Graag zou ik wat met mijn Nederlands willen doen. Ik bedoel hiermee dat ik echt heel graag er iets mee wil bereiken. Schrijver, columnist, journalist of misschien wel een redactie van een tijdschrift? Het ene moment dan heb ik het echt in me zitten, dan kan ik grote en mooie verhalen schrijven en snel wat op papier zetten. Maar sommige momenten vallen ook erg tegen, dan moet ik steeds weer bedenken wat ik nu weer moet gaan schrijven. Natuurlijk kom ik ook dan wel weer snel op ideeën en komt het uiteindelijk allemaal wel goed. Toch twijfel ik steeds weer. Moet ik er wel wat mee doen? Is het wel nodig? Is een ander beroep of talent voor mij weggelegd? Waskebeurt? Tegenwoordig kan ik zo gestoord worden van alle dingen om mij heen, dan weet ik even niet wat ik wil. Maar toch denk ik steeds weer dat ik het kan en ook omdat ik Nederlands ontzettend tof vind.

Misschien kunnen jullie mij helpen en wat vinden jullie van mijn Nederlandse schrijfkunsten?

P’s: Kijk op www.special-fireflies.blogspot.com om me goed te kunnen beoordelen. ;).

Categorieën: Diversen

8 reacties

wamackaij · 17 januari 2010 op 12:52

Beste Janneke,

Ik herken jouw twijfels!
Zelf denk ik ook het ene moment dat ik ‘het’in me heb en het andere moment vraag ik me af waarom ik dat in hemelsnaam denk.
Het mooie is: creativiteit is geen constante factor. Profiteer van de momenten dat je het juiste gevoel hebt en blijf altijd in jezelf geloven.
Schrijfcursussen kunnen je eventueel verder helpen, maar heel veel schrijven is en blijft de beste oefening. Veel succes!

groet,
Wim

DACS1973 · 17 januari 2010 op 12:53

Tja, herkenbaar. Dan denk je: nou, dat schrijven gaat me nu toch wel aardig af en dan lukt het prompt niet meer om iets te verzinnen. En dan is het ineens helemaal niet zo leuk. Schrijven is hard werken. Een goed geschreven stuk wekt de indruk dat de schrijver het in één keer heeft gemaakt, omdat het zo lekker wegleest, maar geloof me dat hij/zij er lang aan heeft zitten schaven en ontelbare keren met de handen in het haar heeft gezeten.

Ik mag graag cryptogrammen oplossen en merk dat wanneer ik me volledig blindstaar op een vraag en voortdurend in kringetjes blijf denken, ik die puzzel beter even een dag kan wegleggen. De volgende keer kijk ik er met een andere blik tegenaan en zie ik in één keer de oplossing.
Hetzelfde gaat volgens mij ook op voor schrijven. Door even afstand nemen kom je ineens op nieuwe ideeën.

Maar goed, of dat voor jou ook zo werkt zou je moeten uitproberen. Waarschijnlijk hebben de anderen hier nog veel betere tips. Kijk ook eens op de website [b][url=http://www.schrijvenonline.org]Schrijven Online[/url][/b].

Als je graag een oordeel over je schrijfkunsten wilt, zou ik zeggen: plaats ze in deze rubriek!

Succes!

Prlwytskovsky · 17 januari 2010 op 14:12

Is dit een verkapte sollicitatie of moeten wij hier jou probleem oplossen?

Mee eens wat alreeds is gezegd: plaats je materiaal hier en lees de reacties aandachtig.

pally · 17 januari 2010 op 15:36

Tja, twijfelen aan eigen kunnen is heel normaal als je schrijft en de lezers van CX vragen allerlei andere zaken van jouw hand te lezen en te reageren lijkt mij erg overdone. Schrijf gewoon verder en publiceer het hier en dan ontvang je wel eerlijke kritiek waar je veel van leert. En vooral heb geduld, wees kritisch op jezelf en lees anderen! Je wordt echt niet zomaar redacteur van een blad, columnist of beroepsschrijver.
succes!

groet van Pally

Avalanche · 17 januari 2010 op 16:04

Ik sluit me geheel bij Pally aan. Succes!

Ingrid · 17 januari 2010 op 18:14

Veel schrijven, veel lezen en herlezen. Schrijven is schrappen. Wat je ene dag hebt geschreven vind je de volgende dag soms niks. Ook is het soms zo dat wanneer je zelf denkt dat je een wereldcolumn hebt geschreven die genadeloos met de grond gelijk wordt gemaakt of dat je bij de nodige twijfels van jouw kant juist lovende kritieken krijgt. Oefenen en goed luisteren is leren en veel meer kun je niet doen.

arta · 18 januari 2010 op 09:06

Ik vind dit meer iets voor in het café, daar staan topics waarin je kunt verwijzen naar je weblog, en eventuele andere vragen stellen.

DreamOn · 18 januari 2010 op 20:15

Helemaal eens met Arta.
Dit is een columnsite, en wat jij hebt geschreven is geen column, en hoort dus niet thuis op de frontpage.

Niet dat dit onderwerp ongeschikt zou zijn om een column over te schrijven, maar dan had je het beter uit moeten werken. Bovendien zijn verwijzingen naar weblogs enz. ‘not done’ in een column, net als emotions.

Goede leer voor de volgende keer! 😉

Geef een antwoord