Eén vierde van vlaanderen wilt haar weg. Negenhonderdveertigduizend mensen is tegen kleur. Haar zwarte krullen dansen in het licht, ze is hier geboren, supportert voor de Belgische meisjes op Roland Garros en op Wimbledon. Zij wilt vlaanderen, vlaanderen spuwt haar uit. Bij elke nieuw bericht dat binnenkomt vermindert de kleur in mijn gezicht. 1 op 4 vlamingen kleurde het verkeerde bolletje; tussen de lijntjes mensen, kies je favoriete kleur.

Zwart is geen kleur, maar zij is een kleurling. 940 000 koos zwart, in een kinderlijke drang om de wereld op te delen in zwart-wit. Witte mensen kiezen zwart. De rede is zoek, het Vlaams Blok triomfeert.

De cijfers duizelen door mijn hoofd, 1 op 4. Mijn gezin bestaat uit 4 mensen, allevier hebben we gestemd dus 1 van ons stemde zwart.

Zij blijft niet, de 940 000 mensen krijgen hun zin, in een vlaams blok vlaanderen wil zij niet thuis zijn. Zij gaat naar een thuisland waar zij niet geboren is, naar een thuisland waarvan de taal haar moeilijker ligt dan de drie belgische talen. Zij gaat weg van thuis.

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

Mosje · 19 juni 2004 op 12:34

Je intentie met dit wel erg korte verhaaltje is me wel duidelijk (na 3 keer lezen).
Helaas rammelt het behoorlijk.
Wellicht heb je iemand die je verhaaltjes wil proeflezen? en je suggesties aan de hand wil doen?

Irma · 19 juni 2004 op 14:42

Ik sluit me bij Mosje aan. De essentie kan ik ‘bedenken’, maar duidelijk is het niet.

Aan de eerste twee zinnen klopt al iets niet. Omdat de column kort is, las ik door. Jammer, want de column heeft vast een diepere achtergrond.

Bakema_NL · 20 juni 2004 op 01:25

Het zullen wel allemaal domme mensen zijn die er op gestemd hebben, of zou het misschien toch ergens vandaan komen dat mensen tot die keuze komen? Misschien moet daar eens over nagedacht worden ipv altijd te roepen dat het de verkeerde keuze is, het zijn niet gewoon een paar mensen die er op stemmen. Maar ja, dat zal wel teveel gevraagd zijn.

Dees · 21 juni 2004 op 09:54

In de kern een mooie column, maar door taalfouten inderdaad wel een beetje moeilijk leesbaar.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder