Ik heb geen Hyves. Ik riep hooghartig in het beginstadium van deze bejubelde internet ontmoetingsplek dat ik hier níet aan mee zou doen. Ik baal nu van mijn trots, mijn trots die ik zo krampachtig vasthoud omdat ik me niet wil laten kennen. Voel me verdomme buitengesloten! Maar aan de andere kant…alle hypocrieten op een stokje; ‘Hey Diana, ik ken je nog van school, en wil nu je online vriend worden, Hyven?’ (Maar ik ben eigenlijk nieuwsgierig of je nog steeds zo’n sloerie bent met een slechte huid, zodat ik lekker tegen mijn andere ‘schoolvriendin’ kan vertellen dat jij nu 4 kinderen hebt van twee Illegale criminelen en verslaafd bent aan de valium). Maar goed de ‘vriendenclub’ van mijn vrienden is dus inmiddels met behulp van Hyves groter dan het jaarlijks aantal Centerparks bezoekers! Een opmerkelijke situatieschets over de eventuele persoonlijke ‘voordelen’ van een profiel op deze site kwam mij laatst ter ore en door hier in gedachten op voort te borduren ontstond het volgende verhaaltje:

Vacture ; Per direct zoeken wij een enthousiaste accountmanager. In verband met vele internationale contacten vragen wij een goede tot uitstekende beheersing van de Engelse taal en bij voorkeur een opleiding in…

Solliciatiegesprek 1, Kandidaat Ronald;

‘ …en ik denk dat ik mij met succes zal kunnen vestigen binnen uw bedrijf gezien mijn werkervaring en positieve instelling. Ik moet u eerlijk bekennen dat mijn zakelijk Engels hier en daar nog wat bijgeschaafd zou kunnen worden.Ook qua opleidingen ben ik mij er van bewust dat ik niet geheel voldoe aan de eisen, echter…’

Sollicitatiegesprek 2, Kandidaat Mark;

‘…ik heb een opleiding genoten die volledig aansluit op uw vacature voor accountmanager. Verder onderhoud ik momenteel met succes meerdere zakelijke contacten met buitenlandse klanten…’

Werkgever Ben;

‘…met dank voor je komst en je hoort nog van ons’.

Ben komt na een zware dag op kantoor thuis. Hij trekt zijn stropdas los als zijn vrouw een biertje voor hem neerzet. Hij klapt zijn laptop open en klikt wat met zijn muis tot zijn vrouw de kamer uit loopt. Als de deur achter haar dicht valt, tikt hij het webadres in van Hyves en kijkt of hij krabbels heeft ontvangen en of er leden zijn die hem hebben toegevoegd. Vervolgens tikt hij in in het zoekvlakje; Mark Brouwers, Amsterdam…Geen resultaten. Ben tikt in: Ronald Verdonschot, Amsterdam. Meteen herkent hij op een van de eerste foto’s van profielen die in beeld verschijnen zijn sollicitant van het gesprek eerder op die dag. Geboeid bestudeert hij het profiel van Ronald;
189 hyves-vrienden, een aantal vage foto’s waarop hij aangeschoten poseert met een aantal voornamelijk blonde meiden.
Hobby’s: Poker, formule-1 en zuipuuhh!
Ben glimlacht. Hij klikt en typt nog wat, slurpt een restje lauw bier op en zapt naar Sport1.
De volgende ochtend als Ben op kantoor komt roept zijn secretaresse hem toe: ‘Ben! Jos Kramer wil je over tien minuten zien over de sollicitanten van gisteren. Hoe waren ze eigenlijk, heb je al enig idee wie het gaat worden?’
‘Ja’, antwoord Ben.
‘O…wil je dat ik hem voor je bel?’
‘Bedankt Iris maar ik heb het al geregeld’.

Ronald Verdonschot ligt op bed. Veel anders doet hij niet sinds hij weer werkloos is. De muren komen op hem af, maar voor een haast ongeschoolde midden dertiger die keer op keer werd ontslagen vanwege ongepast gedrag, stinkende kegels op de werkvloer en te laat komen, is het zo gemakkelijk nog niet om een nieuwe baan te vinden. Daarom is hij begonnen met liegen. Zijn aantrekkelijke uiterlijk in combinatie met een leugentje hier en daar móet toch een keer zijn vruchten afwerpen. Het gesprek van gisteren ging goed. Hij was niet helemáál oneerlijk geweest. Hij zou zich vast kunnen redden in de verkoop. Ronald drukt zijn sigaret uit, staat moeizaam op en gaat achter zijn pc zitten.Verveeld logt hij in op Hyves.

Eén nieuwe krabbel:
Hey Ronald, wat mij betreft heb je de baan!
Groeten Ben Kleijn…:-)

Categorieën: Maatschappij

10 reacties

arta · 14 september 2007 op 12:57

Volgens mij heb ik hem niet door, ik begrijp het echt niet.[quote]profiel van Ronald;
189 hyves-vrienden, een aantal vage foto’s waarop hij aangeschoten poseert met een aantal voornamelijk blonde meiden.
Hobby’s: Poker, formule-1 en zuipuuhh! [/quote]
En dan aangenomen worden? :eh:
Verder staan er vrij veel taalfouten in, die *kopieert ff* makkelijk voorkomen kunnen worden door de spellingscontrole te gebruiken en/of je stukje even over te laten lezen door iemand anders.
De titel vind ik geniaal gevonden! 🙂

dj_Eddy · 14 september 2007 op 13:17

Hyves is natuurlijk grote flauwekul, ik kan er echt helemaal niets mee. Toch vreemd dat mensen massaal ergens aan meedoen, omdat ze anders bang zijn dat ze er niet bijhoren. Bovendien las ik deze week in de krant dat internetvrienden nepvrienden zijn. In die conclusie kan ik me ook wel voor een groot deel vinden.

eLGee · 14 september 2007 op 13:45

Volgens mij zit de clou in het feit dat Mark geen Hyves profiel heeft en Ronald wel. Dat is de reden dat Ronald is aangenomen, denk ik.

Uit dit verhaal kun je ten minste 1 tip halen; let op met wat je kenbaar maakt op internet.
Zo heb ik ooit een CU2 profiel volgekalkt met lieve dingen over mijn vriend. Bij een klantenbijeenkomst van mijn werk kwam er een nieuwe klant die ik had binnengehaald naar mij toe met de vraag “Hoe is het met Tom?” Huh?? Ik wist toch heel erg zeker dat ik hem niet had verteld dat ik een vriend heb, en al helemaal niet wat zijn naam is..
Blijkt dat de nieuwe klant eventjes gegoogeld had op mijn naam..
Sindsdien gebruik ik nooit meer mijn eigen naam op internet, altijd LG of een verlengde daarvan eLGee. Zie dat maar eens te googelen :lach:

Dan weer even terug on-topic;
Voel je niet buitengesloten, Hyves gaat helemaal nergens over. Laatst werd ik toegevoegd door mijn nichtje van 6 maanden :eh:
Bleek dat haar moeder een profiel had aangemaakt. Serieus, dat gaat toch nergens meer over?

vanlidt · 14 september 2007 op 18:46

Ik vind ‘em geniaal, en ben ook nogal hyverig van al dat internetwerken.

Siebe · 14 september 2007 op 19:55

Ik vind het ook moeilijk om de clou op te pikken. Het zal zijn zoals LG zegt, dat neem ik graag aan, maar eenvoudig vond ik het niet. Mochten hiermee de voordelen van Hyves onder de aandacht zijn gebracht, zelf zie ik vooral nadelen. Bij columns hoort een korrel zout, in die zin heb ik geen problemen met mijn naam alhier. Liever vermijd ik het en bovendien let ik ook enigszins op wat ik schrijf. Als iemand iets van me wil weten dan kan die me vragen, dat hanteer ik als uitgangspunt. Zo houd ik dan tenmniste enige invloed op wat daarmee gebeurt in plaats van dat alles vrij voor interpretatie is, welke of wiens dan ook maar. En in tegenstelling tot de column vermoed ik dat dit vaker negatief zal zijn.

Gr.
s

PS: Smilies? Niet in een column!

Ronaldjecas · 14 september 2007 op 21:11

Hyves is super! Kom veel mensen uit mijn basis en middelbare school tijd tegen. Het leukste nog mijn neef na 10 jaar! Geen vuil woord over Hyves, ja mag ook niet klagen met 290 vrienden..

Vrienden, kennissen, (ex) schoolgenoten, (ex) klasgenoten! (ex) collega’s. Ja is misschein ook meer voor de jongere mensen. Een voordeel is dat ik later niet meer hoef te zoeken voor een reunie.

Leuke column en ga gewoon ook allemaal op Hyves!

Dees · 15 september 2007 op 10:34

Vreemde man die Ben. Dat je al van tevoren weet dat je werknemer vaak te laat zal komen aangezien hij met een of meerdere vrouwen, of met een vette kater in bed zal liggen. Dat je van tevoren weet dat hij voorschotten op zijn salaris zal vragen, omdat hij zijn salaris weer eens heeft weggepokerd. Tsja, het is maar hoe je het bekijkt. Hoe anoniemer hoe beter op internet, want het zal best eens in je voordeel uitpakken, maar minstens zo vaak in je nadeel, denk ik…

dj_Eddy · 15 september 2007 op 11:21

[quote]Geen vuil woord over Hyves, ja mag ook niet klagen met 290 vrienden..[/quote]

Dat is nou precies wat ik op Hyves tegen heb. Het is niets meer en niets minder dan een ordinaire wedstrijd om de meeste ‘vrienden’. Een beetje een zielige manier om op die manier status te verkrijgen. Het doet denken aan het showen aan anderen van de duurste mobiele telefoon, mp3-speler, etc om hoger in de pikorde te komen. Maar misschien ben ik gewoon wel jaloers hoor, want ik heb een mobiel van twintig euro, een mp3-speler die niet veel meer waard is en slechts een ‘vriend’ op Hyves… :lach:

SIMBA · 15 september 2007 op 15:45

Ach Eddy…jij hebt tenminste die heerlijke muziek mixen 😀 véél beter dan nep-vrienden!

Siebe · 15 september 2007 op 20:17

off-topic @Eddy;

Eddy, als je meer vrienden wilt heb ik een idee voor je. Maak jij even een profiel voor me aan, voeg me vervolgens aan je lijstje toe en dan wil ik natuurlijk van harte je vriendje zijn!! Oh ja, accepteer ook zelf even namens mij…

😉

S

Geef een reactie

Avatar plaatshouder