met haar eens.

Fem · 15 juni 2010 op 07:26

Wist je dat de uitvinder van de vuvuzela nu in de oordopjes business zit?
http://925.nl/archief/2010/06/14/uitvinder-vuvuzela-loopt-nu-binnen-met-oordopjes

Slimme vogel :hammer:

Anti · 15 juni 2010 op 07:33

Erg grappige column, Avalanche. Dat al die marketingafdelingen niet eerder op het idee zijn gekomen van die gratis oranje oordoppen met al dat toetergeweld.

Geef een antwoord