Zjef Vanuytsel, een Belgisch troubadour, heeft een prachtig lied over de Dood.
‘De Dood, ik zal hem geen verwijten maken.
Hoewel geniepig, wreed, onverwacht en soms niet om te dragen. Hij is eerlijk als geen ander, maakt geen onderscheid.’
Rijk of arm, blank, donker, jong,oud. Gezond of ziek. Het maakt hem niet uit. Je kunt hem niet ontkomen.
Maar wat als de Dood door de mens een handje geholpen wordt ? De oorlog in Irak woekert voort, ondanks alle protesten in de wereld. En eigenlijk schaam ik me een beetje om daarin inspiratie voor het schrijven te vinden.
Zoals gebruikelijk bij een serieus onderwerp ga ik dan eerst op zoek naar info.
Veelal via de media en de zoekprogramma’s op internet. Niet dat ik geen eigen gedachten heb.
Maar voor het onderbouwen van mijn mening is het wel prettig op de hoogte te zijn van wat anderen vinden Tot nu toe ging dat prima. Zolang ik me kan richten op concrete zaken als speelruimtebeleid, groenvoorzieningen, toerisme, etc. Die onderwerpen zijn toevallig op mijn weg gekomen in vrijwilligersland. Maar nu loop ik danig vast.

Uiteraard is er een grote hoeveelheid informatie aanwezig over chemische- en biologische wapens, de oorlogen, de voor- en tegenstanders. Maar nog nooit heb ik zoveel goedgeïnformeerde bronnen gevonden. En nog nooit ben ik zoveel verschillende meningen tegengekomen van mensen en organisaties, die over dezelfde info beschikken. Ik wordt voortdurend heen en weer geslingerd in mijn oordeel en mijn rechtvaardigheidsgevoel. Eerst de chemische wapens. Iedereen in de wereld is als de dood voor aanslagen met chemische middelen. Maar wie is nu de echte boosdoener ? Hier een stukje historie.

Duitsland, Frankrijk en Rusland lopen voorop als het gaat om de wereldvrede.
Terwijl het juist deze landen zijn die minder vredelievende motieven hebben
om geen oorlog met Irak te willen. Zo is Duitsland hofleverancier van alle chemische troep
Duitsland heeft een goede naam op te houden als het gaat om chemische wapens.
Zo zijn zij de uitvinders van Chloorgas (1915) en van Mosterdgas (1917)
Ondanks dat in Geneve in 1925 het gebruik van chemische wapens werd verboden, ratificeerde de VS pas in 1975 dit verdrag. Japan gebruikte chemische- en biologische wapens in 1937 en 1938 tegen China. En hoewel voor zover bekend geen chemische- en biologische wapens zijn gebruikt in de Tweede Wereldoorlog is de research nooit opgehouden.
Na de tweede wereldoorlog waren het de VS die in rap tempo chemische wapens ontwikkelden, die wel tien keer zo doeltreffend waren als alle daarvoor bekende. In 1988 gebruikte Irak chemische wapens waarbij 5000 Koerden in Halabja om het leven kwamen. Eerder was de dreiging van deze middelen al genoeg geweest om Iran op de knieën te krijgen. Maar Agent Orange was ook geen lekker middel en werd gebruikt in de Golfoorlog. In 1995 werd het zenuwgas Sarin uitgedacht door Japan
Ondanks het verbod werden er op 22 aug. 1996 door de VS in de buurt van Salt Lake City
proeven gedaan met raketten voorzien van zenuwgas.
In september 1996 werd een Kameroen afgesproken dat binnen tien jaar de chemische wapens uit de wereld moesten zijn verdwenen. Amerika heeft het verdrag tot nu toe niet geratificeerd.

Natuurlijk staan er ook economische belangen in het spel. Vooral voor de vredesduiven.
Frankrijk speelt handjeklap als het gaat om het leveren van geavanceerde materieel.
Irak is een blauwdruk van het voormalige Stalin-Rusland. De landen zullen rijkelijk worden beloond
voor hun inbreng. Met het verdwijnen van Saddam Hoessein zal het onmogelijk worden voor Irak om de beloften in te lossen. Bovendien zijn de genoemde landen de belangrijkste handelspartners van Irak. Dus het vredesduifje kan beter gezien worden als een goed afgerichte Duitse adelaar. Toehappen wanneer de baas het uitkomt.
Voor Bush jr. is de oorlog niet alleen het afmaken van iets, waar pa mee begonnen is.
Het leidt af van de economische malaise waar de VS in zit. En met het neerzetten van een resultaat
in de oorlog denkt hij meer kans te hebben bij de komende presidentsverkiezingen. Ik denk dat Bush
echt in de ‘war’ is.
Maar mij gaat er vooral om duidelijk te maken dat papier en woorden maar snel vergeten moeten worden als het om politiek gaat. Of je nu voor- of tegenstander bent van het voeren van de huidige oorlog. Het benauwt me wel !


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder