Er is voor iedere potentiële huurder al vastgesteld hoeveel vierkante meter hij maximaal mag huren, hoeveel een woning mag kosten en wanneer een urgentielijst van toepassing is. Huurhuizen zijn in blokken gebouwd voor dezelfde prijzen, bejaarden worden op elkaar gestapeld in een centrum met half zelfstandigen om hen heen om de zorg te centreren, studenten en starters worden bij elkaar gepropt waarbij ze de meeste overlast van elkaar hebben, of ze vinden zelf een plek waar een ander er nog meer last van heeft. Maar de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de huidige opties om de diversiteit in te perken nog lang niet genoeg. De VNG vraagt actief om een nieuw discriminatiemiddel. VNG wil wettelijke regels hebben om huurders te selecteren op hun leefstijl, om de woningen beter toe te kunnen wijzen. Sterker nog, hier zijn al experimenten mee uitgevoerd en die blijken succes te hebben, want in deze leefstijlgelijke buurten hebben bewoners meer begrip voor elkaar en voelen zij zich meer betrokken.

De enige voorwaarde bij het nieuwe discriminatiebeleid is dat er niet gediscrimineerd wordt in etniciteit en geloof. Hoe zien ze dat voor zich? De rokers bij de barbecueërs, ouders met kinderen bij incontinente bejaarden, studerende ballen bij uitgezakte leden van de bowlingvereniging en iedereen die het woord ‘chanoeka’ goed uit kan spreken zo dicht mogelijk bij het spoor?

Ergens lijkt het leefstijlenidee toch prachtig. Zet alle geraniummensen bij elkaar in een buurt met gelijke rijtjeshuizen zodat zij vrij bij elkaar binnen kunnen gluren. Een man zet samen met zijn vrouw de vuilcontainer aan de weg om nog beter bij de buren binnen te kunnen kijken, terwijl overal de gordijnen op een kiertje openschuiven en de lamellen kort klapperen. Alles voor een vluchtige blik in het leven van de buren, zonder een vleugje ergernis.

Ik vraag mij ook af hoe zo’n leefstijltest eruit ziet. Het zal maar telefonisch gaan, terwijl je behoorlijk hees bent van een griepje. Er wordt gevraagd wat je leuk vindt en je zegt ‘Ik houd van hockey.’ Vol vertrouwen hang je de telefoon op, je knikt eens naar je vriend die je liefkozend teruglegt onder de deken en een halfjaar later sta je samen voor je nieuwe huis. Niet alleen de buren, maar iedereen ziet eruit als een Tokkie. Maar protest indienen bij de woningcorporatie heeft weinig zin, omdat de leefstijl nu eenmaal is vastgesteld.

Er is zelfs al iets bedacht voor mensen die met hun leefstijl niet passen in een wijk. Die moeten altijd elders terecht kunnen. Ik zie mij in de toekomst al door Nederland zwerven. Via de Barbecuebuurt naar de Nudistenstraat door de Zwarte Kousen richting de Restanten. Ik hoop dat VNG extra borden laat neerzetten door de ANWB. ‘Buitenland, met vrije woningkeus, 47 kilometer.’


9 reacties

DriekOplopers · 28 december 2008 op 14:28

Absoluut een topcolumn. Grote klasse. Heb nog getracht om dit onderwerp in mijn wekelijkse scheldpartij mee te nemen, maar dat lukte niet qua aanvaardbaar bruggetje. Overigens, realiseer ik mij nu, worden de woonwijken per leefstijl natuurlijk bij voorkeur gescheiden door diepe grachten met ophaalbruggen…

SIMBA · 28 december 2008 op 15:05

Geweldige column Neus! Die wijken mogen zeker niet “getto” genoemd worden…. 😀

trawant · 28 december 2008 op 17:32

Alle neuzen dezelfde kant op..dus
En alle CX’ers in een collectieve woonvorm, met van die kleine schrijfhutjes in de gemeenschappelijke achtertuin.
Het is een schánde mevrouw.., maar wel een leuk beschreven schande.. :hammer:

pally · 29 december 2008 op 10:13

Leuk en scherp geschreven, Neus! Die idiote, super Nederlandse alles-willen- regelen idiotie.

groet van Pally

arta · 29 december 2008 op 11:28

Betutteling alom…
Mooi neergezet, Neus, ik ga me vast inschrijven in de geraniumbuurt, hopend ooit een echte hanggeranium te worden… (of is daar weer een aparte wijk voor??? :-D)

Neuskleuter · 29 december 2008 op 23:24

Trawant, als zo’n woonwijk er komt, mag ik dan je buurvrouw zijn? Ik zal anderen niet tegen je auto aan laten botsen, gooi mijn glazen potjes netjes in de glasbak en zal je rustig uitzwaaien als je met mevrouw Trawant met de camper vertrekt. Zwaai dan ook nog even naar Arta in de geraniumwijk en Driek aan de overkant van de gracht 😀

Bedankt voor de reacties! Ik zag het in het nieuws en dacht gelijk: :eh:

Ma3anne · 29 december 2008 op 23:24

De hoge mate van domheid van mensen die met dit soort voorstellen komen, is onvoorstelbaar.
Ben wel heel benieuwd hoe ze dit willen gaan meten. 😆

KawaSutra · 30 december 2008 op 20:36

Column is prima hoor, raak getypeerd. Maar wat dacht je van de huidige Vinex-wijken. Bij oplevering zijn alle bewoners kinderloos, net getrouwd of onderweg naar het stadhuis. De daarop volgende vijf jaar wordt er volop vreemd gegaan met de overbuurman of -vrouw. Vervolgens komen de kindertjes. Als een haas worden er basisscholen uit de grond getrokken die vervolgens na 15 jaar gesloopt moeten worden om plaats te maken voor voortgezet onderwijs. De jeugd krijgt vrijers en het parkeerprobleem in de wijk is onoplosbaar. Dan volgen de echtscheidingen elkaar in een rap tempo op. De helft van de wijk staat te koop en pas dan treedt er enige diversiteit op. Maar dan zijn we wel 20 jaar verder. 😀

Anne · 31 december 2008 op 13:00

Mooie column over iets dat inderdaad al bestaat (Kawa’s reactie), maar nu dan wellicht officieel gereguleerd gaat worden. Ik wist er niks van maar ik ben heeeeeelemaal niet verbaasd.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder