Je kan er niet omheen; het WK voetbal 2014 is begonnen. Wandel door een willekeurige wijk en je ziet oranje vlaggetjes, de rood-wit-blauw en levensgrote leeuwen. Op kantoor kan je meedoen met de WK-poule en al je vrienden op Facebook zijn ervaren voetbalanalisten.
Van de week liep ik met een goede vriendin door Amsterdam op zoek naar een café om te borrelen en bij te kletsen. Bij haar op het werk werd ze doodmoe van de oranje koorts en dus wilde ze ergens heen waar ze niet aangestaard werd door het elftal in tenue.

Onze zoektocht kon beginnen en het bleek een stuk moeilijker dan wij dachten. Kroegen, restaurants en zelfs cafetarias waren ondergedompeld in die felle wortelkleur. Je let er eigenlijk niet op, omdat het overal is. Maar nu pas zag ik hoe lelijk het eigenlijk is! We versieren om te versieren, hoe stom is dat?!

Hoe komt het eigenlijk dat we tijdens een WK, maar ook een EK, die drang hebben om mee te gaan in zo’n hype? Elke supermarkt heeft zijn assortiment gecompleteerd met ‘hup Holland’ hapjes. Je kan vrolijk sparen voor “hup Holland” hamsters en al het bier is in de aanbieding.

De meesten van ons hebben de ballen verstand van voetbal. Ik ken niemand die zijn huis buiten het WK om ooit Oranje zou kleuren. En die “hup Holland” hamsters geef je weg aan het buurjongetje die het zieligst kan kijken. Deze hype is gewoon een leuk excuus om met z’n allen een feestje te bouwen. Niks mis mee!

Laten we er met z’n allen van genieten zolang het duurt. Schuif aan bij een willekeurige kroeg voor een wedstrijd en iedereen is je vriend. Op werk is niemand ongesteld of chagrijnig. De zon lijkt elke dag wel te schijnen, vooral als Nederland wint! Toch mooi, waar 22 mannen en een bal op een grasveldje wel niet voor kunnen zorgen. Voetbal voor wereldvrede!


Mesa

Hoi mijn naam is Mesa! Tegenwoordig woon ik in het altijd bruisende Amsterdam. Overdag mag ik IT puzzels oplossen, s'avonds schrijf ik. Tussendoor bevaar ik de Amstel. Ik omring mij graag met mensen, want het zijn net boeken, maar dan meer waardevol.

6 reacties

Mien · 19 juni 2014 op 13:01

Welkom Mesa Messi. Geef het volk brood en spelen. Een voetbal en de kleuren van het land. Het laat van blijdschap de kassa rinkelen. Daarnaast biedt het schoonheid in verbinding. Leuke column.

Spencer · 19 juni 2014 op 18:39

Wat? Is het WK al begonnen?

Meralixe · 19 juni 2014 op 18:53

Welkom op column x

Eigenaardig, de eerste vier alinea’s geef je de lezer met een kritische ondertoon de indruk dat al dat gedoe je nu al de strot uitkomt en … in de vijfde huppel je gewoon mee met de meute.

Nederland kampioen?

troubadour · 19 juni 2014 op 19:47

Welkom Mesa, laat eens echt wat zien Mesa.

Suus · 20 juni 2014 op 20:37

Ik kijk alleen vanwege de hepkes, de slingers en de toeters. Ben beslist geen voetbal fan, maar gil mijn strot leeg bij een goal.
Zowaar kijk ik de wedstrijd erna op de achtergrond en heb zelfs gejuigd voor Belgie…
Gewoon massale gekte en vooral niet erover nadenken als je geen voetbalvrouw bent.

Mesa · 23 juni 2014 op 12:51

Dank iedereen voor de reacties! Ik zal mijn best doen om smakelijke columns te schrijven. Een idee als mensen ook wat verbeterpuntjes doorgeven? Zo kan ik constructief schaven en bouwen 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder