Het is woensdagmiddag, ik ben vrij en heb veel tijd om mijn onberekenbare hond uit te laten.
Kuifje heeft ook een fox terriër maar die heet Bobbie. Kuifje noemen ze in het Frans TinTin. Als je goed je best doet tijdens de Franse les kom je zulke belangrijke zaken te weten.
Mijn Billie graaft wat molshopen uit, besnuffelt de uitwerpselen van andere honden en produceert zelf een duo penotti.
Frans is voldoende. Nederlands is wat minder.
Dat laatste zei de lerares Nederlands tegen mijn ouders. Zelfs met bijles kon ze mij niet naar een hoger niveau tillen. Daar had haar aanleg voor dyslexie wellicht mee te maken. Wat ze overigens zelf als ixesdyle schreef.

Geschiedenis was dan weer een ander paar mouwen. Zessen en zevens wisselden elkander af alsof het niets kostte.
Wat er vroeger allemaal is gepasseerd, ik lust er wel pap van.
Bij de schapenwei aangekomen zien Billie en ik Carandache, de meest hengstige ram van Kalmthout.
Wat staat die daar te hijgen. Volgens mij heeft deze mannetjesputter te veel gegeten. Aan de krijtsporen op de ooien te zien heeft hij zijn werk goed gedaan. Ik ga er vanuit dat alleen hij een dergelijk kleurkrijtje tussen zijn voorpoten heeft hangen. In het verleden is het wel eens gebeurd dat de boer zelf zo’n krijtje had voorgebonden maar daar is heel veel gezever over ontstaan omdat er boerinnen op het erf rondliepen met krijtstrepen tussen de ogen.
Nu is er in het verleden al veel gebeurd dat achteraf niet zo’n vaart liep. Volgens mij moet je de geschiedenis verhalen niet zo heet opslobberen als ze worden opgediend.

In het jaar 789 maken Noormannen de Europese wateren onveilig en wordt de eerste mannelijke interesse voor hetzelfde geslacht ontdekt. Hoe wisten ze trouwens dat er 789 jaar eerder ene kindeke Jezus geboren was? En van wie? Alsof men in die tijd iedereen met een of ander vreemd verhaal maar geloofde. Alsof ze toen de mogelijkheid en interesse hadden om dat allemaal te noteren. Met die constante dreiging van ziektes, Bokkenrijders, Farizeeërs, Barbaren, Filistijnen en ander lekkers was er niet veel tijd om rustig wat toekomstige leerstof voor de geschiedenisles op te hierogliefen.
Dat verhaal over de dinosaurus en mammoeten is van hetzelfde bont een lendendoek. Als je weet dat er zulke gigantisch grote dieren rondlopen dan ga je echt geen tijd verspillen om ervoor te zorgen dat tienduizend jaar later leerlingen zich de toenmalige taferelen kunnen voorstellen. Wie dan leeft wie dan zorgt. Na ons de zondvloed. Apres nous le déluge. Gelukkig heb ik goed opgelet tijdens de lessen Frans. Daar pluk ik nu de vruchten van.
De geschiedenis, vijfduizend jaar geleden veel minder ingewikkeld, moet zoals die nu wordt beschreven en onderwezen ten stelligste in twijfel worden getrokken.

“Hannibal, je eten wordt koud!” “Ik kom zo liefje, nog even iets overleveren.”
We krassen vandaag 287 vóór Christus enne……..!

Overleven was in die tijd de boodschap en daar hoorde overleveren niet bij.
Columbo legt een ei, ontdekt Amerika en daarna noemen ze het weer Indië! Wat is het nu?
Dat hij en zijn matrozen de vrouwen, van welk nieuw land dan ook, naaiden: dat is dan weer wel aan te nemen. Als je als jonge gezonde zeeman bijna een jaar op zo’n kloteschip ronddobbert en dan bij aankomst ontvangen wordt door in hun blote gat rondspringende inboorlingen. Daar hoef je geen Nostradamus voor te zijn om te voorspellen wat er gaat gebeuren.
De grote Napoleon wordt verslagen door twee mooie Zweedse meisjes en hun berijders. Hoe veel kan men verdragen!
Overleveren is overdrijven. Wat het helaas niet altijd doet.
De verhalen over Maegelhaen, het circus van Jeroen Bosch, het zingen van een troubadour voor groot en klein publiek. Allemaal flauwekul in pakjes. Trompetters die marcheren van Den Helder tot Den Brielle, daarna geen zin hebben om te vechten maar wel de dochter van de schout penetreren. Het kan er bij mij maar moeilijk in.

Tot aan 1958 is er volgens mij een groot gedeelte van alle historische gebeurtenissen gewoon uit de duim gezogen.
Frans Ferdinand wordt toevallig vermoord door een Serviër en daarom zou heel de wereld in oorlog zijn? Dan ben ik eerder geneigd de fabels van Lafontaine te geloven over den vos Reinaarde en de zotte uitvinding van Pietje Bell om op afstand te telefoneren terwijl er nog maar één toestel is!

Het lijkt me verstandig om opnieuw met een historische opsomming te beginnen. We hebben nu veel meer tijd, middelen en mensen om voor het nageslacht een meer met harde feiten bewezen geschiedenisles voor te bereiden. Met eventueel wat foto’s om het allemaal wat duidelijker en geloofwaardiger te maken.

Het jaar 1958 waarin de bouw van het World Trade Center, de wereldexpo en mijn geboorte de belangrijkste wapenfeiten zijn, wordt dan vanaf nu het jaar 0.

Categorieën: Algemeen

8 reacties

Libelle · 24 april 2012 op 10:57

En dan fietsten daar de beminde gelovigen nog tussendoor die tot voor enkele jaren verdedigden dat de wereld plat was en Darwin is geboren uit de zwevende rib van Eva.
Ik,(13 voor LouisP) heb genoten van deze geschiedenisles. Quant’á de gezonde zeemannen: pre ejaculatie denk ik, de eerste weken.

JoeyvG · 24 april 2012 op 11:06

Vermakelijk en leerzaam, en dat voor de dinsdag!!

arta · 24 april 2012 op 11:19

Dit vind ik nou zo’n enorm grappig stuk, hè?
Die Columbo en Pietje Bell: Hilarisch!

Mien · 24 april 2012 op 13:06

Leuke column.

Mien

pally · 24 april 2012 op 15:35

kijk zo kun je geschiedenisboeken voor 14+ leuk maken 😀 😀 Heel grappig, Louis!

groet van pally

SIMBA · 24 april 2012 op 19:00

:duimop:

Ontwikkeling · 24 april 2012 op 19:33

Het zal aan mij liggen maar dit stuk vliegt van de hak op de tak… (excuseer).
Sorry Louis, ik wandel graag met u over de Kalmthoutse heide maar deze komt niet bij me binnen….

embee · 26 april 2012 op 23:04

Veel gelachen, dus met plezier gelezen.

Groetje van Embee

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder