Er was eens……hoeveel verhalen vol met fictie en romantische verzinsels zijn hier niet ooit mee begonnen? Was het de gave van de schrijvers om te toveren met woorden dat deze sprookjes zo populair waren, of was het slechts het feit dat de mens zich graag laat leiden door verzinsels om de realiteit te kunnen ontvluchten? Door de eeuwen heen zijn er talloze sprookjes aan het papier toevertrouwd, zodat ook het nageslacht van deze fictieve verhalen zou kunnen genieten, om daarna weer terug te keren in de realiteit. Echter één sprookje is in al die eeuwen vervlochten geraakt in diezelfde realiteit en als boek zijnde nooit door de mensheid gesloten, nee zelfs een eigen leven gaan leiden. Dit boek, genaamd de bijbel, heeft een stevige brug gebouwd tussen fictie en werkelijkheid,en waar het één begint en het ander eindigt is door de tand des tijd volkomen onduidelijk geworden. De bijbel verteld ons dat wij zijn ontstaan door de hand van god en geschapen naar zijn evenbeeld, maar is dit dan tevens niet de bevestiging van het “sprookjes gehalte” van diezelfde bijbel? Het christendom wil ons doen geloven dat de persoon god staat voor alles wat puur en oprecht is, een hogere macht die de scheidslijn tussen goed en kwaad verdedigt in de naam van het goede. Maar als dat zo is en wij zijn geschapen naar het evenbeeld van een hogere macht, waarom heeft ieder mens dan een zwarte zijde aan zijn ziel? Ligt dit aan het feit dat het hele verhaal van het christendom geleid wordt door het getal twee en daaruit de tweeslachtigheid van de persoon god blijkt? Goed wordt aangevuld door kwaad, de man door de vrouw, hemel door de hel en god door de duivel. Zijn deze tegenstellingen werkelijk of slechts karaktertrekken van één en dezelfde persoon en plaatst dit de bijbelse figuur god in de werkelijkheid zoals hij gezien hoort te worden, namelijk als mens. Is de duivel de tegenstrever van god, of slechts zijn alter ego en bevestiging van het constante gevecht van de mens met zijn innerlijke demonen.

Wie gaf god zijn mannelijke voorkomen terwijl het overduidelijk is dat dit ook vrouwelijk had kunnen zijn, aangezien ook de vrouw volgens de bijbel naar zijn evenbeeld is geschapen. Zou het niet eerder aannemelijk zijn dat als er al een hogere macht genaamd god zou zijn, deze een vrouwelijke gedaante zou krijgen aangezien de vrouw in staat is om nieuw leven te creëren?
De mens is door de eeuwen heen in staat geweest zichzelf te ontwikkelen en te evolueren tot het punt waar we nu gekomen zijn,en dit alles zonder duidelijke bewijsbare goddelijke interventie. Is het daarom niet aannemelijker om te geloven dat we gewoon ontstaan zijn uit de mens, en we daarom goed en kwaad in onszelf verenigd zien.

Het zal nu wel duidelijk zijn dat ik geen aanhanger ben van wat voor geloof dan ook, en dat ik tevens geen antwoord heb op de vraag hoe de mens is ontstaan. Maar wil ik wel weten hoe we zijn ontstaan, of accepteer ik gewoon het gegeven dat we hier zijn en dat we er met zijn alle het beste van moeten maken. We voelen allemaal pijn bij een verlies en bloeden allemaal rood bij een verwonding, waarom zijn we dan elke dag bezig om de nadruk te leggen op onze verschillen? Waarom laten we ons leiden door een eeuwenoud sprookjesboek dat slechts twijfel, tweedracht en haat zaait,terwijl we ook elkaars verschillen kunnen accepteren en omarmen, om van daaruit een werkelijke toekomst te bouwen waarin sprookjes slechts sprookjes blijven.

Categorieën: Algemeen

Chucky

Ik probeer CreaBea bezig te zijn door af en toe wat letters aan het "papier" toe te vertrouwen en wat te tekenen en schilderen. In al mijn bescheidenheid erken ik niet de beste schrijver te zijn, maar wel altijd een boodschap in mijn verzinsels te stoppen.

4 reacties

Emiliever · 30 november 2009 op 18:41

Ik als gelovig mens, vind dat iedereen zelf moet uitmaken of en wat hij wil geloven. Ik respecteer dus ongelovigen, maar verwacht dat eerlijk gezegd ook terug. Ik stoor mij aan de zinsnede:
[quote]waarom laten we ons leiden door een eeuwenoud sprookjesboek dat slechts twijfel, tweedracht en haat zaait…[/quote]
Er wordt geen haat gezaaid in de Bijbel, maar mensen zijn nu eenmaal geneigd overal over te willen twisten, ruziën en vechten. Dat heeft niets met woorden van God, maar alles met de onvolmaakte mens te maken. Kijk maar eens om je heen, men slaat elkaar de hersens ook in omdat de een bij een andere voetbalclub hoort dan de ander. Fouten zijn menselijk, lees daar zelf de Bijbel maar eens op na. En kijk ook eens naar wat religie de mensen heeft opgeleverd. Zonder God, Bijbel en gelovigen, zouden er heel wat verworvenheden in onze maatschappij ontbreken. (Onderwijs, gezondheidszorg, ethiek)
Groeten,
Emiliever

Chucky · 1 december 2009 op 17:14

Dan zal je de eerste gelovige zijn die ik ken die de mening van een ongelovige respecteert.Ik heb diverse malen een relatie gehad met een gelovig iemand en altijd probeerde zij en haar familie om mij tegen mijn wil in bij de “club” te betrekken en hadden ze absoluut geen respect voor mijn niet gelovig zijn.
En de bijbel is geen boek wat twijfel,tweedracht en haat zaait? Hoeveel mensen zijn er in de loop der eeuwen niet vervolgd en vermoord in naam van het christendom en de kerk? En als God zo’n humaan persoon is en alles is gedaan door de mens zelf, waarom dan die boom met de verboden vrucht in het paradijs planten als je weet dat de mens dit niet kan weerstaan?
Ik heb inderdaad wel respect voor iedereen die gelooft en zal ze nooit een strobreed in de weg leggen, maar het wordt tijd dat gelovige eens de hand in eigen boezem steken want de slechtste personen zitten op Zondag voor in de kerk het hardst te bidden.

Shitonya · 2 december 2009 op 01:12

Ik ben echt allergisch voor te lange alinea’s, maar heb hem desondanks toch gelezen. Zitten wel wat waarheden in. Mijn inziens veel te langdradig, waardoor het moeilijk is de aandacht erbij te houden. Je eerste columns waren qua lengte prettiger om te lezen en eerlijk gezegd ook stukken beter dan wanneer je een column veel langer gaat maken. Dan verliest het zogezegd zijn doel/magie.

KawaSutra · 3 december 2009 op 00:39

Hoe komt het toch dat niet-gelovigen zich vaak en public willen afzetten tegen een geloof dat volkomen buiten hun leefwereld staat. Terwijl de bekeerdrift van wel-gelovigen toch al geruime tijd zeer bescheiden is. Vallen ze je lastig? Zitten ze je in de weg? Of is het gewoon een bevolkingsgroep waar je je nu eens lekker tegen af kunt zetten.
[quote]……terwijl we ook elkaars verschillen kunnen accepteren en omarmen, om van daaruit een werkelijke toekomst te bouwen waarin sprookjes slechts sprookjes blijven[/quote]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder