Het gaat slecht, heel slecht! Eerst een kredietcrisis (die nog steeds doorwoekert), en daar bovenop een genadeloze IJscrisis. De temperaturen duiken diep onder de nul. Of het met de IJslandse bank Icesafe te maken heeft weet ik niet. In ieder geval waait er een koude, snijdende wind door Nederland. Het water wordt uit voorzorgsmaatregelen voor onbepaalde tijd bevroren. Dit lokt helaas criminaliteit uit: men gaat met scheve schaatsen rijden. Diverse schaatsverenigingen hebben hun handen vol aan het organiseren van legale schaatstochten. De situatie is zo zorgwekkend, dat de mensen met spanning uitkijken naar een reactie van de hoogste schaatsorganisatie: ‘De Friesche Elfsteden’. Deze organisatie kan niet anders doen dan de koersen van Celsius goed in het oog te houden. Het blijft onzeker!

Sneeuwschuivers en strooiwagens van Rijkswaterstaat staan klaar om uit te rukken bij een eventuele weerkrach.
De ANWB maakt zich ook klaar voor een escalatie van deze crisis. Er komen al diverse meldingen binnen van voertuigen die het begeven onder de druk van de lage temperaturen, de wegen zijn spekglad, en ‘het regent ongelukken’, aldus een woordvoerder van de ANWB.
Met angst en beven wacht de bevolking op het volgende weer- en verkeeralarm, dit alarm wordt uitgegeven door de nauw samenwerkende crisisorganisaties Rijkswaterstaat en KNMI.

De Nederlanders hamsteren. Overlevingspakketten met daarin handschoenen, sjaals en mutsen, maar ook boerenkool met worst, zuurkool en warme chocolademelk worden massaal ingeslagen. Ook sneeuwkettingen en antivriesvloeistof zijn bijna uitverkocht

De IJscrisis komt tot op heden het hardste aan bij de onderste laag van de bevolking: zwervers en daklozen. Deze worden verplicht ’s nachts onderdak te zoeken. Op last van de minister van Defensie verleend het Leger des Heils militaire hulp. Dit speciale legeronderdeel zorgt voor extra onderdak, dekens en warm eten.
Ook dieren lijden onder te crisis, zelfs voor de pinguïns in de dierentuinen werd het te koud. De vogelbescherming roept de bevolking op om de vogels bij te voeren.

De situatie is zo ernstig dat de ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken ijsvrij krijgen. Dit zijn de eerste slachtoffers van deze crisis,welke sector is de volgende die het werk neerlegt?
Ook in het onderwijs zijn de eerste gevolgen al zichtbaar, lessen worden geschrapt en worden ingeruild voor een middag schaatsen.

De IJscrisis houdt Nederland in de ban. Hoe lang nog? Komt er een nieuwe IJstijd? Alle ogen zijn gericht op één uitredding: het broeikaseffect!


8 reacties

doemaar88 · 9 januari 2009 op 10:09

Leuke vergelijking met de kredietcrisis 😀
Ik blijf met deze koud zoveel mogelijk binnen 😉

[quote]Hoe lang nog? Komt er een nieuwe IJstijd?[/quote]
Alsjeblieft niet zeg!!

Anyway, leuk debuut. Welkom hier!

Krasblog · 9 januari 2009 op 11:00

Grappige eersteling, en leuk de link met de kredietcrisis waarin uitgerekend IJSland een grote rol speelt.

Met linken is het net een beetje als je op glad ijs begeven, hoe zal het vallen, het kan immers vriezen en het kan dooien.

Maar ik kan er geen wak in schieten, geslaagde column.

Ma3anne · 9 januari 2009 op 11:54

Grappig bedacht deze vergelijking. Had ik zelf wel willen bedenken. :geslaagd:

En dan binnenkort, wanneer we klaar zijn voor de Elfstedentocht de dooicrisis. 😕

Mosje · 9 januari 2009 op 14:29

Erg leuk stukje. 🙂

Garuda · 9 januari 2009 op 17:38

Zo zie je maar hoe moeilijk het is om weers- en klimaatveranderingen te voorspellen. Het broeikaseffect is mede een oorzaak voor de schuivende klimaten en dus ook extreme kou.

Ik zie de ijstijd nog wel komen,maar zal hem niet meer mee maken hoop ik dan.

Neuskleuter · 10 januari 2009 op 00:42

Erg leuk begin, boordevol actualiteiten en toespelingen. Ook een leuke toon, ik denk er bijna een Polygoonstem bij, wat de humor en overdrijving vergroot.

@Gary: je komt net UIT een (kleine) ijstijd. Je hebt het dus al meegemaakt 😉

JVisser · 10 januari 2009 op 19:54

Bedankt voor de positieve reacties!

Mien · 11 januari 2009 op 21:46

Vers van de pers en ijskoud lekker deze column.
Leuke stijl en goed opgezet.
Verfrissend debuut op CX.
Ben benieuwd naar de volgende.

Mien

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder