Psychische stoornissen omvatten vele ziektebeelden met verschillende kenmerken. Ergens kun je stellen dat iedereen wel trekjes of eigenschappen heeft die vallen onder één van de vele kenmerken die bij een bepaald ziektebeeld hoort. Echter hebben sommigen meerdere kenmerken van een bepaald ziektebeeld waardoor zij als zodanig gediagnosticeerd kunnen worden. Belangrijk vind ik dat niemand per definitie ‘gek’ is of iets ‘mankeert’. Immers zijn het opgesomde, menselijke, kenmerken waardoor je het beestje een naam kunt geven. En mens zijn we allemaal.

De liefde is een vak waar ik niet bepaald in uitblink. Ik bezit een bepaalde afstotende eigenschap welke het moeilijk maakt om me met iemand te binden tot een hoger, relationeel niveau. Ook bezit ik een eigenschap die totaal niets moet hebben van afwijzing. Beide eigenschappen zorgen dan weer voor interne conflicten die zich weer uiten in een emotionele instabiliteit. Tevens is de tegenspel(st)er daarin ook het slachtoffer.

En die emotionele instabiliteit heeft ook zijn oorsprong in mijn opvoeding. Zonder hiermee mijn ouders te ‘beschuldigen’ dat ze het verkeerd gedaan hebben of dat ze het beter hadden kunnen doen. Ze hebben het gedaan zoals zij dachten dat het hoorde en zoals zij ook opgevoed zijn. En het belangrijkste is dat ze hun best gedaan hebben. Wel is het een thuis geweest waarbij er niet echt gepraat werd. Wat doet het met je? Hoe voel je je nu? Vragen die mij dusdanig niet gesteld zijn waardoor ik ook niet heb geleerd om met mijn emoties om te gaan en hoe ik deze hoor te uiten, op een manier zodat het mij helpt iets te verwerken, zodat het mij laat groeien op mentaal vlak.

Daarnaast stond ik op 17-jarige leeftijd, noodgedwongen en uiteindelijk ook door vrije wil, op eigen benen en heb ik dus meerdere zaken niet geleerd. Omgaan met geld, mezelf motiveren, mezelf door ontwikkelen. Mijn zelfbeeld was niet belangrijk, mijn opleiding en werk ook niet. Wat ik wel of niet leuk vond of wilde doen was wel belangrijk. Nadat ik slachtoffer ben geweest van zinloos geweld op mijn 18e, waarbij ik op een haar na het leven had verlaten, ging bij mij de deur helemaal dicht en de muur omhoog.

Ik raakte verslaafd, geïsoleerd en uiteindelijk eenzaam. Ik werd impulsief en dat samen met mijn perfectionisme zorgde voor veel afhaak momenten op zowel sociaal als maatschappelijk vlak. Innerlijke conflicten werden groter en emoties werden heviger. Meer gebruiken zorgde bij mij voor een dagelijks ritueel van verdoven en het ontvluchten van de realiteit. Je verliest contact met vrienden en familie en het eenzame leven en laag zelfbeeld werd alsmaar groter. Ik begon onlangs ook met het schrijven van een boek met de hamvraag wie ik nu eigenlijk ben…

De impulsiviteit maakte dat ik me op bepaalde dingen en vrouwen ging storten om op die manier mijn geluk en mijn bevestiging te halen dat ik er wel toe doe, dat ik wel meer van mezelf mag vinden dan dat ik op dat moment deed. Dat ik ook spontaan ben en humor heb. Dat ik makkelijk in de omgang ben en heel goed van het leven kan genieten. Dat ik slim ben en ondanks de vele banen en opleidingen juist een breed veld aan competenties heb bemachtigd. En dat ik er gewoon best mag wezen. Dat ik romantisch, zorgzaam, teder en lief ben. En dat ik respect voor de medemens en onze Aarde hoog in het vaandel heb.

Toch voelt het op het moment als een mankement. Ergens hoopte ik ook dat ik iets zou mankeren zodat ik me voor mijn gedragingen zou kunnen excuseren. Het voelt alsof mijn benen geen voeten meer hebben en dat ik aan de grond genageld sta. Alsof ik de rest van me leven ‘ziek’ zal zijn en minder maatschappelijk geaccepteerd. Dat ik een eeuwige vrijgezel zal blijven en dat het voor mij gewoon moeilijk wordt om ooit wél met mijn emoties om te kunnen gaan en op dat niveau banden met mensen aan kan gaan.

Maar het is maar voor even. Er is slechts, voor hoe ik met de pieken en dalen in mijn leven en de daarbij behorende gedragingen en emoties om ga, een label gegeven. Er mankeert niets met mij. Ik ben niet gek of gestoord. Ik ben wie ik ben en ik heb een bepaalde handleiding. Welke ik nu uit mijn hoofd ga leren om te weten hoe ik met mezelf om moet gaan. En verder ben ik wel relatiemateriaal en kan ik uitblinken in de liefde en ook kan ik gewoon carrière maken. Ik kan gelukkig zijn. Ik kan gewoon mens zijn en mijn grenzen accepteren.

Vandaag ben ik gediagnosticeerd met de borderline persoonlijkheidsstoornis.

07-06-2016

Categorieën: Algemeen

BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

12 reacties

NicoleS · 10 juni 2016 op 07:12

Een open en eerlijk verhaal. Daar heb ik veel ontzag voor. Je hebt het prachtig en breekbaar geschreven. Ik begrijp je gevoelens en met begrip van je omgeving komt altijd een zekere acceptatie van je situatie en met acceptatie een zekere rust. Van daaruit kun je verder groeien en de muur laten verbrokkelen. En des te kleiner je muur, des te groter je kans op een echte liefdevolle relatie, met jezelf ( want daar moet je toch echt mee leven) en met iemand anders. Sterkte. Mooi gedaan Buddhawriter

Mien · 10 juni 2016 op 07:19

Gefeliciteerd. Sticker erop en zelf de gebruiksaanwijzing (her)schrijven. Je mag er gewoon zijn, met alles erop en eraan. Dat heet mens zijn en mens worden. Moedig om dit te schrijven en te delen. Dat het (nieuwe) inzicht rust mag geven en een beetje vrede, in en met jezelf. Het levert in ieder geval creativiteit. Mooie column Gary.

van Gellekom · 10 juni 2016 op 08:25

Moedig hoor. En heel mooi gedaan

arta · 10 juni 2016 op 15:31

Labeltjes kunnen irriteren, maar ook een zegen zijn.
Gezien jouw verhaal zal het bij jou het laatste zijn.

Dapper, stoer, open geschreven!

Nu kun je pas echt door.

Bruun · 10 juni 2016 op 16:24

Mooie column. Veel innerlijke rust toegewenst!

J.oost · 10 juni 2016 op 16:34

Ondanks alles is het fijn dat je een diagnose hebt, nu weet je de oorzaak en kun je er gericht aan werken. Sterkte! en blijven schrijven.

BuddhaWriter · 10 juni 2016 op 17:53

@Allemaal
Dank jullie wel voor jullie bemoedigende reacties!

Toen ik het dinsdag nacht schreef, was het voor mij een moment van verwerking en inzinking. Vandaag is echt de dag dat ik voel dat een hoofdstuk echt aan het afgesloten is en daarmee een nieuwe begint.

Zo veel jaren gevochten tegen de onwetendheid en dat het dan door een diagnose stopt, was een moment van verdriet voor het feit maar ook verdriet voor de opluchting en de kans om nu inderdaad stappen te maken. 🙂

Jemig, wat is schrijven toch héérlijk!

    BuddhaWriter · 10 juni 2016 op 17:55

    Pfffff….maar wat een fouten maak ik dan in bovenstaande reactie hahaha, sorry! 😛

NicoleS · 10 juni 2016 op 18:01

Ik vind dat je mooi schrijft. Graag meer hiervan?

Esther Suzanna · 10 juni 2016 op 22:04

Puur en eerlijk. Herkenbaar maar dan anders. Andere diagnose…

Nooit eerder vóór labels geweest maar sinds kort wel. Het geeft rust en begrip.

Mooi stuk.

    BuddhaWriter · 11 juni 2016 op 16:04

    @Esther Suzanna

    Dank je wel. En fijn dat het voor jou ook zo geldt. 🙂

Nachtzuster · 11 juni 2016 op 18:21

‘Ik ben wie ik ben en ik heb een bepaalde handleiding. Welke ik nu uit mijn hoofd ga leren om te weten hoe ik met mezelf om moet gaan.’

Hele pakkende zin die eigenlijk alles zegt. Jij moet de rest van je leven met jezelf verder en hoe beter jij jezelf begrijpt, hoe meer anderen van jou kunnen leren over jouzelf. Indringend inkijkje in jouw psyche, Buddha. Sterkte.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder