Het volgend artikel las ik in de gazet van Antwerpen:

“De roker is de neger van de maatschappij geworden”

Zelf is hij een verstokte roker, en straks staan ook zijn dansers met sigaret op scène. Jan Fabre lapt het rookverbod in openbare ruimtes aan zijn laars in ”I am a mistake”, dat op 29 november in wereldpremière gaat. Meer nog, zijn nieuwe productie is een ode aan de sigaret. Het volledige artikel moeten jullie maar zelf even opzoeken op www.gva.be . Waar het mij om gaat is het feit dat er eindelijk eens iemand is die opstaat en zegt;“stop nu eens met dat gezeik”. Het hele artikel geeft maar eens te meer aan hoe onverdraagzaamheid groeit.

Men wordt op straat al vuil aangekeken als men een sigaret opsteekt, en waarom? Waarschijnlijk is dit perceptie van mijn kant, maar pakweg tien jaar geleden was dat toch niet zo. Ook toen waren er mensen die tegen roken waren, maar zeker niet zo extreem als tegenwoordig.

Mijn vader is al zijn hele leven een roker. Hij komt al twintig jaar in zijn stamcafeetje om daar een kaartje te leggen met wat vrienden en een praatje te maken. Hij heeft geen behoefte om te stoppen met roken ook al doet hij dat stukken minder dan vroeger; Maar omdat er nu een rookverbod is in dat café zou hij dus moeten kiezen tussen zijn sigaretje of zijn vrienden.
En dat vind ik ronduit smerig.

Een man die al meer dan 70 jaar rookt op zijn oude dag nog één van zijn weinige genoegens willen afnemen. Schandalig vind ik het. Terwijl het met een simpele vraag zou kunnen opgelost worden. Nu wordt het al meteen opgedrongen. Ook al heeft men daar voorheen nooit over gediscussieerd. Mijn vader is een redelijk man, als men hem vraagt om niet te roken omdat men daar last van heeft, zal hij zeker geen sigaret opsteken.

De roker is altijd de melkkoe geweest van de maatschappij. Iedereen klaagt over de hoge accijns op benzine. Hah, laat me niet lachen! Je moest eens weten hoeveel men moet bijlappen op een pakje sigaretten.

Maar daar zul je niemand over horen want ” rokers zijn moordenaars” ,” de smeerlappen zouden ter plekke moeten doodvallen”,en ” babymoordenaar”
Allemaal dingen die ik als ex roker ook al naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. Men heeft ooit eens mijn ex, in Rotterdam op een buitenterras, in haar gezicht gespuugd omdat ze rookte.

Zelf ben ik gestopt omdat het 10 jarig zoontje van een vriendin mij dat gevraagd heeft ” want ik zou niet willen dat je doodgaat”. Ik zal niet doodgaan aan roken denk ik, maar eerder aan de steeds erger wordende onverdraagzaamheid van de westerse maatschappij die mij steeds vaker braakneigingen bezorgd.

Denk daar maar eens over na!!
Of mag dat ook al niet meer?

(Dit stukje geeft al een beetje aan waarom ik als schuilnaam “Grumpy old man” gekozen heb.)

[i]Aangezien dit mijn eerste inzending is zal ik proberen jullie niet al teveel de kast te jagen met taalfouten en dergelijke.
(Proberen,dus: please be gentle)[/i]


Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

15 reacties

weathergir · 18 november 2007 op 11:12

Jeetje, Grumpy, dat je gelijk hebt, zeg! Ben het volledig met de inhoud van je stukje eens… De klaagzang ten bate van de roker nu maar ’s een keertje. Sja, en die vormfoutjes… wil ik daar nu echt over struikelen na deze boodschap in mijn eigen (nog) rokende voordeel? 🙄

Anne · 18 november 2007 op 12:15

Ik vind dit een erg fijn geschreven stukje. Ik zoek altijd naar “de toon”, een soort losse, ongedwongen schrijfwijze, waarbij het associatieve vermogen van de schrijver op de voorgrond heeft gestaan tijdens het schrijven, zonder dat dat in oeverloos gezwam of anderszins onleesbaarheid heeft geleid. Integendeel, associatief vermogen en beheersing van het onderwerp en de vorm gaan samen. Dat vind ik hier terug.

Nu over de inhoud. Ook ik ben een ex-roker, en woon nu in Bosnie, waar ontzettend veel mensen roken, en er totaal geen anti-rook missie bestaat. Integendeel. Maar echt, zoveel als dat plezieriger is voor de rokers, zoveel viezer voor de gedwongen meerokers. En: als er niet zoiets als een maatschappelijk draagvlak bestaat voor de afkeuring van roken, is het simpelweg niet mogelijk om met een beleefde vraag te appelleren aan het fatsoen van de roker. Die kijkt je dan raar aan, evenals de andere vijf schoorstenen in de kamer, en gaat er gewoon mee verder.

Ik wil maar zeggen: De houding ten opzichte van roken mag niet overhellen naar het agressieve westerse model, maar zonder iets van meer wettelijke striktheid zijn vooral niet-rokers de verliezers.

Ik rookte echt heel veel, steeds meer, voordat ik er zeventien jaar geleden mee stopte, en het was de beste beslissing die ik ooit maakte. En nu moet ik dus meeroken met de allergoedkoopste troepsigaretten die je je kunt voorstellen, Drina’s, en kan er niks tegen doen, behalve zelf weggaan.

Beryl · 18 november 2007 op 14:08

Hi Grumpy, goede debuutcolumn! Welkom!

Ben het overigens niet helemaal met de strekking van je verhaal eens. Ben zelf een roker en ervaar ook die onverdraagzaamheid en kan daar op z’n tijd van balen. Aan de andere kant, ík ben degene die er voor kiest om te roken en daar hoeft wat mij betreft een ander niet de dupe van te zijn… Voor je vader allemaal wat vervelender, maar misschien is de SuperSmoker wat voor hem (zie mijn verhaal “Utopia”)? 😉

pepe · 18 november 2007 op 14:29

Een recht-door-zee column, prettig om te lezen. Met een duidelijke mening. Een best debuut.

Ik ben niet voor of tegen roken, wel tegen kleuterregeltjes in deze maatschappij.

schoevers · 18 november 2007 op 14:48

Steek er maar snel één op mensen, want hier is iemand die het helemaal oneens met toon en strekking van het verhaal.
Mijn antwoord is open en de naam staat er bij. Ik ga niet te erg klagen, maar ik heb ervaring met een (nu) beperkt en (voeger) een flink longprobleem. Dat legde enorme beperkingen op wat overal werd flink gerookt en soms moest ik plaatsen waar ik het leuk vond verlaten omdat niemand, maar dan ook niemand, rekening met je wilde houden. Ook collega’s die daarvan wisten, verdomden het hun sigaretje neer te leggen. Die houding die jij uitstraalt krijg je als niet-roken meer voor de kiezen dan omgekeerd. Jij trekt anoniem ongenuanceerd van leer, ik ben meestal heel diplomatiek maar geef je nu een koekje van eigen deeg met de wens:
‘voor jou een astmaaanval in een ruimte met rokers’
Welkom in ons midden. Er zijn hier veel leuke mensen met genuanceerde meningen.

pally · 18 november 2007 op 15:14

Goed geschreven, welkom hier!

Met de inhoud ben ik het absoluut oneens.
Als verstokte niet-roker heb ik veel jaren gelaten meegerookt omdat het absoluut not-done was om er ook maar een kleine opmerking over te maken.Daarom ben ik heel blij met de veranderde visie. Wat mij wel opvalt: Dat verse niet rokers veel fanatieker reageren op rokers.
Dat staat mij ook niet aan.
Eigenlijk wacht ik altijd tot iemand vraagt of ik er last van heb. En anders ga ik zelf weg.Wat ik jammer vind omdat rokers vaak de leukste mensen zijn….

groet van Pally

Grumpy-old · 18 november 2007 op 15:58

Wow leuke positieve reacties.

Ik vond het persoonlijk wel interessant om een stuk te in te zenden waar ik zeker wan was dat er veel reacties en meningen op zouden gegeven worden. Het is typisch iets dat je kunt in de categorie ” eye of the beholder” kunt plaatsen.
Je kunt het van twee kanten bekijken en dat is in ieder geval voer voor een lekkere discussie 🙂

Men kan het ook nog zien als een pleidooi tegen de toenemende intolerantie of dat nu anti-roken is of racisme of wat dan ook.

Wat mij verbaasde is dat niemand trouwens iets zegt over het zinnetje “De roker is de neger van de maatschappij geworden”

En ter zijde; dat ik een schuilnaam gebruik is puur vanwege het feit dat ik meerendeel op het werk gebruik maak van het internet :oeps: (en dat zou wel eens in verkeerde aarde kunnen vallen)

In ieder geval bedankt voor de positieve reacties

Greetz
Grumpy

arta · 18 november 2007 op 16:09

Roken heeft ook zijn voordelen!
Vandaag stonden wij al vroeg klaar om onze goedheiligman in te halen. Tegen de tijd dat hij aan zou gaan komen werd het dringen. Uiteindelijk stonden 2 rijen volwassenen voor mijn kinderen. Tot…ik boos een sigaret opstak (doe ik eigenlijk nooit in de buurt van kleine kinderen) Ineens stonden ze weer vooraan. Mijn sigaretje heb ik -lachend- maar een paar meter achter de menigte verder opgerookt.
Leuke binnenkomer, GOM!
De twee PS-jes had je voor mij weg mogen laten, zonde van je stukje!

nighthawk · 18 november 2007 op 21:50

Grumpy-old,

Na de inleiding ben ik afgeknapt. Ten onrechte aan de reacties te lezen…

Night

KawaSutra · 18 november 2007 op 23:59

Van roken word je grumpy old. 😀

FatTree · 19 november 2007 op 11:42

Je hebt een column geschreven waardoor ik meer geneigd ben mijn mening over de inhoud te geven, dan over de manier waarop je het hebt opgeschreven. Chapeau dus!

Mup · 19 november 2007 op 13:18

Voor een Grumpy old man, heel leuk om te lezen, en ben het nog met je eens ook. Shit, nu knoei ik as op mijn toetsenbord.

Je laatste uitleg was niet nodig geweest,

Groet old Mup.

Bitchy · 19 november 2007 op 15:03

Ik (als verstokte) rookster kan me volledig vinden in je column, wat overigens lekker leesbaar is geschreven!
Het is te hopen dat je vader zelfstandig blijft wonen, want in veel tehuizen (ook gezinsvervangende) mag niet meer worden gerookt. Wij *jonge* mensen kunnen naar buiten of naar huis, maar als je dan al thuis bent, mag je op je oude dag als *uitschot* buiten gaan staan.

Ben benieuwd naar je volgende, verheug me er nu al op 😉

Troy · 19 november 2007 op 20:21

Een prima debuut. Losjes geschreven, spontaan en met een goede dosis relativeringsvermogen. Zolang je dat behoud mag je van mij zo grumpy zijn als je wilt.

wzza14606 · 28 april 2008 op 22:10

Nuda Thehun amatoriali negozio Partite tnt2depo Scoglio Germania Coop Napoli cazzo Giglio Per Discount Disegni [url=http://www.dacons.net/agro_pontino_2008.html]and Pontino Agro[/url] nuda Internet Porno pokemon Ristorante Disco Radiocomandato Cinisi Anime [url=http://www.dacons.net/temi_per_windows_xp_gratis_2008.html] per windows temi gratis xp[/url] Anteprima Avviamento porno free scarica Barocco Sexy Manuali mara Infanzia sperma Milano Elettrici Porno nuda Nozze valentina Imagini svolti Blocco [url=http://www.dacons.net/appartamento_vacanza_chianti_2008.html] Appartamento Chianti Vacanza[/url] Squirting Ufficiale 2006 Letto Grande Porta Racconti Download [url=http://www.dacons.net/dipinti_famosi_2008.html]and dacons.net famosi dipinti[/url] ac97 Domestici champion programma line Turchia Della medusa invito attori gratis Immobili colorare Pescasseroli decriptare Veneto Imperia catania acciaio acconciatura [url=http://www.dacons.net/wife_with_animal_sex_2008.html]or with animal wife sex[/url] scopa ferro glitterati nuda gay Mosconi [url=http://www.dacons.net/replay_spaccio_2008.html]the replay spaccio[/url] Infissi microcar Grande maschile cavalli [url=http://www.dacons.net/monica_foto_porno_amatoriale_2008.html] dacons.net amatoriale monica porno foto[/url] Milano gravidanza Hotmail Sesso torta Tabella cartoons [url=]or [/url] Manuali Spartiti decameron Esenzione Articoli Cagano Del trucchi capodanno Punti Telespaziocalabria sesso Mompracem Inox formentera Antivirus Ulivo affitto stories Giochi [url=http://excode.ru/anticipazione_tempesta_d_amore_2008.html]a anticipazione d tempesta amore[/url] Per Gratis successione Ball pompino free [url=http://excode.ru/foto_sara_varone_nuda_2008.html]a foto nuda sara varone excode.ru[/url] Vodafone Figa Fiesole Lavoro Spezzatino colorare Immobili Foto Malformazioni Pavia gratis [url=http://excode.ru/moto_occasioni_2008.html]or excode.ru Occasioni Moto[/url] Canzone Emmelunga raider Vasca Siracusa culo [url=http://excode.ru/mature_erotica_2008.html]or erotica mature excode.ru[/url] rally Poltrona livorno Bertoliarredamenti Miomi 1926 gratis Husquarna Eyewear Alla troia nudi grandi [url=http://excode.ru/leccate_fica_2008.html] fica leccate[/url] nude elisabetta Renale Inaugurazione hard gangbang emoticon nuda Filippi Siciliana finizio Vodafone nuda lettera Informatica banca lucilla [url=]and [/url] Ambaradan Sostituzione foto Cacciatori Lombardia fianco Blasi foto gommone Praga www video salvatore stampante sito Primo vallerotonda provinciale Ventura biagio

Geef een reactie

Avatar plaatshouder