Vinden jullie het ook van die spannende tijden? De dagen zijn zo heerlijk donder, koud en een beetje korter. Iedereen is wat vaker thuis. Ook is het binnenkort weer tijd voor alle cadeautjes. Iedereen is weer lekker aan het vieren dat we samen zijn, en de “traditie” nog gewoon bestaat. Maar toch rest mij de vraag: “Waarom?” Sinterklaas; een mooie gedachte achter iets wat er voor niet-Nederlanders heel raar uit ziet. Een blanke oude man, die samen met een stel negers op een stoomboot uit Spanje hier zijn verjaardag komt vieren. Het ziet er misschien wat raar uit, maar het is gewoon een excuus voor een feest. Daar houden wij Hollanders van. Feesten. Nu zou ik kunnen beginnen over het gezeik dat ’t met zich mee draagt i.v.m. het mogelijke racistische uiterlijk dat het heeft. Maar, ik ben er groot mee geworden en voor mij zit er nul vorm van rassen-haat in. Voor de mensen die het niet weten, die zwarte pieten, zijn eigenlijk ook gewoon blanke mensen die door de schoorstenen van vroeger helemaal zwart zijn gemaakt. JA.

Ikzelf werk op een multicultureel bedrijf, z’n 50 verschillende nationaliteiten werken hier dagelijks met elkaar. Het is leuk (en soms ook grappig) om te zien hoe verschillende mensen denken en doen. Zo krijg je vaak rare discussies, of rare ideeën bij het uitvoeren van verschillende projecten. Maar gelukkig is iedereen professioneel genoeg en komen we er samen altijd wel uit.

Omdat ik ook nog eens in de Feest Commissie zit was het ook dit jaar weer tijd voor een Sinterklaas feest. Met snel overleg, hadden we het voor elkaar gekregen om z’n 25 euro per kind te kunnen uitgeven. En zo gezegd zo gedaan, een mailtje ging rond, de ouders moesten zichzelf en hun kinderen aanmelden. Wij regelde de hapjes, de drankjes, de Sint en uiteraard de cadeautjes.

Ook op de dag zelf verliep alles zoals gepland. Iedereen was er mooi op tijd; de Sint was geweldig met de kids. Gevatten opmerkingen, leuke grapjes, je kent het wel. De kids waren vol enthousiasme. Ze konden uiteraard niet wachten tot ’t tijd was voor cadeautjes. Op een gegeven moment, roept de Sint een meisje naar voren, maar helaas; ze was niet aanwezig. Ik kijk mijn mede-commite leden aan en hun gezichten zeiden het zelfde. “ Die ouders hebben niet afgebeld.”

Gelukkig wist de Sint zich te redden en gingen we door met de show; toen het tijd was voor de pakjes, riep de Sint perongelijk nogmaals haar naam. Maar deze keer stond ze ineens wel in het plubliek. We keken elkaar al verbaasd aan. “ Waar kwam zij vandaan?” Het duurde ook niet lang voordat ze haar cadeautje in ontvangst neem, en heel lief tegen de Sint zei “ Dank u wel Sinterklaas.” Dit weerhield de moeder echter niet van meteen naar buiten te lopen en huiswaarts te keren.

Ik moet zeggen dat de mensen dat niet vonden kunnen. “Of je doet helemaal mee met het Sinterklaas feest. Of helemaal niet.” Het is niet een feest van: “Ik kom even mijn cadeautje ophalen.” Of wel? Nog een ander voorbeeld was, dat er iemand had afgebeld een minuut of vijf voordat we zouden beginnen. Het is leuk om te zien wat er dan gebeurd. De cadeautjes die er op het einde over waren, werden uitgepakt en vervolgens verdeeld onder de feest commissie. Zodat wij ze aan een van onze neefjes of nichtjes konden geven.

Een paar dagen laten hadden we daar een vergadering over, en een van onze leden was het niet eens met de stelling dat als ze ouders niet komen opdagen, wij dan de cadeautjes zelf hielden. De kinderen konden er tenslotte niets aan doen. De groep merkte dat ze wat sterke argumenten had; ze vroeg eigenlijk heel simpel:

“ Sinterklaas, is net zoals met kerst een tijd van geven en goede bedoelingen. Als wij er als bedrijf er voor kiezen om een feest te geven met dat in gedachte. Door bijvoorbeeld: dure cadeautjes te kopen voor de kinderen van onze werknemers. Maar, als ze dan niet hun trouw bewijzen aan de traditie, dan vinden wij dus dat ze daardoor geen recht hebben ze op de gekochte cadeautje, die eigenlijk bedoeld zijn voor hun kinderen. En hun hebben hier verder niets mee te maken. Dus in feite ben je boos op ze, omdat het zonde vindt van de tijd en moeite die gestopt is in het organiseren van het feest. En geef je liever het presentje aan iemand die helemaal niets te maken heeft met de situatie? ”

De groep sloeg dicht, ik probeerde “ ons “ nog te redden, maar met waardeloze argument zoals. “ Het is een soort van straf voor ze.” Iets wat natuurlijk weleen soort van waarheid heeft maar eigenlijk best wel sneu is. Er ging wat tijd voorbij, maar ik kon het niet laten hangen. Ik ging nogmaals de discussie aan met haar. Gewoon om te kijken hoe ze er overdacht. Voor mij is ’t Sinterklaas feest iets enorm leuks, ik heb er veel leuke herinnering en schaamvolle gedachten aan overgehouden. Als kind geloof je zo erg dat het allemaal echt is. Prachtig vindt ik het.

Maar draait Sinterklaas, echt alleen maar om de cadeautjes? Ik zou zeggen van wel, toch zegt iets in mij ook van niet. Want als het echt om de cadeautjes gaat. Dan zou het niet uit maken dat er iemand niet bij is; en zouden ze nog ’t cadeautje krijgen naderrand. Maar dat is het niet. Is het dan het feest zelf? Moet je Sinterklaas vieren om het presentje te mogen ontvangen? is het juist een deel van het feest?

Zover ik weet, gebeurd dat: “Als ze niet opkomen dagen, dan nemen wij het mee”-mentaliteit altijd. Misschien ben ik er wel groot mee geworden. Ik zag ook de fout niet. Ze kwamen niet, dus ze hebben het recht niet. “Dan maak ik liever iemand anders blij met dat cadeautje.” En als je dat weer denkt, dan draait het dus wel om het cadeautje. Het kindje, dat geen besef heeft dat hij of zij een speeltje zou krijgen heeft er geen last van, maar het is wel voor hem of haar gekocht. Terwijl nu mijn neefje een Bob de Bouwer-duplo doos heeft.

Het spijt me ook om te zeggen dat ik ook echt niet weet wat ik moet kiezen. Mijn hart zegt, dat de “officiele kids” het cadeautje hadden moeten ontvangen. Zij kunnen er tenslotten niets aan doen dat de ouders niet kwamen. Maar aan de andere kant, “ you snooze you looze.“

Dus om terug te vallen op mijn eerdere vraag; “Waar draait Sinterklaas nu eigenlijk om?”


2 reacties

DACS1973 · 3 december 2009 op 19:08

Hallo Baard, ben jij de baard die aan de kin van de Sint hangt, of een andere?

Waar Sinterklaas om draait verschilt per ‘doelgroep’, denk ik. Voor kinderen draait het om de cadeatujes, voor volwassenen om de gedichten en de gezelligheid. En ja oké, natuurlijk ook wel om de cadeaus.

Ik vind je stuk een tikkeltje te langdradig. Bovendien was het misschien beter om de centrale vraag wat eerder in het verhaal te stellen.

Baard · 4 december 2009 op 08:55

Haha, nee ik ben niet DE Baard. Nog niet. 🙂

Bedankt voor je feedback, ik probeer al kleiner uit te pakken met mn verhalen, misschien heb je wel gelijk met de langdradigheid.

Ik zal jefeedback de volgende keer gaan gebruiken. 🙂

Al doende leert men! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder